OECD'nin gözünden tarımsal görünüm
Tarım'OECD 360 Görünüm Raporu' gelecekte küresel tarım görünümünü de ortaya koydu. OECD'ye göre artan gelir, kentleşme ve beslenme alışkanlıklarındaki değişim, daha yüksek oranda protein, yağ ve şeker içeren beslenme türlerine geçilmesine katkıda bulunacak
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) yayımladığı son 'OECD 360 Görünüm Raporu'nda küresel ekonomiye yönelik farklı başlıkları ele alırken gelecekte küresel tarım görünümünü de ortaya koydu.
Çiftçilerin ve balıkçıların önümüzdeki 10 yıllık dönemde küresel talebi karşılayabilecek yapıda olduğu belirtilen raporda, "Fiyatlar artmakla birlikte, bu artış tarihsel yüksek seviyelerin altında kalacak" denildi.
Tarım ürünlerine olan talebin, geçtiğimiz on yıla kıyasla daha düşük oranlarda büyümekle beraber, güçlü olmaya devam etmesi beklenen rapora göre tahıllar hâlâ insanların diyetinin temel unsuru olarak değerlendiriliyor.
OECD'nin öngörüsüne göre artan gelir, kentleşme ve beslenme alışkanlıklarındaki değişiklikler, daha yüksek oranda protein, yağ ve şeker içeren beslenme türlerine geçilmesine katkıda bulunacak.
Önümüzdeki on yılda hayvancılığın ve biyoyakıt üretiminin mahsul alımından daha yüksek bir oranda büyüyeceğinin öngörüldüğü raporda, "Küresel tarım üretiminin yapısındaki bu değişim, buğday ve pirinç gibi temel gıda ürünlerinden gıda, yem ve biyoyakıt taleplerini karşılamaya yönelik kaba tanelilere ve yağlı tohumlara doğru görece bir kayma olmasını teşvik etmektedir. İlave üretimin çoğunun, arazi ve sulama olanaklarından yararlanabilme ile siyasi düzenlemeler gibi kısıtlayıcı faktörlerin en az belirleyici olduğu bölgelerden sağlanması öngörülmektedir" denildi.
Mahsul fiyatlarının 2008 öncesi dönemin üzerinde ancak son zamanlardaki zirvelerin önemli oranda altındaki seviyelerde sabitlenmeden önce, bir ya da iki yıl daha düşmesinin beklendiği kaydedilen raporda, et, süt ve balık fiyatlarının artacağı, buna karşılık, gerek bitkisel gerekse hayvansal ürünlerin fiyatlarının orta vadede reel olarak düşeceği tahmin ediliyor.
Tahılların tahmini stok kullanım oranlarında önemli artış gözlenmekte olduğuna dikkat çekilen raporda, "Bu durumun fiyatların istikrarsızlığından duyulan kaygıları yatıştırması beklenmelidir" denildi.
OECD'ye göre dünya balıkçılık üretiminin başlıca itici gücünü gelişmekte olan ülkelerde balık çiftliklerinin gelişimi sağlayacak.
Rapora göre güçlü talep koşullarında yüksek maliyetlerin devam etmesi, balık fiyatlarını tarihsel ortalamalarının oldukça üzerinde tutarak, önümüzdeki on yılda tüketim artışını aşağı çekecek. Üretim artışı esas itibariyle Asya ve Latin Amerika'daki gelişmekte olan ülkelerden gelecek.
Tarım ve balıkçılık politikalarındaki son reformların temel arz-talep unsurlarının piyasa sinyallerine daha duyarlı olmasını sağladığı ifade edilen raporda, "Ancak gerek arz gerekse talep seviyesi, üretici desteği, kamu stokları ve biyoyakıt gibi politikalardan etkilenmeye devam etmektedir" denildi.
İlginizi Çekebilir