Narenciyede alternatif yok Ruslar ambargoyu kaldırır
TarımRusya’nın yaş sebze meyvede uyguladığı ambargo 6 ayını doldururken, bu sürede Avrupa ülkeleri ile Uzakdoğu’ya odaklanan ihracatçı kayıplarını yüzde 10 ile sınırladı.
Yılın ilk 6 ayında Rusya pazarında yüzde 80'lere varan kayıplar yaşayan gıda sektörü, turizmden sonra ikinci adımı, yaş sebze meyve ihracatında bekliyor. Geçen yıl ilk 6 ayda 450 milyon dolar olan ihracatın bu yıl 92 milyon dolara kadar düştüğüne işaret eden Akdeniz Yaş Sebze Meyve İhracatçı Birlikleri Başkanı Ali Kavak, “Rusya'daki kaybı Ukrayna, Polonya, Ortadoğu ülkeleri ile telafi ettik. Toplam ihracatımızda yüzde 10'luk bir düşüş var. Yaş sebze meyve konusunda Rusya kendi üreticisini korumak için bir kısıtlama getirebilir ama narenciye konusunda alternatifleri yok. Önümüzdeki aydan itibaren ihracat kapılarının açılmasını bekliyoruz” dedi.
TANITIM ATAĞINA KALKACAK
Ali Kavak, hem Türkiye tarafında hem de Rusya'da ambargoların yumuşaması yönünde bir talebin olduğuna işaret ederek, özellikle Rus halkının, rubledeki değer kaybı ve düşen alım gücü nedeni ile gıda ürünlerinde yeniden ihracat talep ettiğini aktardı. Kavak, “Çin, Japonya, Güney Kore, Malezya ve Singapur'a olan ihracatımızı güçlendireceğiz” dedi. Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı ise alternatif pazarlar yaratan sektörün krizi en az hasarla atlattığını belirtti. Rusya'nın toplam yaş sebze meyve ihracatında yüzde 40'lık payı olduğunu hatırlatan Satıcı, “Buna rağmen ihracatımızdaki toplam kayıp yüzde 10 olarak gerçekleşti” diye konuştu.
Rusya'nın gıda ürününe de ithalat yasağı getirmesi ile başta yaş sebze meyve olmak üzere pek çok üründe yüzde 90'lara varan ihracat kayıpları yaşandı. Ambargo kapsamında domates, salatalık, portakal, mandalina, nektarin, elma, armut, kayısı, biber, nar, patlıcan, şeftali, erik, üzüm, çilek, kuru soğan, renkli lahana ithalatı kısıtlanmış durumda. Limon ve kirazda ise herhangi bir kısıtlama söz konusu değil. Ambargo nedeni ile ürün bazında domateste yüzde 44, kayısıda yüzde 45, elmada yüzde 53'lük ihracat kayıpları yaşandı.
Rusya'nın yaş sebze meyvede uyguladığı ambargo 6 ayını doldururken, bu sürede
Avrupa ülkeleri ile Uzakdoğu'ya odaklanan ihracatçı kayıplarını yüzde 10 ile sınırladı
İlginizi Çekebilir