© Tarım Pusulası 2021

Orhaneli'de Kadın Çiftçiler Sertifikalarını Aldılar

Orhaneli'de Kadın Çiftçiler Sertifikalarını Aldılar

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Türkiye Ziraat Odaları Birliğinin ortak protokolü gereği  kadın çiftçilere yönelik olarak 16-20 Mart 2015 tarihlerinde Orhaneli İlçesi Göynükbelen  Mahallesinde, 23-27 Mart 2015 tarihleri arasında  Akalanda düzenlenen eğitimlere katılan 128 kadın çiftçimizin belge dağıtım töreni yapıldı. Törene Orhaneli Kaymakamı Abdulhalim Can,  Orhaneli Belediye Başkan Yardımcısı Salim Aktürk, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdür V. Mahmut Çakır, Orhaneli Ziraat Odası Başkanı Nafiz Kaya, Orhaneli İlçesi Kurum Amirleri ve Üreticiler katıldı.

Kurslara katılan kadın çiftçilere kırsal yaşamda gereksinim duyacakları Tarımsal Üretim  ve Sosyali konularda eğitimler verilmiş, eğitim sonunda başarılı olan kursiyerler belge almaya hak kazanmışlardır.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının coşku ile okunmasının ardından açılış konuşmasını yapan Orhaneli İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ergin ALKAN eğitimin önemine vurgu yaptığı konuşmasında   "Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu'? ayeti her iki cinse seslenmektedir. Üstelik "İlim öğrenmek her erkek ve kadın Müslüman'a farzdır" hadisi de  bu konuda her iki cinsiyeti  de mükellef tutmuştur. "Elbette sefil olursa kadın, alçalır beşer" dizeleriyle Tevfik Fikret konunun önemine değinmiştir. Kadın Çiftçilerimizin eğitimi bir ailenin temelini eğitip gelecek nesilleri eğitmek adına çıkılan bu yolda çok büyük önem arz etmektedir."  dedi.

Konuşmasına istatiksel verilerle devam eden İlçe Müdürü Alkan, "Türkiye nüfusunun 2014 TUİK verilerine  göre  %50,2'sini erkek nüfus, %49,8'ini kadın nüfus oluşturmaktadır. Türkiye'de 2013 yılında 25 ve daha yukarı yaşta olan ve okuma yazma bilmeyen toplam nüfus oranı %5,7 iken bu oran erkeklerde %1,9 kadınlarda %9,4'tür. Lise ve dengi okul mezunu olan 25 ve daha yukarı yaştakilerin toplam nüfus içindeki oranı %18,2 iken bu oran erkeklerde %22,2 kadınlarda %14,4'tür. Yüksekokul veya fakülte mezunu olan toplam nüfus oranı %12,9 olup bu oran erkeklerde %15,1 kadınlarda ise %10,7'dir. Buradan kadın eğitiminin ne kadar gerekli ve doğru bir uygulama olduğunu çıkarabiliriz. Eğer ülkenin topyekûn kalkınması ve ilerlemesi arzu edilen sonuç ise buna kadınların eğitiminden başlanmalı ki başarıya ulaşalım.

Bugün burada bulunan Kadın çiftçilerimiz aldıkları eğitimleri hayatlarında kullanıp doğru üretim teknikleriyle daha çok gelir elde etmeye çalışmalıdırlar. Bundan sonraki hedef bir olup ürünlerini çok daha iyi değerlendirmeye çalışmalarıdır. İlçemizde bu konuyla ilgilide çok güzel çalışmalar meyvelerini vermeye başlamıştır." dedi.

İlçe Müdürü Alkan, eğitime katılan kadın çiftçilere, emeği geçen ve destek veren yetkililere teşekkür ederek konuşmasına son verdi.

Törende bir konuşma yapan Orhaneli Kaymakamı Abdulhalim Can, "Akalan Köyü çiftçilerinin ve özellikle kadın çiftçilerin çalışkanlıkları ve üretkenlikleri her zaman takdire şayandır. Kadın çiftçilerimize çalışkanlıkları ve üretime katkıları için teşekkür ederim." dedi.

Eğitim konusunun önemine vurgu yapan Kaymakam Can, "Üreticilerimiz için düzenlenen eğitimlere çok önem veriyoruz. Başta İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olmak üzere Belediye ve diğer kurumların yapacakları eğitimlere verdiğimiz destek ve ilgimiz devam edecektir. Kurslara katılan kadın çiftçilerimize, İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlerimize ve personellerine çalışmalarından dolayı teşekkür ederim, başarılı çalışmalarının devamını dilerim." dedi.

Konuşmalardan sonra sertifika almaya hak kazanan kursiyerlere protokol tarafından belgeleri takdim edildi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER