Mersin’de Aile Çiftçiliği ve Kooperatifçilik Zirvesi: “Tarımda Dayanışma, Geleceğe Umut!”
TarımMersin Büyükşehir Belediyesi, aile çiftçiliği ve kooperatifçiliği güçlendirmek için uluslararası paydaşlarla önemli bir zirve düzenledi. Başkan Vahap Seçer, “Tarıma en çok destek veren yerel yönetim biziz” dedi.
Mersin Büyükşehir Belediyesi, kırsal kalkınmayı önceleyen politikaları çerçevesinde “Aile Çiftçiliği ve Kooperatifçilik Zirvesi” düzenledi. “Tarımda Dayanışma, Geleceğe Umut!” sloganıyla gerçekleştirilen zirve, Birleşmiş Milletler’in “Aile Çiftçiliği On Yılı (2019-2028)” vizyonu doğrultusunda yerel üreticiye destek, sürdürülebilir tarım ve kırsalda refah artışı hedefiyle yapıldı.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in yanı sıra Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer, FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık, CHP Mersin milletvekilleri ve çok sayıda üretici ile sivil toplum temsilcisinin katıldığı etkinlikte kooperatifçilik ve aile çiftçiliği tüm yönleriyle ele alındı.
Seçer: “Tarıma ve köylüye değer veren bir belediyeyiz”
Zirvede konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, 6 yıldır hiçbir ayrım yapmadan hizmet verdiklerini vurgulayarak, “Vatandaşı anlayan, tarımı ve kırsalı önemseyen bir belediye anlayışımız var. Kooperatifçilik güçlerin ve aklın birleşimidir. Bu nedenle desteklemeye devam edeceğiz” dedi.
Tarım destek bütçesini 2025 yılı için yüzde 80 oranında artırdıklarını açıklayan Seçer, “2024’te 119 milyon TL olan bütçeyi 2025’te 215 milyon TL’ye çıkarıyoruz. Çünkü halkın en büyük sorunu hayat pahalılığı ve geçim sıkıntısı. Biz bu gerçeğe göre politika üretiyoruz” ifadelerini kullandı.
“Yeni projelerle üreticinin yanındayız”
Yakın zamanda kurulacak Tarımsal İnovasyon Merkezi hakkında bilgi veren Seçer, bu merkezde çiftçilere uygulamalı eğitimler verileceğini belirtti. Ayrıca “Köyümüz Atölye Projesi” ile ürünlerin markalaşması, ambalajlanması ve dijital pazarlama konularında üreticilere rehberlik edileceğini duyurdu.
FAO’dan Mersin’e övgü
FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Selışık ise kırsal nüfusun yaşlandığını ve aile çiftçiliğinin korunması gerektiğini vurgulayarak, “Yerel yönetimlerin desteği çok önemli. Mersin’de bunun güzel bir örneğini görüyoruz” dedi.
Zirve kapsamında düzenlenen panel oturumlarında ise ulusal ve uluslararası uzmanlar aile çiftçiliği ve kooperatifçiliğin küresel ve yerel düzeydeki rolünü tartıştı.
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde düzenlenen zirve, küçük üreticilerin sesini duyurduğu ve tarımda dayanışmanın önemi konusunda güçlü mesajların verildiği bir platform oldu.
İlginizi Çekebilir