Moldova Heyetine Örgütlenmenin Önemi Konulu Sunum Yapıldı
TarımGıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Daire Başkanlığı (TİKA) işbirliği ile gerçekleştirilen program kapsamında Moldova Cumhuriyeti Koyun Keçi Yetiştirici Birlikleri ve Moldova Cumhuriyeti Tarım Bakanlığı yetkililerinden oluşan heyet Antalya İl Müdürlüğünü ziyaret etti.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Daire Başkanlığı (TİKA) işbirliği ile gerçekleştirilen program kapsamında Moldova Cumhuriyeti Koyun Keçi Yetiştirici Birlikleri ve Moldova Cumhuriyeti Tarım Bakanlığı yetkililerinden oluşan heyet Antalya İl Müdürlüğünü ziyaret etti.
Moldova'da faaliyet gösteren koyun ve keçi yetiştirici birliklerinin yapılarının güçlendirilmesi, teknik bilgi ve becerilerinin arttırılması, birlikleri bünyesinde pilot süt toplama veya işleme tesisi kurulmasına yönelik alt yapı ve uygulama kapasitesinin artırılması amacıyla yapılan iş birliği dahilinde gerçekleştirilen ziyaretler kapsamında İl Müdürlüğüne gelen heyete Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü İzzet Kaş tarafından "Bitkisel ve Hayvansal Üretimde Örgütlenmenin Önemi" konulu sunum yapıldı.
Örgütlenme kavramını tanımlayarak sözlerine başlayan Şube Müdürü İzzet Kaş şunları söyledi, "Benzer sorunlara sahip bireylerin sorunlarını çözmek için bir araya gelmeleri örgütlenme olarak tanımlıyoruz. Tarım ve kırsal alanda yaşayanlar için ise örgütlenme var olan sosyal yapı içinde birlikte karar alarak sorumluluk anlayışının yerleştirilmesi, tüm insan ve fiziki kaynakların bir araya getirilmesi ve her türlü birlikte davranma, tutum ve alışkanlıklarının geliştirilmesine olanak sağlayan bir yapılanmadır. Bu yapılanmanın temeli de kooperatifçiliktir".
Tarım ve kırsal alanda örgütlenmenin önemine ve kalkınma sürecine katkıda bulunmak için örgütlenmeye ihtiyaç olduğuna işaret eden Kaş, "Tarımdaki yenilikleri ve gelişmeleri takip edip kullanabilmek, verimliliğin ve kalitenin arttırılması için gereken girdileri ve teknolojileri sağlamak, küçük işletmelerin ekonomik güçlerini birleştirerek rantabl işletme büyüklüğüne ulaşmak, elde edilen ürünleri değerine pazarlayabilmek, kaynakları etkin kullanmak, Kırsal alanın ekonomi içindeki etkinliğini arttırmak sebepleriyle örgütlenmeye ihtiyaç vardır" dedi.
Kooperatifin amaçları, bir örgütlenmeyi kooperatif yapan ilkeler, Türk tarımında örgütlenme yapısı konularında da bilgi veren Kaş, Türkiye'de 12 bin 378 tarımsal kooperatif ve 4 milyon 180 bin ortağı bulunduğunu kaydetti. Kaş Antalya'da ise 255 kooperatifin faaliyet gösterdiğini ve 88 bin 62 ortağı bulunduğunu söyledi.
Islah amaçlı faaliyet gösteren birlikler hakkında bilgilendirmede bulunan Kaş, "Antalya'da arı yetiştiricileri, damızlık sığır yetiştiricileri ve koyun keçi yetiştiricileri olmak üzere 3 ıslah amaçlı birlik mevcut ve toplam üye sayısı 6 bin 997"dedi.
Üretimi talebe göre planlamak ve ürün kalitesini iyileştirmek için üretici birliklerinin faaliyet göstermesi gerektiğini söyleyen ve Türkiye'deki üretici birliklerinin durumu hakkında da bilgiler aktaran Kaş, Antalya'da 21 üretici birliği bulunduğunu ve üye sayısının 5 bin 581 olduğunu söyledi.
İlginizi Çekebilir