© Tarım Pusulası 2021

Organik Tavukçulukta Manisa Farkı

ORGANİK TAVUKÇULUKTA BAŞARI FAKTÖRLERİ EĞİTİMİ KULADA BAŞLADI

Manisa’nın Kula ilçesinde dün başlayan ve organik tavukçulukta başarı faktörlerinin ele alındığı seminer bugün sona erecek. Sadece Türkiye’nin değil dünyanın organik tavuğa özlem duyduğu bir dönemde Manisa’nın organik tavuk üretiminde Türkiye birincisi olduğu vurgulandı.
Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği, Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Kula Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünün ortak organizasyonunda Alman-Türk İşbirliği olan Organik Tarım Projesi desteği ile, 9 Eylül’de Kula Anemon Otelde başlayan “Organik Tavukçulukta Başarı Faktörleri” eğitimi bugün sona erecek.
Eğitim seminerine Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Atila Ertem, Kula ilçe Tarım Müdürü Bilgin Sarısu, Alman-Türk İşbirliği Organik Tarım Projesi koordinatörü Elisabeth Rüegg, Kula Endoğal Organik tavukçuluk işletme sahibi Nihat Dayan ve davetliler katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Atila Erdem, dernek olarak bu tür faaliyetleri sürekli gerçekleştirdiklerini bugün Kula’da Alman-Türk İşbirliği Organik Tarım Projesi “Organik Tavukçulukta Başarı Faktörleri” eğitim seminerini düzenlediklerini söyledi. Katılımcılara tek tek teşekkür eden Ertem, “Organik tavukçuluk sektörü sadece Türkiye’de değil, tüm Dünya’da sağlıklı protein ile ilgili endişeleri bertaraf etmeye yönelik bir alternatif olarak görülmekte ve 20 yıl önce yediğimiz tavuklara duyulan güven ve özlemin sonucu olarak büyümeye devam etmektedir. 28 AB ülkesinde toplam organik yumurta tavuğu varlığı 2005-2012 yılları arasında yaklaşık yüzde 260’lık bir artış göstermiştir. 12.7 milyon organik etlik piliç bildirilmiş ve toplam organik etlik piliç varlığı 2005-2012 yılları arasında yaklaşık yüzde 64.6’lık bir artış göstermiştir. Türkiye’de organik yumurta tavuğu sayısı 2012 yılında 138 bin 70 iken, 2014 yılında 242 bin 352 adet olarak bildirilmiştir ve yüzde 75’e yakın artış olmuştur. Bu dikkat çekici şekilde büyüyen sektörün zorlukları ve girişimcilere sunduğu fırsatlar nelerdir? Nereden başlamalıyız? Sorularına cevap arayıp, sektörün içinden eğitmenlerin tecrübelerini paylaşacağı interaktif eğitim, bu konuya ilgi duyan ve yeni iş alanı olarak değerlendirmek isteyen herkese bu toplantımıza davet ettik." dedi.
Alman-Türk İşbirliği Organik Tarım Projesi koordinatörü Elisabeth Rüegg ise, 9 Yıldır İzmir’de yaşadığını ve 4 yıldır proje koordinatörlüğünü yaptığını söyleyerek, Kula ilçesinde bu toplantının yapılmasının mutluluğunu yaşadığını ve 10 yıl önce Kula’ya gezi amaçlı geldiğini ve burada güzel insanlar ile tanıştığını anlatarak, "10 yıl önce Kula ilçesinde hediyelik eşya satan Hasan Amcadan alış veriş yapmıştım buradan aldığım eşyalar şuan evimde duruyor" diyerek, toplantının verimli olması dileğiyle katılanlara teşekkür etti.
ORGANİK PİLİÇ ÜRETİMİNDE ZİRVEDEYİZ
Manisa’nın organik yumurta ve piliç üretiminde yıllık 930 ton et üretimiyle ülke birincisi olduğunu vurgulayan Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi de şunları söyledi.
“Organik hayvancılık faaliyetleri arasında yumurta tavukçuluğu en kolay yapılabilecek bir üretim şekli olduğundan ilimizde organik kanatlı yetiştiriciliği giderek yaygınlaşmaktadır. Ülkemiz genelinde organik tavukçuluk faaliyeti yapan 25 çiftçiden 13’ü Manisa’da organik yumurta ve etçil piliç yetiştiriciliği yapmaktadır. 2013 yılında Manisa’da 42 bin yarkadan 12 milyon 210 bin adet organik yumurta alınmıştır. Yine ülkemizde yetiştirilen 152 bin 500 organik etçil pilicin 103 bin 300 tanesi ilimizde yetiştirilmekte olup, üretilen bin 619 ton piliç etinin 930 tonu ilimizde üretilmektedir. Manisa organik yumurta ve piliç üretiminde ülke birincisi konumundadır.”
Yapılan konuşmaların ardından katılımcılara Almanya’da bağımsız danışmanlık yapan, Organik tavukçuluk konusunda uzman Manfred Becker, İMO Kontrol Sertifikasyon Kurulu Denetmeni Özgür Erdoğdu, Manisa İl Tarım Müdürlüğü Organik Tarım Birimi Sorumlusu Zeoteknist Dursun Övelek, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında görevli Dr. Sabiha Ünal, Avukat Nihat Dayan ve Ekolojik Tarım Organizasyonu Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Atila Ertem tarafından sunum eşliğinde bilgiler verildi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER