Mısıra karşı meyve üretimi yaygınlaşacak
TarımAYDIN'ın Çine İlçesi'nde mısıra alternatif olarak meyve üretimini arttırmayı hedefleyen Çine Gelişim Vakfı, örnek meyve bahçesinde yapılan ilk hasat için şenlik düzenledi.
Ege Çevre Platformu Sözcüsü Ayhan Karahan "Çine, GDO'lu tarıma 'hayır' diyor. Mısır artık bu topraklar için sarı ölümün adı olmuştur" dedi.
Çine Gelişim Vakfı'nın öncülüğünde 450 dekar meyve bahçesinde iyi tarım uygulamaları yapıldı. Tarımsal danışmanlığını Güney Ege Tarımsal Danışmanlık ve Yayımcılık A.Ş.'nin üstlendiği projeye 15 Ziraat Mühendisi ve Çukurova Üniversitesi'nden çok sayıda akademisyen destek verdi. Çine Saraçlar Mahallesi Bekirler Mevkii'nde oluşturulan meyve bahçesinde dikilen erkenci kayısı, erik ve nektarin çeşitlerinde ortalama verimin üzerinde sonuçlar alındı. İlki yapılan hasat şenliğine CHP'li Çine Belediye Başkanı Enver Salih Dinçer, Çine Ziraat Odası Başkanı Özkan Atıgan, Çine Muhtarlar Derneği Başkanı Muammer Karadeniz, Ziraat Bankası Müdürü Güngör Eroğlu, Çineli muhtarlar ve üreticiler katıldı.
Çine Gelişim Vakfı Başkanı ve Meray Zeytincilik Yönetim Kurulu Başkanı Osman Aydın, Çine Ovası'nda yapılan mısır üretiminin hem toprağa hem çiftçiye büyük bir haksızlık olduğunu savundu. Bir an önce Çineli üreticinin mısırdan kurtulması gerektiğini öne süren Aydın, "Toprağa ve ülke ekonomisinin gerçeklerine uygun bir ürün deseni oluşturulmalıdır. Çine Gelişim Vakfı'nın sürdürdüğü AR-GE çalışmaları, Meray Zeytinciliğin uygulamasıyla oluşturduğumuz meyve bahçesinden çok iyi sonuçlar aldık. Çine ekosistemiyle, suyuyla ve toprağıyla meyveciliğe son derece elverişli bir tarımsal alan. Meyve diğer tarımsal ürünler içinde katma değeri en yüksek ürünler arasında yer alıyor. Eğer üretici kaliteli ürün yetiştirir ise pazar bulma sorunu yok. Biz Vakıf olarak bundan sonra meyve bahçesi oluşturmak isteyen Çineli'ye her türlü desteği vereceğiz" dedi. Çine Ziraat Odası Başkanı Özkan Atılgan ise, Çineli üreticinin yeni ürün desenleri oluşturularak rahatlatılabileceğini söyleyerek Oda olarak her türlü yenilikçi girişimi destekleyeceklerini açıkladı.
"GDO'LU TARIMA 'HAYIR'
Hasat şenliğinin ardından Çine Köfte Evi'nde sofra kuruldu. Çineli muhtarların tamamına yakının bulunduğu sofrada konuşan Ege Çevre Platformu Sözcüsü Ayhan Karahan, "Çine bu fiili adımıyla gereken mesajı vermiş ve dayatılan GDO'lu tarıma, hayata 'hayır' demiştir. Mısır artık bu topraklar için sarı ölümün adı olmuştur. ABDkendi sınırlarında yasakladığı mısırın tohumunu, ülkemizin bereketli topraklarına serpiştiriyor. Bu zehirli plana 'dur' demenin zamanı geldi de geçiyor. Hayat seçim dönemlerinden ibaret değildir. Çiftçi kürsüden anımsanmayı değil, toprağın bereketiyle yaşamak istiyor. Gölge etmesinler, GDO serpiştirmesinler, hayatın seyrini değiştirmesinler, dışarıdan müdahale etmesinler yeter ki" dedi. Hasat şenliğine katılanlar ilki yapılan şenliğin geleneksel hale getirilmesini istedi.
İlginizi Çekebilir