© Tarım Pusulası 2021

Ordu'da Üreticilere Tarım Sigortası Uyarısı

Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, üreticileri olası bir afete karşı ürünlerini ve gelirlerini güvence altına almak için tarım sigortası yaptırmaları konusunda uyardı. TARSİM'in tarımsal faaliyet sürecinde olası risk ve hasarlara karşı ürün ve emeklerini güvenceye almayı sağlayan bir sigorta türü olduğunu belirten Yılmaz, üreticilerin bitkisel ürünler için don, dolu, fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını risklerine karşı tarım sigortası yaptırarak ürünlerini güvence altına almaları gerektiğini söyledi.

Yılmaz, sigorta yaptıracak üreticilerin Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kayıtlı olması gerektiğini vurgularken, büyükbaş, küçükbaş, su ürünleri, kanatlı hayvan yetiştiriciliği ve arıcılık yapan işletmelerin de çeşitli risklere karşı tarım sigortası yaptırarak hayvanlarını koruyabileceklerini belirtti. İl Müdürü Yılmaz, 2023 ve 2024 yıllarında ildeki üreticilere TARSİM tarafından 40 milyon TL ödeme yapıldığını söyledi.

İklim Değişikliği ve Riskler

Yılmaz, iklim değişiklikleri nedeniyle üreticilerin doğal afetlerle karşı karşıya kalma riskinin arttığını vurguladı ve fındık üreticilerinin 3 Mart 2025, kivi üreticilerinin ise 21 Şubat 2025 tarihine kadar ürünlerini sigorta yaptırmaları gerektiğini ifade etti. Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) uygulamasına 2025 yılında getirilen yenilikler hakkında bilgi veren Yılmaz, tarım sigortasının prim bedelinin %50'sinin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından karşılandığını ve 2025 yılında bazı konularda ilaveten prim desteği getirildiğini açıkladı.

Yeni Destek ve İndirimler

Yılmaz, üretim planlamasına konu olan ürünlerde %10, sözleşmeli üretimde ise %15 prim indirimi yapıldığını belirtti. Ayrıca, büyükbaş hayvan hayat sigortalarında 20 ay ve üzeri dişi süt sığırlarının sigortasına gebelikte yavru kaybı teminatı eklenerek devlet prim desteği oranının %50'den %60'a çıkarıldığını söyledi. Tarımsal amaçlı birlik ve kooperatiflere üye üreticilere %5 oranında üyelik indirimi sağlandığını ve mantar ürününün tarım sigortaları teminatı kapsamına alındığını ekledi.

Bilgilendirme Toplantıları

İl ve ilçe müdürlükleri tarafından il genelinde tarım sigortaları hakkında bilgilendirme toplantıları düzenlendiğini ve çok sayıda üreticinin bilgilendirildiğini vurgulayan Yılmaz, üreticilerin sigorta işlemlerini son güne bırakmadan tarım sigortasını yaptırmalarını ve ürünlerini güvence altına almalarını istedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER