© Tarım Pusulası 2021

Niğde'de 'Mor Patates' Üretildi

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi, Türkiye'de ilk defa 'İlk Mor' adı verilen renkli patates üretti.

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi ile özel sektör iş birliğinde mor patates çeşidi geliştirildi.

Türkiye'de ilk defa "İlk Mor" adı verilen patatesin üretimini gerçekleştiren Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi adına konuşan Dekan Prof. Dr. Çalışkan; "Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi olarak biz kendimizi açıkçası yeni nesil Tarım Fakültesi olarak tanımlıyoruz. 2013 yılı itibariyle fakültemiz eğitim öğretim hayatına başladı. Biz özellikle bitki ıslahı, bitki genetiği ve tohumculuk alanında uzmanlaşarak Türkiye'nin tohumculukta dışa bağımlılığının ortadan kaldırılmasında bir ana eğitim ve Ar-ge merkezi olarak hizmet etmek misyonuyla kurulmuş bir fakülteyiz. Türkiye’de %100 İngilizce eğitim ve fakültenin bütün öğrencilerine karşılıksız burs veren tek tarım fakültesi olarak özellikle özel sektör üniversite işbirliğini daha etkin bir şekilde hayata geçirerek yerli tohumculuğa katkı yapmak amacıyla çalışmalara başladık. Bugün tanıtımını yapacağımız mor patates de açıkçası böyle bir çalışmanın ürünüdür. Nevşehir'de bulunun bir Türk tohumculuk firması ile birlikte başlattığımız bir bitki ıslah çalışmasının son aşamasına gelindi. Geçen yıl ilgili firma adına Tarım Bakanlığına tescil başvurularını yaptık ve ilk mor adıyla ürünün Tarım Bakanlığı kayıtlarına geçmesini sağladık" dedi.

Mor patatesin yetişme koşulları hakkında da bilgiler aktaran Prof. Dr. Çalışkan: "Aslında bu renk olarak yeni bir patates ama açıkçası bildiğimiz patatesten rengi dışında herhangi farkı yok. Aynı botanik familyaya, cinse ve türe ait bir bitki. Dolayısıyla yetiştirme teknikleri açısından normal patates yetiştiren üreticilerimizin de rahatlıkla üretebilecekleri yeni bir çeşit "diyerek sözlerini sürdürdü.

Konuşmasının devamında Prof. Dr. Çalışkan, dünya genelinde sağlıklı gıdalara yönelişe işaret ederek şunları söyledi: "Özellikle son zamanlarda tüm dünyada sağlıklı ve fonksiyonel gıdaların daha çok tercih edilmeye başlanmasıyla birlikte patatesle çalışan bir grup olarak biz de bu projeye başlarken bu anlamda patateste bir farklılık yaratmayı hedefledik.  Çünkü son yıllarda dünyanın çeşitli ülkelerinde renkli patateslerle ilgili çalışmaların artarak devam ettiğini ve bu alanda yoğunlaşmanın olduğunu görüyoruz.

Diğer patateslerden farkı özellikle antosiyanin açısından çok zengin bu mor rengi veren maddeler bununla bağlantılı olarak antioksidan bakımından yüksek bir içeriğe sahiptir. Dolayısıyla da sağlık açısından yapılan çalışmalar çeşitli kanser tipleri, diyabet gibi birçok hastalıklar açısından antioksidan içeriği yüksek gıdaların çok önemli olumlu katkıları olduğunu gösteriyor. Bu anlamda da patates bizim yetiştirdiğimiz bu çeşitte yüksek oranda antosiyanin ve antitoksidan içeren gıda açısından normal patatese göre daha besleyici ve daha sağlıklı olan bir ürün.

Son olarak, yürütülen çalışmaların uzun soluklu olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Çalışkan: "Melezmeleme çalışması ve bunun bakanlığa tescil için sunulması yaklaşık 10 yılı kapsayan uzunca bir süreç. Biz artık bunun sonuna gelmiş bulunuyoruz. Bakanlığa başvurumuzu ve tescilimizi yaptık ama bunun tezgâhlara geçmesi için birkaç yıllık süreye daha ihtiyacı var. Çeşidi tescil eden firma tohum üretimine başladı. Tahmin ediyorum iki yıl içerisinde tezgâhlarda bu ürünü görmeye başlayacağız" diyerek konuşmasını bitirdi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER