Mezopotamya Tarım ve Hayvancılık Fuarı açıldı
TarımDiyarbakır'da düzenlenen Mezopotamya Tarım ve Hayvancılık Fuarı, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu ve DTSO Başkanı Mehmet Kaya’nın katılımıyla açıldı.
Fuar açılış konuşmasını yapan DTSO Başkanı Mehmet Kaya, bölgedeki çiftçilerin doğru tarım yapması için fuarın önemine dikkat çekerek, çiftçilerin fuarda edindiği deneyimlerin büyük katkısı olduğunu söyledi. 12’inci tarım fuarını düzenlediklerini söyleyen Kaya, fuarda 101 katılımcı olduğunu ifade etti. Irak, Erbil, Duhok ve Süleymaniye’den fuara katılımın olduğunu belirten Kaya, 7320 metrekarelik alanda tarım ve hayvancılık fuarının gerçekleştirildiğini söyledi. Fuarın bölgenin geneline hitap ettiğini ifade eden Kaya, Vali Münir Karaloğlu’nun fuara katkılarının altını çizdi.
Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu ise, fuarın açılışında yaptığı konuşmada, Mezopotamya’nın yıldızı Diyarbakır’ın Tarım ve Hayvancılığın anavatanı olduğunu söyledi.
Buğdayın, arpanın toprakla ilk buluştuğu, hayvanların ilk defa bu bölgede evcilleştirildiğini ifade eden Karaloğlu, bölgenin en önemli sektörünün bugün de tarım ve hayvancılık olduğunu belirtti.
Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle son bir yıldan beri fuar yapılamadığını kaydeden Karaloğlu, bölgedeki ticaretin sekteye uğramaması için fuar katılımcılarına ve vatandaşlara maske, mesafe ile temizlik konusunda uyarılarda bulundu.
Karaloğlu, Diyarbakır’da 2021 yılını sert kabuklu meyveler yılı olarak ilan ettiklerine dikkati çekerek şu şekilde konuştu:
“Tarım ve hayvancılıkla ilgili Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Tarım Ve Orman Bakanlığımızla, GAP Kalkınma Ajansı ile Bölge Kalkınma Ajansımızla önemli projeler yürütüyoruz. 2021 yılını Diyarbakır'da sert kabuklu meyveler yılı ilan ettik. 16 milyonluk bir bütçeyle özellikte Diyarbakır’ımızın kuzey ilçeleri arazisi daha müsait olan bölgelerde ceviz, badem ve fıstık yetiştiriciliği konusunda çiftçilerimizle işbirliği yaparak bakanlığımızın önderliğinde bu projeyi başlattık. Bölgeyi badem, ceviz ve fıstığın merkezine dönüştüreceğiz. İşleme tesisleri ile ilgili de yine GAP idaresinin desteğiyle Dicle ilçemizde bir tesisin temelini attık. Bunlar tamamlandığında bahçecilikte de Diyarbakır önemli bir noktaya gelmiş olacak. Ben fuarın düzenlenmesinde emeği olan herkese Diyarbakır valisi olarak çok teşekkür ediyorum. Fuarımızın katılanlar için bereketli olmasını diliyorum.”
‘Fuarımızı bilgi şölenine dönüştüreceğiz’
Diyarbakır’da yapılan tarım fuarının pandemi koşulları altında yapılan ilk fuar olduğuna vurgu yapan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise, “Bakanlık olarak bu fuarda hem madden hem de manen yanınızdayız. Fuarda bakanlığımıza ait bir standımız var. Bakanlığımıza ait projelerle ilgili bilgilendirmeleri buradan yapacağız. Bakanlığımızın faaliyetleri hakkında İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz, Dicle Üniversitesi Ziraat ve Veteriner fakültemiz birlikte panel ve seminerler düzenleyecek. Böylece fuarımızı aynı zamanda bir bilgi şölenine dönüştüreceğiz” dedi.
İlginizi Çekebilir