Muş'ta buğday hasadı başladı
TarımMuş'ta arpa hasadının ardından buğday hasadına başlayan çiftçiler bu yıl havaların erken ısınması nedeniyle hasada erken başladılar.
Korkut İlçesine bağlı Oğulbalı köyünde yapılan hasada Tarım ve Orman Bakanlığı Muş İl Müdürü Mehmet Aydın, İl Müdür Yardımcısı Ferit Yıldız, Korkut İlçe Tarım Müdürü Alpaslan Kenger, Hasköy İlçe Tarım Müdürü Nahit Aykut, Oğulbalı Köyü Muhtarı ve Çiftçiler Katıldı.
Hasat ile ilgili açıklamalarda bulunan İl Müdürü Mehmet Aydın; " ilimizde buğday hasadı başlamış bulunmaktadır. Geçen hafta başlatılan arpa hasadının ardından bu hafta da buğday hasadına başlandı. İlimizde biçerdöver olmadığından dolayı genelde Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki Batman, Mardin ve Diyarbakır illerinden geliyorlar. Her yıl ilimize yaklaşık 60-70 arası biçerdöver gelmektedir. Kontrolleri düzenli olarak görevlilerimiz tarafından yapılıyor. Gelen biçerdöverlerin büyük bir çoğunluğu son model araçlar olduğu için bunlarda dane kaybı çok az olmaktadır. Biz bu konuya çok dikkat ediyoruz. Çünkü çiftçimizin dört gözle beklediği hasadının boşa gitmemesi adına bunu önemsiyoruz. İfadelerini kullandı.
Muş, Bulanık, Malazgirt ve Liz ovalarında ağırlıklı olarak hububat ekildiğini kaydeden Aydın, "İlimizde ekilen buğday çeşitleri; bezostaja-1, syrena odessa, krasunia odessa, nota ve esperia. Arpa çeşitleri; vamikhoca-98, scarpia'dır. Bu yıl yağışların iyi olması nedeniyle verim de arttı, Bir dönümde 400 kilogram verim alıyoruz. Bereketli bir sezon geçiriyoruz, üreticilerimizin de yüzü gülüyor. Kazançlarının bol ürünlerinin bereketli olmasını diliyorum." Şeklinde konuştu.
Çiftçilere uyarılarda bulunan Aydın şunları söyledi: "Çiftçilerimizin hasat esnasında yaşadıkları en ufak bir sıkıntıda bizimle irtibata geçmelerini istiyoruz. Zaten ekiplerimiz 24 saat esasına göre çalıştıkları için sürekli arazideler. Yaşadıkları sıkıntılara anında müdahale edebilirler. Hasat bittikten sonra çiftçilerimiz bir daha ekim yapmak için anız yakma yoluna gidebiliyorlar. Biz bunu kesinlikle tavsiye etmiyoruz, bununla ilgili olarak yasaklarımız var. Anızın yakılmaması gerekiyor çünkü toprak yüzeyinde verimli olan 1-15 cm'lik tabaka verimli tabakamızdır. Anız yakıldığı zaman burada faaliyet gösteren mikroorganizmalar ve canlılar yok olup organik tabakanın yok olmasına sebebiyet veriyor. Bu nedenle bir kez daha anız yakmanın yasak olduğu konusunda çiftçilerimizi uyarıyoruz. Anız yakanlarla ilgili de gerekli yasal işlemleri de yapıyoruz" dedi.
İlginizi Çekebilir