Organik Tarım Yaygınlaşıyor
TarımOrganik Tarım Projeleriyle Konya’da Organik Tarım Yaygınlaşıyor
Günümüzde bilinçsizce kullanılan kimyasal gübreler ve ilaçlar yüzünden doğanın ekolojik dengesi bozulmaktadır. Buna bağlı olarak toprakların verimlilikleri azalmakta, ve kimyasal gübre ve ilaçlar yüzünden yetiştirilen ürünlerin kimyasal kalıntı seviyeleri yükseldiğinden dolayı insan sağlığı da olumsuz yönde etkilenmektedir. Organik Tarım sayesinde kimyasallarla bozulan ekolojik dengeyi tekrar kurmak ve topraklarımızın verimliliğini arttırarak üretimlerimizden yüksek verim sağlamak bizim elimizdedir.
Bu bilinçle hareket eden kurumumuz sertifikalı ve güvenli gıda temini olan organik tarım üretim sistemini yaygınlaştırmak için Konya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü her yıl Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının finansmanıyla projeler uygulamaktadır.
Meram ilçesinin köyleri, küçük ve parçalı arazilere sahip olmalarından dolayı bu bölgemizde düşük bir üretim, yüksek gizli işsizlik ve düşük rekabet gücü hakimdir. İlçe köylerinde çoğunlukla eskiden beri üretilen organik ve konvansiyonel patates yetiştiriciliği çiftçiye istediği geliri getirememektedir. Ürettikleri ürünün katma değerinin, pazarlamadaki rekabet gücünün artırılması ve bu bölgelerimizde birim alandan elde edilen gelirin yükseltilmesi amacıyla İl Müdürlüğü ve Meram İlçe Müdürlüğü organizasyonuyla Meram Evliyatekke köyünde 5 üreticiye 5 da alanda Organik Böğürtlen yetiştiriciliği projesi uygulanmıştır. 2013 yılında fidanları verilen projenin bu senede yüksek sistem aparatları verilerek proje uygulamaya başlamış olup üreticiler ürünlerini azda olsa bu sene organik pazarlarda satmaya başlamışlardır.
Meram ilçesi organik sebze üretimine elverişli bir ilçedir. Organik sebze pazarı her geçen gün talep atışıyla cazip hala gelmektedir. Organik gübre ve ilaçların maliyetlerinin yüksek olması, sebze üretiminin girdi maliyeti oldukça yükseltmektedir. İşte bu girdi maliyetini bir nebze düşürmek ve üreticileri organik sebze üretimine teşvik etmek amacıyla; yine “Organik Tarımı Yaygınlaştırma ve Kontrolü Projesi” kapsamında organik tarım yapan üreticilerimize organik gübre ve ilaç desteği sağlanmıştır. Bu proje kapsamında Meram ilçesinin üç mahallesindeki 70 organik sebze üreticisine 35 kg+ 40 lt.organik katı – sıvı gübre ile 3.000 gr organik ilaç desteği sağlanmıştır.
Meram ilçe köyleri, küçük ve parçalı arazilere sahip olmalarından dolayı bu bölgede düşük bir üretim, yüksek gizli işsizlik ve düşük rekabet gücü hakimdir. İlçe köylerinde çoğunlukla eskiden beri üretilen organik ve konvansiyonel patates yetiştiriciliği çiftçiye istediği geliri getirememekte hatta çoğu zaman ürettikleri patatesi satamamakta ve zarar etmektedirler. Ürettikleri ürünün katma değerinin, pazarlamadaki rekabet gücünün artırılması ve bu bölgelerimizde birim alandan elde edilen gelirin yükseltilmesi amacıyla İl Müdürlüğü ve Meram İlçe Müdürlüğü organizasyonuyla Meram Evliyatekke köyünde 5 üreticiye 5 da alanda Organik Böğürtlen yetiştiriciliği projesi uygulanmıştır. Proje maliyeti Bakanlığın “Organik Tarımı Yaygınlaştırma ve Kontrolü Projesi” ödeneğinden karşılanmış olup İl Müdürlüğünce projelendirilerek gerçekleştirilmiştir.
Bir üretimin organik olarak değerlendirilebilmesi için o üretimin, organik sertifikasının olması zorunludur. Organik sertifikalı alanları artırmayı amaç edinen Konya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü; Konya'da Akşehir, Beyşehir, Bozkır, Cihanbeyli, Çumra, Derbent, Derebucak, Doğanhisar, Güneysınır, Hadim, Hüyük, Ilgın, Meram ve Seydişehir, Taşkent, Yunak ilçelerinin 62 köyünde 400 üreticinin 15.000 dekar arazisindeki çilek, ceviz, kiraz, elma, üzüm, buğday ve sebze gibi üretimlerinde organik sertifika sözleşmeleri başlatılarak organik üretime geçmeleri sağlanmıştır. Bu projedeki sertifikasyon ücretleri İl Müdürlüğünce karşılanmıştır.
Konya ili genelindeki tüm tüketicilere sağlıklı ve güvenilir ürünün teminatı olan Organik Ürünleri tattırmak ve tüketimini artırmaktır. Bu nedenle üreticilerimizi organik tarım yapmaya, tüm tüketicilerimizi de organik ürünleri tercih etmeye davet ediyoruz.”
İlginizi Çekebilir