© Tarım Pusulası 2021

Milyon dolarlık yatlar tarlada yapılıyor

Muğla'nın Fethiye ilçesindeki mevcut tersane alanının küçük ve yetersiz kalması nedeniyle milyon dolarlık yat ve tekneler, tarlalara kurulan derme çatma imalathanelerde üretiliyor.

Fethiye'deki mevcut tersane kapasitesinin yetersiz olması nedeniyle bazı imalatçılar, milyon dolarlık yat ve tekneleri tarlada imal ediyor.

Deniz Ticaret Odası Fethiye Şube Başkan Yardımcısı Mehmet Eskici, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karagözler Mahallesi'ndeki tersanede bugüne kadar imalat ve yat çekek bakım onarımının yapıldığını ancak artık kapasitesinin yetersiz kaldığını söyledi.

Yetersiz alan nedeniyle imalat yapılamadığı gibi birçok teknenin de karaya çekilmek için sıra beklediğini anlatan Eskici, imalatçıların aldıkları siparişleri güçlükle yaptıklarını ifade etti.

 - Yatlar karadan denize ulaştırılıyor

Mevcut tesis yetmediği için denizden kilometrelerce uzakta imalat yapıldığına işaret eden Eskici, şöyle devam etti:

"Yatlar kötü ve olumsuz şartlarda yapılıyor, yapıldıktan sonra da imal edilen yatın denize ulaştırılması sorunu ortaya çıkıyor. Bazen yollar kapanıyor, elektrik telleri izinle kesilerek denize ulaştırılıyor. Durum böyle olunca imalat sektörü ilçemizde büyük sıkıntılar yaşıyor. Burada sadece imalatçılar değil, tekne sahipleri de mağdur. Eğer Fethiye'de imalat ve çekek sektörü biterse deniz turizmi de biter."

Eskici, mevcut alanlarda milyon dolarları bulan tekne ve yatların imal edilerek dünyaya ihraç edildiğini, bazen sipariş verenlerin imalathanelerin fiziki şartlarını gördüğünde sipariş vermekten vazgeçtiğini belirtti.

Bu sorunların çözülmesi için ilçeye yeni yat çekek ve imal yeri yapılması gerektiğine dikkati çeken Eskici, yetkililerin konuya duyarlı davranmasını istedi.

- Yat çekek ve imal yeri projesinin hayata geçmesi bekleniyor

Çiftlik Mahallesi'nde denize yaklaşık 1 kilometre mesafedeki tarım alanında tekne ve yat imalatı yapan Mehmet Okçu da derme çatma imalathanede milyon dolarlık yat üretenlerden.

400 metrekarelik kapalı alanın yetersiz gelmesi nedeniyle bazı tekneler, üzeri naylon ile kapatılmış alanlarda imal ediliyor. Yağışlı havalarda çamurla kaplanan tarlada güçlükle çalışan işçiler ise ahşap malzemeleri korumak için mücadele veriyor.

Okçu, 30 yıldır tekne imalatı yaptığını, ilçedeki tersanenin yetersiz kapasitesi nedeniyle 12 yıldır üretimi tarlada gerçekleştirdiğini söyledi.

İlçede Karaot mevkisine yat çekek ve imal yeri projesi bulunduğunu belirten Okçu, "Projemiz hayata geçmediği için mecburen tarım alanlarında tekne ve yat imalatı yapıyoruz. 16 yıldır yapılmasını beklediğimiz yat çekek ve imal yerinin bir an önce yapılması gerekli" dedi.

Okçu, tarlada ürettiği yatları yurtdışına sattığını, ülkeye ciddi döviz girdisi sağladıklarını dile getirdi.

İmalathaneleri olmadığı için yılda 2 tekne yapabildiklerini vurgulayan Okçu,  şöyle konuştu:

"Yağışlı havalarda her yer çamur oluyor, zaman zaman da dereler taşıyor, sel oluyor. Aşırı rüzgarlı havalarda da kapalı alanımız yeterli olmadığı için güçlükle işimizi yapıyoruz. Yapım aşamasındaki tekneleri yağıştan etkilenmemesi için naylon ile korumaya çalışıyoruz. Bütün bu zorlukların yanında alanımız imalata elverişsiz olduğu için maliyet gerektiren işlerle uğraşıyoruz. Modern bir tesisimiz olsa hem daha kısa sürede hem de daha düşük maliyetlerle üretim yaparız."

Okçu, tarlada ürettikleri tekne ve yatları yaklaşık 9 kilometre karadan yürüterek denize indirdiklerini kaydetti.

 - "Yurtdışına ihraç ediliyor"

Geçtiğimiz yıllarda yaptığı 38 metrelik bir guleti Bahreyn Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na sattığını bildiren Okçu, bu şartlarda bile yurtdışına satış yaptıklarını, modern tesis olduğunda çok daha iyi işler başarabileceklerini ifade etti.

Okçu, yat çekek ve imal yeri projesinin onaylanması gerektiğini dile getirerek, "Bu proje hayata geçtiğinde piyasada korsan çalışan insanlar bitecek. Ben burada sigortalı işçi çalıştırıyorum. Korsan çalışanlar bunların hiçbirini yapmadan haksız kazanç elde ediyor. Bu proje bunun da önüne geçecek" diye konuştu.

Modern tesis açıldığında bölgede üretilen yat ve tekne sayısının artacağına işaret eden Okçu, böylece Fethiye'nin, Bodrum gibi tekne imalatı yapan yerler ile yarışacak duruma geleceğini vurguladı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER