© Tarım Pusulası 2021

Nadas Alanları Aspir Üretime Kazandırılıyor

Nadas Alanları Aspir İle Kazanca Dönüşecek

Ülkemizde yağlı tohumlu bitkilerin üretimini artırmaya yönelik çalışma kapsamında, 2014 yılında Antalya' da nadasa bırakılan arazilerde kurak iklime dayanıklı Aspir'in üretimi ile ilgili demonstrasyon, düzenlenen tarla günü ile üreticilere tanıtıldı. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından Korkuteli ilçesinde gerçekleştirilen etkinliğe Korkuteli Kaymakamı Erol Tanrıkulu, Il Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Mehmet Şen, Ilçe Müdürü Özlem Çağırcı ile üreticiler katıldı.

Etkinlikte konuşan Şube Müdürü Mehmet Şen, Antalya’da tarım yapılabilen alanların yaklaşık %10’nun ( 392 bin dekar) nadasa alanı olarak bırakıldığı, gerçekleştirilecek çalışma ile bu boş alanların değerlendirilmesi ve üreticilerin gelir elde etmesi hedeflendiğini bu kapsamda ilk çalışmanın aspirin ekolojisine uygun olan Korkuteli ilçesinde 15 dekar alanda başlatıldığı ve çalışmanın genişletilerek 5 üreticiye ait 167 dekar alanda sürdürülmekte olduğunu, arz açığı olan yağlı tohum ve sanayi bitkilerinin üretiminin yaygınlaştırılmasının gerekliliğine ve stratejik önemi olan yağlı tohumların beslenmedeki yerine dikkat çekti.

Nadas alanları tarihe karışacak…

Türkiye'de üretimi yapılan 655 bin ton ile ihtiyacın yüzde 69'unun karşılandığına işaret eden Şen üretimin artırılmasına yönelik olarak nadas alanlarında aspir üretiminin yaygınlaştırılması ile hem nadas alanlarının tarihe karışacağını hem de üreticilere ekonomik yönden önemli katkılar sağlayacağını söyledi.

Hububat tarımı yapılan her yerde yetişebilir.

Konuşmasına aspir bitkisi hakkında bilgi vererek devam eden Şen; "Bitkisel Yağ ve Biyoyakıt üretiminde kullanılan Aspir kuraklığa dayanıklı, yazlık karakterde ve ortalama 110-140 gün arasında yetişebilen tek yıllık bir uzun gün yağ bitkisi olup, Ülkemizin yağışı yetersiz, sulanmayan bölgelerinde hububat tarımının yapıldığı her türlü iklim ve toprak koşullarında başarıyla yetiştirilebilmektedir. Buğday-Arpa tarımında toprak işlemeden hasada kadar geçen sürede kullanılan her türlü alet-ekipman Aspir tarımında da kullanılabilmektedir. Bu özelliğiyle Aspir, Korkuteli ilçemizde de kuru tarım yapılan alanlarda nadas yerine hububat münavebesine girebilecek en uygun bitkidir".

4 yılda aspir üretimi yüzdede 138  artışla 262 bin tona ulaştı

Üreticilerin geçmiş yıllarda yaşadığı pazar sıkıntısından dolayı aspir üretiminin çok düşük düzeyde olduğuna dikkat çeken Şen, "Bakanlığımız ile Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı arasında imzalanan protokolle ürün alım garantisi sağlanmıştır. Ülkemizin Bitkisel yağ ve Biyoyakıt ihtiyacının karşılanmasına yönelik olarak 2013 yılında Bakanlığımızla ile Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı arasında imzalanan protokolle ürün alım garantisi sağlanmıştır. Bu protokolle birlikte sözleşmeli üretim modeliyle Aspir üreten çiftçilerimize mevcut desteklere ilaveten sözleşmeli üretim desteği sağlanmıştır. Yapılan  bu destekleme ve alım garantisi sonucu 2010 yılında 26 bin ton olan aspir üretimi 2014 yılında yüzde 138 artarak 262 bin tona çıkmıştır" diye konuştu.

Sözleşmeli üretim modeliyle Aspir üreten çiftçiye alım garantisi ve dekar başına ilave destek…

Son dört yılda gerçekleşen bu artışta Bakanlığın teşvik ve destekleri ile ürün alım garantisinin bulunmasının etkili olduğunu kaydeden Şen; "Bakanlığımızca bu bitkiye hali hazırda en yüksek destek verilmektedir. Toplamda maliyetin yüzde 75'ini karşılayacak şekilde destekleme ödemesi yapılmaktadır. Mazot, gübre, toprak analizi, sertifikalı tohum, sözleşmeli üretim desteklerinin de dahil olduğu destekler ile üreticilerimiz 2015 yılında dekara toplam 105-127 Türk Lirasi destekleme ödemesi alabilecek" dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER