© Tarım Pusulası

Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sorunlarına Çözüm Arayışı!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan'ın katılımıyla düzenlenen "Mevsimlik Tarım İşçileri İzleme ve Değerlendirme Kurulu Toplantısı"nda, mevsimlik tarım işçilerinin çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve tarım sektörünün geleceği ele alındı.

Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sorunlarına Çözüm Arayışı

Mevsimlik tarım işçiliğinin Türkiye'de tarımsal üretimin önemli bir gerçekliği olduğuna dikkat çeken Bakan Işıkhan, mevsimlik tarım işçileri ve ailelerinin ekonomik ve sosyal sıkıntılarla karşı karşıya olduğunu belirtti. İşçilerin çalışma yerlerine giderken çocuklarını da yanlarında götürmek zorunda kaldığını ve çocukların yaşlarına uygun olmayan tarımsal işlerde çalışma riski ile karşı karşıya kaldığını ifade etti.

Bu sorunlara çözüm bulmak amacıyla Bakanlık koordinasyonunda önemli faaliyetler yürütüldüğünü belirten Işıkhan, bu toplantı ile bakanlıkların mevsimlik tarım işçilerine yönelik gerçekleştirdiği çalışmaların değerlendirilmesini ve geleceğe yönelik bir yol haritasının belirlenmesini amaçladıklarını söyledi.

Mevsimlik Tarım İşçileri Projesi (METİP) ve Cumhurbaşkanlığı Genelgesi

Mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarına çözüm bulmak amacıyla hayata geçirilen projeler hakkında bilgi veren Işıkhan, "Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Sosyal Hayatlarının İyileştirilmesi" konulu Genelge'nin 2010 yılında yürürlüğe girdiğini ve 2017 yılında güncellenerek "Mevsimlik Tarım İşçileri" konulu Başbakanlık Genelgesi'nin yürürlüğe girdiğini hatırlattı. Bu genelgeler kapsamında "Mevsimlik Tarım İşçileri Projesi (METİP)'in uygulamaya girdiğini ve proje ile mevsimlik tarım işçiliğinin yoğun olduğu illerde çalışmalar yapıldığını belirtti.

2024/5 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarının giderilmesine yönelik yapılacak çalışmalara ilişkin usul ve esasların belirlendiğini ifade eden Işıkhan, bu genelge ile kamu hizmetlerinin başlıklar halinde belirlendiğini ve sorumlu kurumların kendi çalışma alanlarına ilişkin süreçleri takip edebilmesinin kolaylaştırıldığını söyledi.

Ulusal İstihdam Stratejisi ve Kırsal Kalkınma

Ulusal İstihdam Stratejisi'nin 4 Şubat 2025 tarihinde kamuoyuyla paylaşıldığını anımsatan Işıkhan, bu stratejinin Türkiye'deki işgücü piyasasının mevcut durumunu analiz ederek geleceğe yönelik kapsamlı bir yol haritası oluşturduğunu belirtti. Stratejinin dört temel politika alanı etrafında şekillendiğini ve kırsal bölgelerin güçlendirilmesi ve sürdürülebilir istihdamın artırılmasının hayati öneme sahip olduğunu vurguladı.

Kırsal kalkınmayı yalnızca tarımsal üretimin artırılması olarak görmediklerini, bölgedeki vatandaşların yaşam kalitesini artırmayı, sosyal haklarını güçlendirmeyi ve kırsaldan kente göçü önleyecek bir ekosistem oluşturmayı hedeflediklerini ifade etti.

Bu politika ekseninde temel gayelerini açıklayan Işıkhan, kırsalda ekonomik çeşitliliği artırarak göç eğilimini kontrol altına almak, mevsimlik tarım işçilerinin çalışma ve yaşam koşullarını iyileştirmek, tarımsal üretimi desteklerken kırsalda kayıtlı istihdamı teşvik etmek, kadınların ve gençlerin kırsal istihdamda daha aktif rol almalarını sağlamak ve tarım sektöründe yeni nesil becerilerin kazandırılması için eğitim programlarını güçlendirmek olduğunu söyledi.

e-METİP ve İzleme Kurulları

METİP kapsamında yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Işıkhan, "Mevsimlik Tarım İşçileri Bilgi Sistemi (e-METİP)' ile mevsimlik tarım işçileri ile ailelerine ilişkin haritalama ve profilleme çalışmalarının yapılması ve sunulan kamu hizmetlerinin elektronik ortamda izlenmesi sağlanmaktadır" dedi. Genelge ile il düzeyinde alınacak tedbirlerin valiliklerce ilan edildiğini ve tüm bu tedbirlere yönelik çalışmaların valilerin gözetim ve denetiminde yürütüldüğünü belirtti.

2024 yılı itibariyle 15 ilde 28 aktif METİP alanı bulunduğunu ve tarım sektörünün önemli parçaları olan mevsimlik tarım işçileri ve aileleri, öğretmenler, tarım aracıları, STK'lar, muhtarlar, işverenler gibi aktörlere yönelik eğitim ve bilinçlendirme faaliyetleri ile tarım aracılarının sertifikalandırılmasına yönelik çalışmalar yapıldığını ifade etti.

Tarımın Önemi ve Çalışmaların Devamı

Yurtiçi gıda gereksiniminin karşılanması, sanayi sektörüne girdi temini, ihracattaki payı ve istihdama yaptığı katkı açısından tarımın hala önemini koruyan bir sektör olduğuna dikkat çeken Işıkhan, "Tarım sektöründe de mevsimlik tarımın önemli bir yer kapladığı bilinciyle Bakanlığımızca mevsimlik tarım işçilerimiz ve ailelerine yönelik çalışmalarımıza hız kesmeden devam edilecektir" dedi.

Işıkhan, tüm bakanlıklar ile birlikte yürütülen çalışmaların, Türkiye'nin çalışma hayatına ve özelde tarım sektörüne faydalı olması temennisiyle sözlerini sonlandırdı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER