Narenciyede sorunlar araştırılsın, çözüm bulunsun
SiyasetCumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, narenciye üretimindeki sorunların belirlenmesi ve çiftçilere çözüm bulunması için Meclis Araştırması istedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, Türkiye'de yılda 5 milyon tona yaklaşan narenciye üretimindeki sorunların belirlenmesi ve çiftçilere çözüm bulunması için Meclis Araştırması istedi. Türkiye narenciye üretiminin dörtte üçünün Çukurova Bölgesi'nden karşılandığına dikkat çeken Barut, "Bazen kuraklık ve don bazen ise sıcak ve sel baskını gibi nedenlerle mağdur olan narenciye üreticileri, üretimdeki fazla yeterlilikten fahiş oranda artan üretim maliyetlerine, Akdeniz Meyve Sineği zararlılısından ürünlerin para etmemesine kadar onlarca sorunla boğuşurken devletin yardımını bekliyor" dedi.
"İHRACAT ZORUNLU"
Narenciye konusuyla ilgili hazırladığı Meclis Araştırma önergesini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na sunan Ayhan Barut, "Türkiye turunçgil üretimi yıllık olarak yaklaşık 4-4.5 milyon ton civarındadır. Türkiye'nin sahip olduğu yaklaşık 130 bin hektar alandaki narenciye üretiminin yüzde 75'i Çukurova Bölgesinde gerçekleştirilmektedir. Çukurova Bölgesi'ndeki üretimin 3'te 1'i de ilimiz Adana'dan karşılanmakta ve bu oran her geçen daha da artmaktadır. Türkiye İstatistik Kurumu'nun yayınladığı Bitkisel Üretim Denge Raporlarına göre greyfurtta yüzde 200, limonda yüzde 250, mandalinada yüzde 200, portakalda ise yüzde 150 civarında yeterlilik oranımız bulunuyor. Üretim yeterliliğimiz fazla ve ihracat için zorunlu adımlar atmalıyız" diye konuştu.
"MECLİS ARAŞTIRMASI YAPILSIN"
Narenciye üreticilerinin yaşadığı sorunlara değinerek çözüm bulunması talebini yineleyen Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Ülkece yeterlilik oranımız fazla olduğu için ürettiğimizin fazlasını ihraç etmemiz gerekirken ne yazık ki komşu ülkelerde yaşanan iç karışıklıklar, tutarsız dış politikalar ve anlaşmazlıklar, ilaç kalıntıları gibi nedenlerle ihracatta sorunlar yaşıyoruz. Son yıllarda ekonomik ve siyasi krize bağlı olarak artan döviz kurları, gübreden zirai ilaca, mazottan elektrik ve sulamaya tüm girdiler en az 3 ile 8 kat arttı. Ayrıca narenciye üreticilerimiz son yıllarda Akdeniz Meyve Sineği (AMS) zararlısı nedeniyle normalden 5-6 kat daha çok ilaçlama yapmak zorunda kalıyor. Bu durum nedeniyle üretim maliyetleri katlanarak artıyor. Ancak üretim girdileri bu kadar artmasına rağmen narenciye ürünlerinin dal fiyatları üreticileri mağdur ediyor. Çünkü çiftçinin maliyet artışındaki oran, ürün fiyatlarına yansımadığı için zarar eden çiftçi tarımdan uzaklaşmak zorunda kalıyor. Önceki yıl kuraklık ve doğal afetler, geçen sene pandemi şartları ve ihracat yasağı gibi nedenlerle mağdur olan ve edilen narenciye üreticisi bu sene maliyet yükündeki artışla beraber ekonomik krizin darbesini yedi. Ülkemizde tarıma ve üreticiye destek verilmesi, üretimden satışa kadar ulusal ölçekte planlama yapılması gerektiği çok açık. Bu nedenle narenciye üretiminde yaşanan sorunların tespit edilmesi, çözüm için gerekli önlemlerin alınması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istiyoruz."
İlginizi Çekebilir