Mısır Üreticisinde 'Destek' Endişesi
TarımMısır üreticisine devlet desteğinin yarı yarıya azalması üreticide kaygı yarattı.
Manisa'da üzüm yetiştiricilerinin yanı sıra mısır yetiştiricilerini de bu sezondan endişeli.
Manisa Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire, geçen yıl mısır yetiştrilen alanın 121 bin dekar iken 2016 yılında 125 bin dekara yükseldiğini ve verimin iyi olduğunu söyledi. Kaçire, devletin mısıra verdiği kilo başına 40 kuruş desteğini 20 kuruşa çekmesinin üreticiler tarafından üzüntü ve endişeyle karşılandığını belirtti. Manisa'da mısırların önümüzdeki haftalar içerisinde toplanmaya başlayacağını dile getiren Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Kaçire, bu yıl 125 bin ton mısır toplanmasının beklendiğini kaydetti. Kaçire, Toprak Mahsulleri Ofisi'nden (TMO) bu yıl iyi bir fiyat açıklaması beklediklerini de dile getirdi. Özellikle devlet desteğinin 20 kuruşa kadar inmesinin mısır üreticisini sıkıntıya sokacağını dile getiren Kaçire, şöyle dedi:
"Ton başına geçtiğimiz dönemde verilen 40 lira desteğin 15 lirası zaten stopaja gidiyordu. Üreticiye 25 lira gibi bir prim kalıyordu. Şimdi ise 20 liraya düşürülen desteğin 15 lirası stopaja gidecek ve üreticinin eline 5 lira geçecek. Talebimiz eski destek sistemine dönülmesi. Böyle bir sistem mısır yetiştiricilerimizi sıkıntıya sokar. Verimin iyi olduğu bir zaman düşük destek verilirse, yetiştiricilerimiz girdilerini bile karşılayamaz. Manisa'daki üzüm üreticileri bir sıkıntı yaşıyor. En azından mısır yetiştiricilerimiz sıkıntı yaşamasın. Bu konuda Ankara'da gerekli girişimlerde bulunacağız."
Kaçire TMO'nun bir an önce mısır için iyi bir fiyat açıklaması beklediklerini, üreticinin mahsülünü piyasada kilosu 80 kuruş civarında satmak istediğini de söyledi.
İlginizi Çekebilir