Organik Tarımda Doğanşehir İl Birincisi
TarımMalatya’nın Doğanşehir ilçesinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ile STK’lar tarafından organize edilen organik tarım konulu toplantı yapıldı.
Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ile STK'lar tarafından organize edilen organik tarım konulu toplantı yapıldı.
Doğanşehir Belediyesi Meclis Salonunda yapılan toplantıya Doğanşehir Kaymakamı Murat Irgatoğlu, Doğanşehir Belediye Başkan Vekili Hakan Çiftçioğlu, İlçe Tarım Müdürü Şerif Çetintaş, Malatya Organik Kayısı Birliği Başkanı İlhan Tursun, Ziraat Mühendisleri Sedat Uslu, Oktay Taner, Süha Ilıca ve çiftçiler katıldı.
Toplantıda bir konuşma yapan Doğanşehir Kaymakamı Murat Irgatoğlu, Doğanşehir'e yeni atandığını belirterek, "Ancak konu tarım olunca beni doğrudan ilgilendiriyor, biz de tarım yaptık, tarımla yetiştik, tarım en başta ilgi alanımdır. Doğanşehir de organik tarım konusunda ilginin fazla olduğunu gördüm. Üzerime ne düşerse ben de sizlerle birlikte elimi taşın altına koymaya hazırım" dedi.
Daha sonra söz alan Doğanşehir İlçe Tarım Müdürü Şerif Çetintaş ise, Doğanşehir'deki tarım ve desteklemelerle ilgili olarak bilgiler verdi. Doğanşehir'de 40 bin dekar ekilebilir alanın bulunduğunu ve 625 bin fidanın olduğunu belirten Çetintaş, "50 binin üstünde kapasitemiz var, bu da ne demektir? Bu ekilen tarım alanımıza bakacak olursak biz devletten destek almıyoruz. Nedeni ise organik tarımla ilgili fazla bilgiye sahip değiliz. Ancak Malatya olarak Doğanşehir'i ele alacak olursak 13 ilçenin 11 inde organik tarım yapılmakta ve Doğanşehir bu konuda da birinciliğini korumaktadır. Şuan itibariyle 149 çiftçi 7 bin 720 dekar alanda organik tarım yapıyor. Devletimiz bu çiftçilerimize çok tatlı paralar ödüyor. 2014 yılı sonu itibariyle devletimizin bu tür uygulamalara verdiği destekleme 517 bin TL'yi buluyor. Bakın bu güzel bir rakamdır" dedi.
Desteklemeler konusunda Doğanşehir'in Malatya birincisi olduğunu belirten Çetintaş, "Birazdan arkadaşlarımız sizlere sunumlar gerçekleştirecektir. Bu sunumlardan sonra soracak sorunuz varsa sorabilirsiniz" dedi.
Daha sonra söz alan Malatya Organik Kayısı Üreticileri Birliği Başkanı İlhan Turusun da yeni kurulan bir birlik olarak ilk kez eğitim seminerine katıldıklarını belirtti. Bundan sonra da bu tür eğitim faaliyetlerine katılacaklarını ifade eden Çetintaş, "Dünya hızla organik gıda tüketimine doğru gidiyor. Bu vesile ile organik tarımın ülkemizde geliştirilmesi gerekiyor. Amaçlarımızdan bazıları üreticilere çeşitli eğitim seminerleri düzenleyerek bilgilendirmek, sertifikasyon, toprak analizleri konusunda yardımcı olmak kısaca üreticilerimize lazım olan her türlü desteği vermeye yardımcı olacağız. Çiftçilerimize üretim yaptıkları gerçek organik ürünlerin satışı konusunda yardımcı olacağız" diye konuştu.
Toplantıda daha sonra Ziraat mühendisleri Sedat Uslu, Oktay Taner ve Süha Ilıca tarafından sunum eşliğinde bilgiler verildi. Program karşılıklı soru ve cevaplarla sona erdi.
İlginizi Çekebilir