© Tarım Pusulası 2021

Ölüm İthalatı Başlıyor

Türkiye’de yaşamayacağı bilinen 45 bin koyun Genç Çiftçileri Destekleme Projesi kapsamında dağıtılacak. Uzmanlar ise, “Milyonlar boşa gidecek” dedi

Genç çiftçileri desteklemek amacıyla çiftçilere 20'şer Merinos ırkı koyun, birer koç dağıtılacak. Bu kapsamda Fransa'dan 45 bin koyun ithal edilecek. Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) tarafından ithalat bir iş adamına yaptırıldı ve ilk partide 10 bin koyunun getirilmesi öngörüldü.
Bir baş koyunun devlete maliyeti 650 lira olacak. Merinos ırkının Türkiye koşullarına uymadığı belirtilmesine rağmen, aynı koyunun alınıp çiftçilere dağıtılmak istenmesi Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nı karıştırdı. Bakanlık sitesinde de “Koyun yetiştiriciliğinde her ülkenin, bölgenin florası, besleme tekniği, hastalıkları ve zararlılarına karşı kendini adapte etmiş koyun ırklarının farklı olduğu, bu nedenle bir ırk seçimi yapılırken, bölgenin koşullarına uyum göstermesi yanında verimlilik düzeyinin sürdürülmesine de özen gösterilmelidir” denildi.

MELEZLEME İLE BAŞARILDI

Ülkemiz tekstil sanayisi için yapağı kalitesi yüksek olan Merinos ırkı koyun yetiştiriciliği çalışmalarına 1935 yılında ağırlık verilmeye başlandığı, Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden getirilen damızlık koyunların saf olarak yetiştirilmeye çalışıldığı, ancak çevre şartları nedeniyle başarılı olunamadığı ortaya çıktı. Bunun üzerine Karacabey Harası, Polatlı ve Altınova Devlet Üretme Çiftliklerinde çeşitli melezlemeler ile ülke koşularına uygun Merinos türleri elde edildi. SÖZCÜ'ye konuşan Tarım Bakanlığı yetkilisi, Malya koyunu, Karacabey Merinosu, Anadolu Merinosu'nun melezlemeyle elde edildiği ve bunların belli bölgelerde üretimlerinin sağlandığına dikkat çekti.

Proje fiyaskoya uğrayacak

Tarım Bakanlığı yetkilisi, hükümetin önem verdiği bizzat Başbakan tarafından açıklanan Genç Çiftçileri Destekleme Projesi kapsamında Fransa'dan toplam 45 bin baş Merinos ırkı koyunun TİGEM tarafından satın alınarak dağıtılacağını söyledi. Satın alma işlemlerinin ayrı bir şaibe konusu olduğunu ifade eden yetkili, şunları söyledi:
“Gerek TİGEM arşivinde gerekse Bakanlık arşivlerinde bulunan kayıtlardan da anlaşılacağı üzere Merinosların bu şekli ile yetiştirici elinde altı aydan fazla yaşamayacağı aşikârdır. Bu koyunlar çeşitli hastalıklar, kene gibi zararlıların sebep olduğu diğer rahatsızlıklar sonucu ölecektir. Önem verilen genç çiftçiler projesi bu şekilde fiyaskoya uğrayacak, milli servet heba edilecek ve bir iki aracının cebini dolduracaktır.”
Merinos ırkı koyun ithalatında yaşanan olumsuzlukları dile getiren uzmanların üzerinde baskı kurulduğunu kaydeden yetkili, “Genç çiftçilerin desteklemesine ilişkin TİGEM tarafından yürütülen hayvan edinme yöntemlerinde teknik sorun bulunması yanında hukuken uygun olmayan işlemler de yapılmaktadır” uyarısında bulundu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER