© Tarım Pusulası 2021

Milyonlarca Arı Telef Oldu

Aydın'ın Koçarlı ilçesinde milyonlarca arı, henüz belirlenemeyen bir nedenle telef oldu.

Arıların telef olmasından dolayı büyük üzüntü yaşayan üreticiler, tarım arazilerinde bilinçsiz yapılan ilaçlamaların arıları telef ettiğini iddia etti.

Bölgede 25 yıldır arıcılık yaptığını ve bugüne kadar bu tür bir durumla karşılaşmadığını belirten arı üreticisi Ejder Akkan, "Koçarlı, Bağarası bölgesinde yaklaşık 5 bin kovan bulunuyor. Benimde 100 kovan arım var. Bütün arı kovanlarında ölümler yaşanıyor. Milyonlarca arı telef oldu, kalan kovanlardaki arılar da büyük zarar gördü. Kovan içinde bile ölü arılar var. Öyle oluyor ki, sabahleyin arı kovanın ağzından çıkamıyor" dedi. Arıların telef olmasıyla ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkililerinin numene aldığını kaydeden Akkan, "Çiftçimiz bilinçsiz ve zamansız ilaçlama yapıyor. Bu ilaçlamaların koordineli olarak yapılması gerekiyor. Bilinçsiz olarak atıldığında arıcılar büyük zarar görüyor. Çiftçiler gibi bizlerde üreticiyiz. Bu ölümlerin bir an önce sebebinin bulunmasını istiyoruz. Bu şekilde devam ederse Koçarlı'ya artık hiçbir arıcı gelmez" dedi. Yetkililer, konuyla ilgili olarak arı ve petek numunesi alındığını, İzmir Veteriner Kontrol ve Araştırma Laboratuvarı'na gönderildiğini belirtti.

Mersin'in Tarsus İlçesi'nde, 20 bin kovanda, milyonlarca arı telef oldu.

Mersin'in Tarsus İlçesi'nde, 20 bin kovanda, milyonlarca arı telef oldu. Arıların, çiftçilerin kullandığı ruhsatsız ve kalitesiz ilaçların rüzgarla taşınması sonucu telef olduğu ileri sürüldü.

Tarsus İlçesi ve çevresindeki belde ve köylerde son 3 günde yaklaşık 150 aracının 20 bin kovandaki milyonlarca bal arısının rüzgarla yayılan tarım ilaçlarından telef olduğu iddia edildi. İlçe Tarım Müdürlüğü giderek sıkıntılarını anlatan arıcılar, hava şartlarının daha iyi olması nedeniyle, Diyarbakır, Van, Muş, Hakkari, Bitlis ve Şırnak'tan Tarsus'a geldiklerini, milyonlarca arılarının, 2-3 günde telef olduğunu, bir yıllık emeklerinin boşa gittiğini söyledi.

Tarsus'ta yıllardır arıcılık ve bal üretimi yapan 35 yaşındaki Sedat Gider, arıların, çiftçilerin kullandığı ruhsatsız, kalitesiz ilaçlar nedeniyle zehirlenerek telef olduğunu ileri sürdü. Gider, "20 bin kovanda, milyonlarca arımız telef oldu. Toplam 2 milyon liradan fazla zararımız var. Devletin bilinçsiz çiftçiyi bilinçlendirmesi gerekiyor. Çiftçi ürününe ilaç atmasın demiyoruz ama ilaçlamasını bilinçli yapsın. Tarsus'ta arıcılık faaliyetleri çok yoğun olduğu ve Tarsuslu çiftçi arıya saygı duymuyor. Bizler de böyle mağdur oluyoruz" dedi.

43 yaşındaki Mustafa Koca ise arıları öldüren ilacın, bazı bölgelerde erik, şeftali ve kayısıya atıldığını savunarak, "Tarsus'ta bunların hiçbiri yok. Fakat bizim arılarımız telef oluyor. En son olayda, tüm arılarımız öldü. Acaba bu ilaç başka bölgelerde atılıyor da rüzgar yoluyla mı bizim arılarımızı zehirliyor; yoksa birileri tarafından, kasıtlı ilaçlama mı yapılıyor. Kafalarımız çok karışık" diye konuştu.

Arıcılar, 50 kilometrelik alanda bulunan tüm arı kovanlarında, toplu arı ölümlerinin gerçekleştiğini iddia etti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER