Muğla'da Yerel Tohum ve Fide Şenliği Gerçekleşti
TeknolojiMenteşe Belediyesi, Kent Konseyi ve Yerel Tohum Derneği Muğla Şubesi tarafından yerel üreticilerin desteklenmesi ve yerli tohum kullanımının özendirilmesi amacıyla düzenlenen "4. Yerel Tohum Fide Şenliği" Konakaltı İskender Alper Kültür Merkezinde gerçekleşti. Şenliğe Cumhuriyet Halk Partisi Muğla Milletvekili Akın Üstündağ, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, Başkan Yardımcıları, Seferihisar Belediyesi, Bodrum ilçesi, Yerkesik, Yeşilyurt, Kafaca, Dokuzçam, Özlüce, Kozağaç ve Yaraş Mahallelerinden gelen çiftçiler ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Şenlik, Atilla Totoş’un Zeytinyağı Bilgilendirme ve Tadım etkinliği ile başladı. Daha sonra Prof. Tayfun Özkaya ile Zerrin Çelik şenlik kapsamında söyleşide bulundular. Söyleşinin ardından Ziraat Mühendisi Sema Köseoğlu doğal ilaç yapımı hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
Üreticiler tarafından yerel tohumlarla yetiştirilen organik ürünlerin satışının yapıldığı şenlik kapsamında konuşan Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, yaşamın mucizevi dönüşümünü görmek için tohumdan tohuma, yaşam döngüsüne bakmanın yeterli olduğunu kaydetti.
Bir tohumun yaşamın sonsuzluğunu temsil ettiğini belirten Gümüş, "Onun ürettiği meyveler, sebzeler yok olup tükense, bir tek tohum kalsa, yaşamı başlatmak için yeterli. O nedenle bizim tohumlar için yapabileceğimiz en büyük icraat, onları saklamak, korumak, paylaşmak, takas etmek, sağlıklı sular ve toprakla buluşturmak. En azından bunu yapabilirsek, geleceğimize de sahip çıkabiliriz." diye konuştu.
Yerel Tohum Dide Şenliğinde gıda güvenliğinin sağlanması, yerel tohumların çiftçinin elinde yaşatılması, korunması ve çoğaltılmasına katkı sağlamayı amaçladıklarını vurgulayan Gümüş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz bu şenliği çok önemsiyoruz. Köyde yaşayan vatandaşlarımızın tarımsal faaliyetlerine ve ekonomilerine katkıda bulunmak amacıyla çiftçilerimizin ürettiği organik ürünlerin satışı ve pazarlamasına da yardımcı oluyoruz. Köylü pazarı teşvik noktasında da üreticilerimizden hiçbir ücret almadan yer gösteriyoruz. Biz yöresel ürünlerimizin önemini çok iyi biliyoruz. Menteşe'de yerel tohum takasını önümüzdeki yıllarda gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Vatandaşlarımıza da yerel tohumlarımızı dağıtmayı sürdüreceğiz."
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Anadolu'nun zengin bitki çeşitliliğine sahip olduğuna vurgu yaparak, Türkiye'de yerli tohumdan uzaklaşma ve insanların yeni şeylere merakı nedeniyle yerli tohumculuğun erozyona uğradığını söyledi.
Başkan Gürün, "Tohum takası bir ticari faaliyet değil, imece usulüyle karşılıklı yararlanma ve tohum paylaşmadır. Bu nedenle Muğla'da da her yıl çok daha geniş bir şekilde yapılıyor. Biz de yerli tohumumuzu üretmek ve geleceğe taşımak için çalışmalıyız." dedi.
Yerel Tohum Takas Derneği Muğla Şube Başkanı Mehmet Bal da yerel tohumun önemine dikkati çekerek, bu kapsamda kent merkezindeki okullarda öğrencilerle yerel tohum ekimi yaptıklarını, hazırladıkları projelerle yerel tohumların önemini öğrencilere anlattıklarını dile getirdi.
Konuşmalarının ardından katılımcılara, şenliğe yapmış oldukları katkıları nedeniyle plaket takdim edildi.
Şenlik kapsamında Sınır Tanımayan Şefler Ahmet Çetin, İstanköy’den gelen Konuk Şef Kadri Memiş Ege ve Muğla mutfağından, zeytinyağlı sebze ve et yemekleri gösterisi yaptılar. Gösterinin ardından yemek yarışmasının yapıldığı şenlikte, Nurhayat Bilgin Birinci, Hatice Demirtaş İkinci ve Hatice Kaba Üçüncü oldu. Yarışmada dereceye girenlere ödülleri Başkanlar tarafından verildi.
4. Yerel Tohum ve Fide Şenliği halk oyunları gösterisi, tohum ve fide dağıtımı ile devam etti.
İlginizi Çekebilir