OKULLARDA ORGANİK TARIM ÇALIŞMASININ İLK ADIMI ATILDI
TarımGelirinin yüzde 75’ini tarımdan sağlayan Mersin’de organik tarımın yaygınlaştırılması adına önemli çalışmalara imza atılıyor. Bu bağlamda Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), organik tarımın ‘Pahalı Moda’ algısından çıkarılıp gerçek kimliğine kavuşması, ekolojik tarımın gelecekte de kalıcı olması ve yaygınlaştırılıp sürekliliğinin sağlanması adına sektör tarafından sunulan Organik Tarımın Yaygınlaştırılması Projesi’ne sahip çıkarak, ilgili kurumlara projenin anlatılması için çalışmalara başladı.
Algı değişikliğinin kalıcı hale dönüştürülmesi için önceliğin okullara verilmesi gerektiği inancıyla, Milli Eğitim İl Müdürlüğü ile bir araya gelen MTSO heyeti ilk ve orta dereceli okulların bahçelerinde organik tarım çalışmaları yapılması hususunu görüştü. Okullarda kurulacak organik tarım bahçeleriyle ilköğretim ve lise öğrencilerinin ekolojik tarımla tanışması hedefleniyor.
Konuyla ilgili fikir alışverişinde bulunmak adına MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Yönetim Kurulu Üyesi Enis Gürbüz Hekimoğlu, Genel Sekreter Abdulkadir Dölek ve Genel Sekreter Yardımcısı Ezgi Biçer Uçar, Mersin Milli Eğitim Müdürü Adem Koca’yı ziyaret etti. Ziyarette Başkan Aşut’un proje hakkında bilgi aktarmasının ardından çalışmaya memnuniyetle destek vereceklerini belirten Koca, prensipte konuyla ilgili karşılıklı işbirliği yapılabileceği mesajı verdi. Ziyarette söz alan Enis Gürbüz Hekimoğlu ise proje için özellikle kırsaldan uzak şehir merkezindeki büyük bahçeli okulların seçilmesi halinde bu öğrencilerin doğaya ve tarıma yakınlaşması adına da verimli olacağına inandığını söyledi.
Çocukların tarımla erken yaşta tanışması hedefleniyor
Proje ile doğal ve yerel değerlerle Anadolu’nun doğasında var olan ekolojik tarımın gelecekte de kalıcı olmasının sağlanması planlanıyor. Şehir yaşamı dolayısıyla belki çok sonra tanışacakları tarımla; ilköğretim ve lise öğrencilerinin tanışması hedeflenirken, bölgede tarımın farkındalığının arttırılması planlanıyor. Atıl durumdaki kamu ve/veya STK arazilerinin değerlendirilmesi ise orta vadeli hedef olarak gösterilebilir. Bu proje ile Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin organik pazar kurulması çalışmalarına farkındalık ve ürün tedariki anlamında katkı sağlanması tasarlanıyor.
Proje kapsamında okullarda mini organik bahçeler kurulması yanında ön bilgilendirme olarak organik tarım seminerleri düzenlenmesi planlanıyor. Sahada uygulamaya katılacak öğrencilere ekim, sulama, zararlılarla mücadele, bitki besleme, hasat muhafaza gibi konularda ön bilgilendirme yapılması düşünülüyor.
Bilindiği üzere organik ürünlerin akredite kuruluşlar tarafından sertifikalandırılması gerekiyor. Mersin'de faaliyet gösteren Ekotar Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşu'nun bu proje dahilinde okullar ve kamu arazilerinde gerçekleştirilecek üretime sertifika verme konusunda bedelsiz destek sağlayacak olması sektörün projeye sahip çıkması anlamında önem taşıyor.
İlginizi Çekebilir