Milli Tarım Projesi Kapsamında Bitki Islahı ve Hedefleri Çalıştayı Başladı
TeknolojiMilli Tarım Projesi Kapsamında Bitki Islahı ve Hedefleri Çalıştayına, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Durali Koçak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mesut Akdamar, Antalya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Özen, Bitki Islahçıları Alt Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Vehbi Eser, Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürü Dr. Abdullah Ünlü, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdür Yardımcısı Gökhan Karaca, İl Müdürlüğü teknik personeli ile sektör temsilcileri katıldı.
Dünyadaki nüfusunun artışı göz önüne alındığında gıda ihtiyacının karşılanabilmesi için yüzde birlik üretim artışının olması gerektiğini vurgulayarak sözlerine başlayan bitki ıslahçıları alt birliği yönetim kurulu başkanı Dr. Vehbi eser bunun sağlanabilmesi için en önemli enstrümanlardan bir tanesinin yeni çeşitler olduğunun çok farkındayız" Dedi. Eser, Milli tarım projesinin ıslahçılar tarafından Bakanlık Üniversiteler Özel sektör kuruluşlar ile değerlendirilerek Türkiye'de bitki ıslahının nelerin hedeflendiğini, geleceğinin durumunu 2023 hedefleri doğrultusunda daha iyiye taşıyacakları belirtti.
Tarımın, insanlık için geçmişte, günümüzde ve gelecekte her zaman önemli olacağını ve değerini kaybetmeyeceğini vurgulayarak sözlerine başlayan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Durali Koçak," Türkiye'de sektör istihdamının dörtte birinin Tarım sektörü oluşturarak, makro ve mikro düzeyde katkı sağlıyor. Tarım 161 milyarlık milli hasılamızın yanında kültürümüzü, yaşamızı ve folklorümüzü oluşturuyor" Dedi. Koçak, Tarımsal üretim için toprak su iklim ekolojik isteklerin yanında tarımsal üretimin olmazsa olmazların yanında bilgi, tecrübe, teknolojiye ihtiyacın olduğunu Ülke olarak bu ihtiyacın ileri düzeyde bir potansiyele sahip olduklarını belirtti.
Bitkisel üretimde ana girdinin tohum olduğunu belirten Koçak " Tohum, geçmişin birikimi, geleceğin mirasıdır'' Dedi. Kaliteli tohumlara yeni çeşitlere ihtiyaç olduğunu belirten Koçak, ülke olarak daha çok ıslaha ihtiyaçlarının olduğunu söyledi. Koçak Türkiye'nin, tohumluk üretim ve ticaretinde Dünya'da ilk on ülke arasında yer aldığını ve gelecekte ise ilk beş ülke arasına girmeyi hedeflediklerini belirtti. 2016 yılında 978 bin tohum sertifikalı tohum üretimi yapıldığını, tohum üretiminin ve ihracatın arttırılması için Sektör ve Bakanlık iş birliği ile daha da arttıracaklarının altını çizdi. Koçak, Milli Tarım Projesi içerisinde bu çalıştayın hayra vesile olmasını ve Türk Tarımını daha çok çalışarak ileriye götüreceklerini söyleyerek sözlerine son verdi.
İlginizi Çekebilir