© Tarım Pusulası 2021

Mısırda İthalat, Üreticinin Yüzünü Güldürmedi

ZMO Adana Şube Başkanı Abdullah Doğan, mısır ithalatının artmasının fiyatları aşağıya çektiğini ve üreticinin düşük fiyata mahkum olduğunu belirtti.

Mısır hasadı öncesi açıklama yapan Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Abdullah Doğan, bir önceki yıla göre mısır ithalatının 8 buçuk kat arttığına dikkat çekerek mısırda ithalatın fiyatları aşağı çektiğini ve çiftçiyi tüccarın insafına bıraktığını ifade etti.

Her hasat dönemi öncesinde ithalat ile gündeme gelen mısırın bu yıl da üreticinin yüzünü güldürmediğini kaydeden Doğan, “Hasat öncesinde Toprak Mahsulleri Ofisine verilen ithalat yetkisi zor durumda olan üreticiyi tüccarın insafına bırakmaktadır. Zamanında açıklanmayan mısır alım fiyatı tüccarın düşük fiyat ile alım yapmasına ve piyasanın maliyetin de altında oluşmasına neden olmaktadır. Bir önceki yılın ocak ayı ile karşılaştırıldığında 2018 Ocak’ta 48 bin ton olan mısır ithalatı 8 buçuk kat artışla 404 bin tona ulaştı” dedi.

'MISIR FİYATI EN AZ 95 KURUŞ OLMALI'

Kuraklık, sel, hortum ve bunun gibi birçok doğal afet riskini göze alarak üretim yapmaya çalışan üreticinin tarımdan kopmaması için sürdürülebilir tarım politikaları ile desteklenmesi gerektiğini belirten Doğan şöyle konuştu: Son 16 yılda, tarımsal ithalata 185 milyar dolar ödedik. Narenciye, üzüm, kayısı, fıstık ve fındık dışında tüm tarım ürünlerinde ithalatçı durumundayız. Mısır üretiminde de her geçen gün ithalata ödediğimiz dikkate alarak TMO, mısırı üreticiden en az 95 kuruşa almalıdır” dedi.

MALİYET 79 KURUŞ

Tarla kirası, tohum ve gübre, su bedeli, gübreleme ve sulama işçiliği, hasat masrafları ve vergilerle bir dekar arazinin toplam 887 lira gideri olduğunu aktaran Doğan, dekar başına ortalama verimin bin 123 lira olduğu durumda 1 kilo dane mısırın maliyetinin 79 kuruş olarak gerçekleştiğini belirterek çiftçinin kazanması için mısırın kilo fiyatının en az 95 kuruş olması gerektiğinin altını çizdi. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER