Mozzarella peyniri yemek için çiftlik kurdular
GıdaYelkencioğlu, kurdukları mandırada yüzde 100 manda sütünden Mozzarella, Burrata, Ricotta, Mascarpone peynirleri ile yoğurt, kaymak ve tereyağ ürettiklerini bildirdi.
Kocaeli'nin Kandıra ilçesinde kurulan çiftlikte, özel olarak getirtilen yemlerle beslenen mandaların sütünden İtalyanların dünyaca ünlü Mozzarella, Burrata, Ricotta ve Mascarpone peynirleri üretiliyor.
Türkiye’de kaliteli Mozzarella yiyememekten yakınan iş adamları Niyazi Yelkencioğlu ve Ömer Aral, 50 dönümlük arazi üzerine kurdukları manda çiftliğinde ürettikleri dünyaca ünlü İtalyan peynirlerini, Türk ve İtalyan restoranlara satıyor.
İstanbul'da yaşayan iş adamı Niyazi Yelkencioğlu yaptığı açıklamada, 2012'de şirketi kurduklarını ve 2013'te çiftlik inşaatına başladıklarını belirtti.
Çiftlik için 6,5 milyon lira harcadıklarını vurgulayan Yelkencioğlu, İtalya'daki çeşitli çiftlikleri ve mandıraları ziyaret ettiklerini, oralardaki en iyi projeleri kendilerine göre uyarladıklarını bildirdi.
Yelkencioğlu, 2014'ün nisan ayında ilk mandaları İtalya'dan ithal ettiklerini anlatarak, "Bunun sebebi yerli mandalar günde ortalama 3-4 litre süt verirken, İtalyan mandaları 10 litre ve üzerinde süt veriyorlardı. Dolayısıyla İtalyan mandalarını tercih ettik" dedi.
Önce 126 gebe düveyle başladıklarını, çiftlikte şu anda 390 mandanın olduğunu dile getiren Yelkencioğlu, merkezin Türkiye'deki ilk modern manda çiftliği olduğunu ifade etti.
-"Manda sütüyle yaptığımız peynirleri İtalyanlar çok beğeniyor"-
Çiftliğin müdürünü de İtalya'dan getirdiklerini aktaran Yelkencioğlu, "Kendisi 30 senedir İtalya'da çiftliği olan bir zooteknisyen. Çiftlikteki mandaların bütün yemleri İtalya'da hazırlanıyor. Günlük süt alımımız bin litre ile bin 700 litre arasında değişiyor" şeklinde konuştu.
Yelkencioğlu, çiftliğin hemen yanında kurdukları mandırada yüzde 100 manda sütünden Mozzarella, Burrata, Ricotta, Mascarpone peynirleri ile yoğurt, kaymak ve tereyağ ürettiklerini bildirdi.
Yelkencioğlu, "Mozzeralla peyniri İtalya'dan ithal ediliyordu, burada üretenler vardı ama yüzde 100 manda sütünden üreten hiç yoktu. İtalyan ziyaretçilerimiz oluyor, ünlü otellerin aşçıları, şefleri geldi. Onlar, "İtalya lezzetinde Mozzeralla, Burrata ve Ricotta'yı burada görmekten memnunuz' diyorlar. Dolayısıyla bu ithalatın önü de yakında kapanacak. Küçük de olsa dışarıya döviz çıkışını önleyeceğiz çünkü İtalya ayarında peynirler üretiyoruz" ifadelerini kullandı.
Ürettikleri peynir, yoğurt ve tereyağına talebin çok olduğunu, müşterilerinin İstanbul'daki restoranlar, İtalyan restoranlar, otel ve şarküteriler olduğunu aktaran Yelkencioğlu, kaliteli mal ürettikçe pazarın da her geçen gün büyüdüğünü, hedeflerinin manda sayısını bine çıkarmak olduğunu bildirdi.
Kandıra'da 20 sene önce 20 bin civarında olan manda sayısının şu anda bin civarına düştüğünü, bu nedenle 2 yıl önce Kocaeli Manda Birliği'ni kurduklarına işaret eden Yelkencioğlu, "Manda üreticilerini bilinçlendirmek, manda üretimini çoğaltmak için bu birliği kurduk. Daha hijyen süt üreteceğimize inanıyorum, üyelerimizi buna yönlendiriyoruz çünkü bizim çiftliğimizde otomatik sağım ünitesi var" değerlendirmesinde bulundu.
-"Yurt dışına açılmayı planlıyoruz"-
Mandaları, İtalya'dan özel olarak getirdikleri yonca, yulaf ve soya gibi organik besinlerle beslediklerini anlatan Yelkencioğlu, şunları kaydetti:
"Manda sütü, inek sütünden yaklaşık 4 kat daha pahalı. Az süt vermesinden dolayı. Çünkü Türkiye'de manda sayısı 20 sene önce 700-800 bin civarındayken şu anda 80-90 binlere düşmüş. Düşen manda sayısıyla beraber mandaların verdiği ortalama süt miktarı da düşük. Manda sütü bu nedenle kıymetli. Önceliğimiz İstanbul ve Türkiye, ondan sonra yurt dışına da açılmayı düşünüyoruz. Bizim bu çiftliği Kandıra'da kurmamızın en büyük sebeplerinden biri Kandıra mandasının meşhur olması. Kandıra yoğurdu meşhur çünkü manda sütü ile yapılıyor. Biz hem bu azalan manda sayısını çoğaltmak hem de manda sütünden yapılan ürünleri daha kaliteli piyasaya sürerek, Kandıra adını da duyurmak istiyoruz."
-"İtalya ile aynı ayarda peyniri biz burada yaptık"-
Manda çiftliğinin ortaklarından Ömer Aral da çiftliği kurduktan 2 yıl sonra süt üretimi yaptıklarını belirtti.
İtalyan peynirleri için sütün çok önemli olduğunu aktaran Aral, şöyle devam etti:
"Sütün çok iyi kalitede olması lazım ki iyi bir Mozzarella, iyi bir Ricotta olsun. Biz onu gerçekleştirdikten sonra sonra mandıra kurduk. Burada ilk önce Mozzarella ile başladık. Mozzarella yapmak kolay gibi görünüyor ama kolay değil. Günlük olarak çıkıyor. Mozzarella'nın yanında Türkiye'de Burrata çok istenen bir peynir. İtalya ile aynı ayarda peyniri biz burada yaptık. İstanbul'daki İtalyan lokantalarının şefleri buna bayılıyorlar. Hergün talep gittikçe artıyor. Şu an sütümüzün yüzde 50'sini mandırada kullanıyoruz, seneye tamamını kullanacağımızı düşünüyorum."
İlginizi Çekebilir