Ordu’da Sürdürülebilir Balıkçılık İçin 1301 Denetim Gerçekleştirildi
HayvancılıkOrdu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, 2024 yılı boyunca balık stoklarının korunması ve sürdürülebilir balıkçılığın sağlanması amacıyla kapsamlı bir denetim çalışması gerçekleştirdi. İl genelinde, denizlerde, iç sularda ve satış noktalarında toplam 1.301 denetim yapılarak, yasa dışı avcılık ve kurallara aykırı faaliyetlere karşı etkin bir mücadele yürütüldü.
16.917 Ton Avcılık, 5.139 Ton Yetiştiricilik Üretimi Gerçekleşti
Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, ilin 121 kilometrelik kıyı şeridi ile su ürünleri yetiştiriciliği ve avcılığı açısından büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirtti. 2024 yılında Ordu’da, avcılık yoluyla elde edilen su ürünleri miktarının 16.917 ton, yetiştiricilik üretiminin ise 5.139 ton olduğunu ifade eden Yılmaz, bu üretimlerin sürdürülebilir şekilde devam etmesi için denetimlerin önemine dikkat çekti.
Yasa Dışı Avcılığa 46 Kişiye Ceza Kesildi
Denetim çalışmaları hakkında bilgi veren Yılmaz, şu açıklamalarda bulundu:
“2024 yılı boyunca ekiplerimiz, su ürünleri yetiştiricilik tesislerinden karaya çıkış noktalarına, balıkhanelerden satış yerlerine kadar birçok alanda denetimler gerçekleştirdi. Bu kapsamda yapılan 1.301 denetimde, kurallara aykırı davranan 46 kişiye idari para cezası uygulandı. Ayrıca, denetimlerde yasa dışı kullanılan:
- 4 adet kalkan ağı,
- 8 adet serpme ağı,
- 16 adet tırıvırı ağı,
- 1 adet algarna,
- 1.000 metre uzatma ağı,
- 439 kg su ürünü (istavrit, barbunya, palamut, lüfer) ele geçirilerek yasal işlem yapıldı.”
Hamsi Avcılığına Kota ve Planlama Denetimi
Hamsi avcılığında düzenin sağlanması amacıyla da sıkı kontroller yapıldığını belirten Yılmaz, “1 Eylül 2024 tarihinden bu yana ilimizde bulunan hamsi karaya çıkış noktalarında ekiplerimizce **168 balıkçı gemisine hamsi nakil onayı verilmiştir” dedi.
“Doğal Kaynaklar Sonsuz Değildir”
Denetimlerin 2025 yılında da aynı kararlılıkla süreceğini vurgulayan Kemal Yılmaz, balıkçılara şu çağrıda bulundu:
“Unutulmamalıdır ki doğal kaynaklar sonsuz değildir. Balıkçılarımızın sürdürülebilir balıkçılık için kurallara uymaları büyük önem taşımaktadır. Kurallar ancak uygulandığı zaman etkili olabilir. Balıkçılarımızdan tek beklentimiz yasalarla getirilen düzenlemelere uymalarıdır. Bu doğrultuda denetimlerimiz aralıksız devam edecektir.”
Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, denizlerdeki kaynakların korunması ve gelecek nesillere aktarılması için balıkçılık faaliyetlerinde düzen ve sürdürülebilirliği sağlamaya yönelik çalışmalarını sürdürmeye kararlı.
İlginizi Çekebilir