'Mısır Demonstrasyonu Hasat Festivali' Yapıldı
TarımAdana Yüreğir İlçesi Kayarlı köyünde mısır tarımına dair tüm üretim teknikleri, teknolojileri ve uygulama kurallarını üreticilere gösterebilmek amacıyla Mısır Festivali düzenlendi.
Festivale Adana Valisi Mustafa BÜYÜK, Yüreğir KaymakamıTurgut SUBAŞI, Adana Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet SÖĞÜT, kamu kurum yetkilileri, çiftçiler ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.
Tohumdan sulamaya kadar uygulanacak modern tarım yöntemleri ile üreticilere, mısır tarımında yüksek verim ve kaliteli ürüne nasıl erişebileceklerini yakından görme fırsatı sunan organizasyonda konuşma yapan Adana ValisiMustafa BÜYÜK, ‘Bu festival, mısır üretiminde verimi ve çeşitliliği arttıracak, çiftçiye rehberlik edecek, eğitim verecek ve çiftçimizin bu alandaki gelişmeleri takip etmesini sağlayacak bir zemin oluşturuyor. Bu sayede çiftçilerimiz bizzat yerinde izleyerek, ürünlerin çeşitlerini, ne zaman, hangi metodlarla ve nasıl ekilmesi gerektiğini, ne zaman hasat edilmesi gerektiğini, uygulanan yöntemleri, her şeyi yakından görmüş oluyor’ dedi.
Ayrıca sektörü bir araya getiren, üstelik de bunu kapalı mekanlarda değil, tarlada, arazide gerçekleştiren bir çalışma olduğu için bu çalışmayı, önemli gördüklerini ifade eden BÜYÜK, ‘Çiftçimizin gelirini arttıracak, verimini yükseltecek her türlü çalışmayı yapmaya gayret ediyoruz. Bu çalışmalarda mutlaka özel sektörün de çiftçimizin ihtiyaçlarını karşılama noktasında teşebbüsleri var. Serbest rekabet içerisinde herkes kendisini anlatmaya daha iyi yapılanı göstermeye çalışıyor. Çiftçimiz de bunları izleyecek, eğer inanıyorsa doğru buluyorsa onunla birlikte hareket edecek. Ama sonuç itibariyle bu yarışma, bu rekabet herkesin kazanmasına sebep olacaktır’ şeklinde konuştu.
Vali BÜYÜK, ‘Her alanda olduğu gibi mısır konusunda da son zamanlardaki çok ciddi gelişmelerin devam etmesi ve Türkiye’nin bütün dünyaya örnek olacağı çalışmalardan birisi haline gelmesi bizim de temennimizdir’ diyerek, tüm çiftçilerimize bol, bereketli, hayırlı kazançlar diledi. Ayrıca festivalin düzenlenmesine katkıda bulunan herkese teşekkür etti.
Mısırın hem insan beslenmesinde, hem de hayvan yemi olarak kullanılan önemli bir bitki olduğunu vurgulayan İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık MüdürüAhmet SÖĞÜT ise ‘Türkiye'nin toplam mısır üretiminin yaklaşık % 17’isini üreten ilimizde mısır ekimi yoğun olarak Yüreğir, Seyhan, Karataş, Ceyhan, İmamoğlu ve Kozan ilçelerinde yapılıyor’ diyerek, sözlerine şöyle devam etti; ‘Geçen yıl, 5 milyon 950 bin ton olarak gerçekleşen Türkiye dane mısır üretiminde, Adana 1.005.651 ton ile 1. sırada yer aldı.
2014 yılında 919.580 dekar olan ilimiz mısır ekim alanı, 2015'te 1.160.000 dekarın üzerine çıkmıştır. Geçen yıl dekara ortalama verim 1.094 kg iken, bu yıl yağışların ve hava şartlarının uygun gitmesi neticesinde ortalama verimin 1.400 kg/da civarında olması beklenmektedir. Bakanlığımız dane mısıra kilo başına 4 kuruş destek vermektedir. TMO'nun açıklayacağı fiyata ek olarak bu desteğin, Adana’mızın ekim alanlarını düşünür isek ekonomimize ciddi anlamda bir gelir sağlayacağı aşikardır’.
SÖĞÜT konuşmasının sonunda, bu hasat festivalinin Dekalb firmasının katkılarıyla farklı mısır çeşitleri ile farklı zamanlarda kurulan demonstrasyon alanında gerçekleştirildiğini belirterek, ‘Hasat neticesinde, bu çeşitlerin verim değerlerinin tespiti yapılacak ve alınan sonuçlar çiftçilere duyurulacaktır’ dedi.
Konuşmaların ardından organizasyonun düzenlenmesine katkıda bulunan firma yetkilileri tarafından demonstrasyon alanı gezdirilerek, mısır bitkisinde ekim sıklığı, Dekalb mısır çeşitleri, tohum ilaçlaması gibi konularda bilgi verildi. Ayrıca Türkiye’de ilk defa uygulanan çift sıra çapraz ekim yerinde gösterildi.
İlginizi Çekebilir