© Tarım Pusulası 2021

Modernizasyonu Tamamlanan Mezbahanelerde İnceleme yapıldı

0

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının; 13.06.2010 tarih ve 27610 sayılı Resmi Gazete 'de yayımlanan 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu ve bu kanuna bağlı olarak,

"Gıda ve Yemin Resmi Kontrolüne Dair Yönetmelik, Gıda Hijyeni Yönetmeliği, Hayvansal Gıdaların Resmi Kontrollerine İlişkin Özel Kuralları Belirleyen Yönetmelik, Hayvansal Gıdalar İçin Genel ve Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği, Hayvan Nakilleri Sırasında Refahı ve Korunması, Türk Gıda Kodeksi ve diğer ilgili yönetmelikler çerçevesinde ilimiz sınırları içinde faaliyet gösteren Hayvansal yan ürün işleyen tesislerin (Rendering, deri işletmeleri vs.), hayvan pazarları, mezbahane/kombina ve kesimhanelerin çalışma faaliyetleri düzenlenmiştir.

Bu kapsamda Kocasinan İlçesi sınırları içerisinde bulunan Karpuzatan mevkiindeki mezbahaneler ve üretim yerleri, değişen mevzuatlar ışığında Kayseri Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün 3 yıllık çalışmaları sonunda modern tesislere dönüştürüldü. Yapılan çalışmaları yerinde incelemek amacıyla Kayseri Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan KAYACAN mezbahanelere bir ziyaret gerçekleştirdi. Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Ergün TUĞLUK ve veteriner hekimlerin de katıldığı ziyarette, Kayseri'de sucuk ve pastırma denildiğinde akla Karpuzatan bölgesinin geldiğini belirten Kayseri Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü şunları kaydetti: "Karpuzatan mevkiinde ve ilçelerimizde bulunan 17 tesisimizden 6 tanesi Bakanlığımızın uygulamış olduğu politikalar çerçevesinde modernizasyonu yapıldı. Hayvanların kesiminden mamul hale gelene kadar bütün safhalar elden geçirildi."

İlimiz mezbahanelerinde yılda ortalama 110-120 bin büyükbaş, 35-40 bin küçükbaş hayvan kesimi yapıldığını ifade eden KAYACAN; "Bu kesimlerden yaklaşık 32.000 ton büyükbaş kırmızı eti ve 700 ton küçükbaş hayvan kırmızı eti üretilmektedir. Bu etlerden de 1.110 ton pastırma, 9.453 ton sucuk ve 2.860 salam sosis olmak üzere toplam 13.423 ton et ürünleri üretilmektedir." dedi.

Kayacan son olarak ana gayelerinin; gelişen teknoloji ile daha temiz ve hijyenik koşullarda et ve et ürünleri üreterek, halk sağlığını korumak ve halka güvenli bir şekilde et ve et ürünlerini ulaştırmak olduğunu vurguladı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER