© Tarım Pusulası 2021

Meyvenin Âlâsı, Göksun'un Elması

Kahramanmaraş Göksun ilçesinde 4. Elma Festivali düzenlendi.

Festival, Göksun Kaymakamlığı, Göksun Belediye Başkanlığı ve İlçe Gıda, Tarım  ve Hayvancılık Müdürlüğünün iş birliği ile gerçekleştirildi.4 yıldır düzenlenen festival, bu yıl "Meyvenin Âlâsı, Göksun'un Elması" teması ile yapıldı. 

Göksun belediyesi önünden yürüyüş ile başlayan festivale ilgi büyük oldu. İlçe Kaymakamı Cengiz Ayhan, Belediye Başkanı Hüseyin Coşkun Aydın, Kahramanmaraş Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Emiralioğlu, ilçe protokolü, davetliler ve çok sayıda vatandaşın katılımı ile yürüyüş, festivalin yapılacağı Belediye İş Merkezi Binasında son buldu.

Yürüyüşte Kaymakam Ayhan ve Başkan Aydın yolcu otobüsündeki vatandaşlara Göksun Elması hediye ederek hayırlı yolculuklar diledi. Düzenlenen etkinliğin amacının Göksun Elmasını ülke çapında tanıtmak, diğer ülkelerce de ihraç edilip bilinen ve talep edilen bir dünya markası haline getirmek olduğu belirtildi.

Açılış konuşmasını yapan Kahramanmaraş İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İhsan EMİRALİOĞLU: " 4. Göksun elma festivalinin elmanın tanıtımı ve pazarlanması için önemli bir organizasyon. Bizlerde Bakanlığımızın destekleri ile Göksun'da elma yetiştiriciliğini geliştirmek istiyoruz. İl Müdürlüğü olarak tarımın her alanını destekleme gayretindeyiz, bu bağlamda Kahramanmaraş İlimizde son 10 yılda 1 milyon TL'nin üzerinde Bakanlığımız kanalı ile destekleme ödemesi gerçekleştirilmiştir. Bu destekleri yaparken bir yandan da alt yapı hizmetlerinide geliştirilmesi amacı ile çok önemli projeleri geliştirmeye çalışıyoruz." dedi.

K.S.Ü. Rektör Yardımcısı Fatih KILLI ise festivalin önemine vurgu yaparak, ' Ziraat Fakültesi olarak her zaman üreticilerimizin hizmetindeyiz' dedi.

Göksun'un tarihi geçmişi ve doğal güzelliklerinin yanında son yıllarda yetiştirdiği tarım ürünleri ile adından söz ettiren bir ilçe haline geldiğini söyleyen Belediye Başkanı Hüseyin Coşkun Aydın, "İlçemizde yaklaşık 32 bin dekar alanda modern teknik ile yetiştirilen Göksun Elmasının yıllık rekoltesi yaklaşık 45 bin ton civarındadır. İlçemizin iklim koşullarına bağlı olarak gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkı nedeniyle özellikle elmaya renk veren 'anestesion' oluşumunda ilçemiz üstün özelliklere sahiptir. Bu nedenle Göksun elması  daha canlı, daha kırmızı ve daha güzel bir aromaya sahiptir. Bundan dolayı Göksun da üretilen "Red  Chief", " Starkrimson" ve " Starking" çeşidi elmalar ihracatın yanı sıra başta İstanbul ve Ankara olmak üzere birçok büyük şehire Göksun Elması olarak talep edilmektedir." Dedi. Göksun da ulusal boyutta önemli bir yere sahip festival yapılmasının en önemli aktörlerinin üreticiler olduğunu belirten Aydın, sözlerine son verdi.

Kaymakam Ayhan yaptığı konuşmada, "İlçemizde çok çeşitli 1 buçuk milyon elma ağacı bulunmaktadır. Her geçen gün üretim kapasitesi artmakta ve yeni elma ağaçları dikilerek, yeni yatırımcıların ilgisi çekilmektedir. Tarımsal ürün olan elmamız birçok çiftçimize, vatandaşımıza ve ilçemize ekonomik açıdan büyük katkı sağlamaktadır. Desteklerle ve yapılacak tanıtımlar ile birlikte elma üretimini arttırmayı ve ülke ekonomisine daha çok katkı sağlamayı hedeflemekteyiz." Dedi.

Festivale katılamadıkları için telgraf gönderen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kutbettin Arzu,  AK Parti Kahramanmaraş Milletvekilleri Veysi Kaynak ve Nursel Reyhanlıoğlu, Türk Parlementerler  Birliği Başkanı Nevzat Pakdil ve Osmaniye Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam'ın mesajları da okundu.

Yapılan konuşmalardan sonra açılış, festival kurdelesinin kesimiyle gerçekleştirildi. Protokol üyeleri stantları ziyaret ederek gerekli bilgileri aldılar.

Festivale, Ekinözü Belediye Başkanı Nursi Çeleğen, Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ertan Atalar, Kahramanmaraş Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Hasan Gezginç, Afşin Belediye Başkan Vekili Adnan Özdemir, Kamu Kurum Amirleri, KSÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyeleri, Elma Üreticileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Festivalde Göksun Meslek Yüksek Okulu tarafından geliştirilen elma cezeryesi büyük ilgi gördü. Elma cezeryesi hakkında bilgi veren Öğretim Görevlisi Şerife AKKEÇECİ Elma üreticileri için elma cezeryesinin patend başvurusunu yaptıklarını belirterek, ' Elma cezeryesini yaptık. Elma kuruları ile beraber elma cezeryesini hazırlarken meyvenin kendi öz şekerinden faydalandık, ayrıca bebekler için elma maması çalışmalarımızda devam etmektedir' dedi.

Öğretim görevlisi Feride KAPLAN ise "Her gün bir elma ye obez olma!" diyerek elmanın tüketiminin önemine ve elmanın faydalarına dikkat çekti.

K.S.Ü. Ziraat Fakültesinden öğretim üyelerinden oluşan jüri heyeti tarafından elmalar değerlendirildi.

K.S.Ü. Ziraat Fakültesinden

Prof. Dr. Ali Arda IŞIKBER

Yrd. Doç. Dr. Yusuf Nikpeyma

Doç. Dr. Emine İKİKAT TÜMER

Göksun İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü elemanlarından

Ziraat  Mühendisi Hikmet KAÇAR ın değerlendirmeleri sonucunda

SARI ELMA KATEGORİSİNDE

1. HAKAN BOZKURT – KORKMAZ MAHALLESİ

2. Rami AHTIHAN - ÇARDAK MAHALLESİ

3. Atilla AZGIT – KAMIŞÇIK MAHALLESİ

KIRMIZI ELMA KATEGORİSİNDE

1. Mutlu ÖZBEK – KAMIŞÇIK MAHALLESİ

2. Ahmet Duran ÖZBEK – KAMIŞÇIK MAHALLESİ

3. Muharrem TOKUÇ – HACIÖMER MAHALLESİ

Dereceye giren üreticiler oldu.

Juri  heyetinden K.S.Ü. Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi  Yrd. Doç. Dr. Yusuf Nikpeyma  'Elmaları değerlendirirken epeyce zorlandıklarını söyleyerek elmaların hepsinin birbirinden güzel olduğunu , Göksun un meyvecilik açısından çok ideal bir bölge olduğunu söyledi.

En iyi kırmızı ve en iyi sarı elma kategorilerinde dereceye giren üreticiler ile festivale katkı sağlayan sponsor ve katılımcılar için yapılan ödül töreni ile 4. Elma Festivali son buldu. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER