Niğde Üniversitesi, patates sorununa el attı
TarımNiğde Üniversitesi Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi, yürüttüğü çalışmalarla patates araştırmalarında önemli merkezlerden birisi olma yolunda ilerliyor.
Doğuş Holding tarafından finanse edilen ve 2 yıldır faaliyette olan fakültenin Tarımsal Genetik Mühendisliği Bölümünde patates ıslahı, genetiği, fizyolojisi ve agronomisi konularında 8 adet Ar-Ge projesi yürütülüyor.
Bölümde yürütülen kuraklığa toleranslı patates çeşit geliştirme çalışmalarında, Peru’da bulunan Uluslararası Patates Merkezi, Japonya’dan Hokkaido Üniversitesi, Macaristan’dan Pannonia Üniversitesi ve ülkemizden bir özel sektör firması ile işbirliği yapılıyor. Bu çalışmalar sonucunda, halen bir yetişme sezonunda 15-18 kez sulanan patateste yüzde 30-40 oranında daha az sulamayla yetiştirilebilecek yerli patates çeşitleri geliştirilerek üreticilerin hizmetine sunulabilmesinin mümkün olacağı ifade ediliyor.
Fakülte bünyesinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı desteği ile sanayilik patates çeşit ıslah programı da yürütülüyor. Proje sonucunda, ülkemizde büyük eksikliği hissedilen cips, parmak patates ve nişasta gibi sanayilik patates ile yerli patates çeşitleri geliştirilmeye çalışılıyor.
İlginizi Çekebilir