© Tarım Pusulası 2021

Muğla Apiterapi Merkezi Olmayı Hedefliyor

Muğla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün Apiterapi Muğla'da Üretilir Projesinin tanıtımı gerçekleşti.

Muğla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından hazırlanan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı tarafından onaylanan ve finanse edilen "Apiterapi Ürünleri Muğla'da Üretilir Projesi"nin tanıtımı gerçekleştirildi. Tanıtım programı Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi toplantı salonunda gerçekleştirildi. Programa başta Muğla Valisi Amir Çiçek, Marmaris Kaymakamı Celalettin Yüksel, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Mansur Harmandar, Hayvancılık Genel Müdürlüğü Kanatlı ve Küçük Evciller Daire Başkanı Hakan Öztürk, İl Müdür Vekili Muhammed Sevinç, Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Proje Koordinatörü Ziraat Mühendisi Nesimi Erarslan ile tüm ilçe ve şube müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile ilgili teknik personel ve arıcılar katıldı.

Açılış konuşmasını ev sahipliği yapan Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Muhammed Sevinç yaptı.  İl Müdür Vekili Muhammed Sevinç yaptığı bölge arıcılarının kaynak olarak kullandıkları yem bitkisi ekim alanlarını çoğalttıklarını anlattı. Arıcılık faaliyet ve desteklerinden bahseden Sevinç, "Muğla'ya dışarıdan gelen arıcılar ile 3 milyon arı kovanına yönelik konaklama sıkıntılarını çözmek için ilimiz genelinde 18 bin 637 arı konaklama noktasını tespit ettik. 2016 yılında da Muğla arıcısına bakanlık olarak 9 milyon lira kovan desteği sağlandı." dedi.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin ise Muğla'nın arıcılık alanında Türkiye'nin lokomotifi, Türkiye arıcılarının hareket noktasının Muğla olduğunu ifade ederek Muğla'da düzenlenen arıcılık kongreleri ile çam balının dünyaca tanınır hale geldiğini söyledi.

Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Proje Koordinatörü Ziraat Mühendisi Nesimi Öztürk, proje takipçisi olacaklarını ve her aşamasında gerek Bakanlığın gerekse basın haberlerinde gerekse ulusal basında yer alarak gerekli etkiyi yaratmada ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti.

Hayvancılık Genel Müdürlüğü Kanatlılar ve Küçük Evciller Daire Başkanı Hakan Öztürk Muğla'nın çam balı üretimindeki önemine değinerek, bal üretiminde Ordu iliyle beraber ilk iki sırayı paylaştığını hatta Ordu ilinin Muğla'nın ardından ikinci olduğunu belirterek, bu projenin Muğla için önemli olduğunu vurguladı. Bakanlığın arıcılık konusundaki desteklerine değinen Öztürk, devletin imkânlarının sınırsız olmadığını ve imkânlar ölçüsünde gerekenin fazlasıyla yapılacağını ifade etti.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, proje ile apiterapi ürünlerinin daha kaliteli ve dikkatli üretilmesinin sağlanacağının altını çizdi.

Muğla Valisi Amir Çiçek, kentin eşsiz doğası ve bitki örtüsüyle çok önemli tarımsal üretim merkezlerinden biri olduğunu söyledi.

Dünya çam balının yüzde 82'sinin, Türkiye çam balının ise yüzde 92'sinin Muğla'da üretildiğini vurgulayan Çiçek, yaklaşık 1,5 milyon kovan ile Muğla'nın çam balında önemli bir üretim gerçekleştirdiğini kaydetti.

Apiterapi ürünlerinin artık insan hayatında önemli bir yeri bulunduğunu belirten Çiçek, "Sağlık Bakanlığı apiterapi ürününün tedavi edici özelliğini gördüyse artık bunun önünde yasal bir engel yoktur. Bizim için en önemli olan çam balının, arıcılığın, apiterapi ürünlerinin Muğla'da yaygınlaştırılması. Bal Araştırma Enstitüsü için kesinlikle adım atmamız lazım." dedi.

Apiterapi Ürünleri Muğla'da Üretilir Projesi bir yıl sürecek. Proje ile sağlık sektöründe kullanılan arı ürünlerinin iyi üretim uygulamaları anlatılarak, arıcılara ve teknik personele eğitim verilecek. Proje ortakları ise Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Ula Ali Koçman Meslek Yüksek Okulu ve Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği ile İl Sağlık Müdürlüğü olarak açıklandı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER