© Tarım Pusulası 2021

Orköy Desteğiyle Kurulan Seralar için Sertifika Dağıtım Töreni Düzenlendi

Orman ve Köy İlişkilerinin (Orköy) desteğiyle Söğüt İlçesinde kurulan seralardan dolayı çiftçilere sertifika dağıtım töreni düzenlendi.

Orman ve Köy İlişkilerinin (Orköy) desteğiyle Söğüt İlçesinde kurulan seralardan dolayı çiftçilere sertifika dağıtım töreni düzenlendi.

Bilecik İli Söğüt İlçesi Yakacık Köyünde gerçekleşen törene, Söğüt Kaymakamı Berkan SÖNMEZAY, İnhisar Kaymakamı Hakan KESKİN, Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal COŞKUN, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hacı Dursun YILDIZ, İl Genel Meclis Üyeleri, kurum amirleri ve çiftçiler katıldı.

Söğüt Kaymakamı SÖNMEZAY, Yakacık köyümüzle beraber Sakarya Vadisinde toplam 7 köyde 3.000 da sera alanı olduğunu, 2014 yılındaki aşırı kar yağışından 2.700 da seranın zarar gördüğünü, devletin ve vatandaşın işbirliği ile yıkılan seraların hemen hemen hepsinin tarıma tekrar kazandırıldığını söyledi. Ayrıca 33 aileye 495.000 TL destek ile Orköy kapsamında en fazla kredi kullanan ilçe olduklarını ifade etti.

Bursa Orman Bölge Müdürü COŞKUN ise kurum olarak 2 temel gayelerinin olduğunu bunlardan biri  ormanlarımızı korumak ikincisinin de orman köylerimizi kalkındırarak burada yaşayan insanlarımızın refah düzeyini arttırmak olduğunu belirtti. Orman köylülerimizin kalkınması için 2015 yılında toplamda 250.000 adet fidan olmak üzere 5.000 adet ceviz, 12.000 adet dut, 20.000 adet de badem fidanı dağıtacaklarını bildirdi. 33 aileye sera kurulması için 'si hibe destekli 495.000 TL kredi kullandırdıklarını belirterek seraların hayırlı ve bereketli olmasını diledi.

Bilecik Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü YILDIZ törende yaptığı konuşmasında şunları söyledi;

"Ülkemiz tarım ülkesi ilimiz tarım ili. Havada buğday üretemezsiniz. Mutlaka toprağa ihtiyaç vardır. Yemeden içmeden kendimizi mahrum edemeyiz. Mutlaka yemek için yaşamaya yaşamak için de yemeye ihtiyaç var.Gerek bizler gerek bütün kurumlarımız tarıma her türlü desteği vermeye gayret ediyoruz.

İlimizin T ü orman alanı ile kaplı olduğundan orman ili olarak kabul edilmektedir. Bu alanların büyük bir kısmı da keçilerin otlayabileceği sathı meralardır. Sürü yöneticisi kursu açmak istedik. Bu kursa katılıp sertifika alan kişilere sigortasını yaptırdığı taktirde en az 250 baş hayvana çobanlık yaptığında destekleme almaktadır. Yeterli talep toplayamadığımız için Sürü Yönetcisi Kursunu açamadık.

İnsanımız daha az zahmetli daha çok kazançlı olan alanlara yönelmektedir. Köylerimizdeki çiftçilerimizin sayısı azalırken çiftçilik yapanların yaş ortalaması da artmaktadır. Bu nedenle bu tür seracılık iklim, konum ve getirisi olarak önem arz ettiğinden çiftçilerimiz bu yöne yönlendirilmiştir.

Geçen sene yaşanan aşırı kar yağışından dolayı seralarda çökmeler oldu ve çok büyük zararlar oluştu. Gerek il gerek ülke ekonomisi açısından bireysel olarak da çiftçilerimiz sıkıntılar yaşadı. En azından şuan devlet destekli kurulan seralarımız daha modern ve daha sağlam görünüm kazandı. Seralarınızı TARSİM yaptırmalı ve örtü altı kayıt sistemine girmelisiniz.

Kazancınızın bol ve bereketli olması dileklerimle projenin diğer orköylere de yaygınlaştırılmasını Sayın Bölge Müdürümden bekliyoruz. Köylerin özelliği dikkate alınarak projeler yapılabilir. Hatta bazı köylerimizde saanen keçisine de destek kredi verilebilir. Bu konuda bütün kurumlar halkımızın iyiliği, refahı ve evine bir ekmek daha fazla götürebilmesinin gayreti içerisindeyiz. Tarım ve hayvancılığa katkı sunan bütün Kurum ve Kuruluşlara, Orman Bölge Müdürüme ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum  " dedi.

Orköy destekli kurulan seraların sertifikaları çiftçilere dağıtılmasıyla tören sona erdi.

Törenin ardından İnhisar İlçe Müdürlüğünü ziyaret eden İl Müdürü YILDIZ, ilçe personeli ile görüşerek ilçe tarımı, sorunları çözüm önerileri hakkında bilgiler aldı. Çalışmalarıdan ötürü kurum personeline teşekkür edip başarılar dilemesiyle İlçe Müdürlüğü ziyaretini tamamladı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER