© Tarım Pusulası 2021

Meralar Islah Ediliyor Hayvancılık Gelişiyor

Hayvancılık faaliyetlerinde en önemli girdi maliyetini oluşturan yem ihtiyacını en az maliyetle karşılamak amacıyla yürütülen projelerden biri olan mera ıslah çalışmaları Ankara'da meyvesini veriyor. Kışlık kaba yem açığını kapatarak hayvancılığın gelişmesini sağlamak amacıyla Ankara'da 12 ilçede, 54 mahallede 337.593 da alanda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından onaylanan Mera Islah ve Amenajman Projeleri uygulanıyor. Çalışmalar kapsamında 2016 yılında yaklaşık 413.000 TL harcamayla, uygun alanlarda 235 ton gübre kullanıldı ve 1900 dekar alanda yapay mera tesis etmek amacıyla 8.810 kg karışık mera bitkisi tohumlarının ekimi gerçekleştirildi. Çalışmalar kapsamında ayrıca silajlık mısır ekilişini teşvik etmek amacıyla da mısır tohumu dağıtımı yapıldı.

Mera ıslah projelerinden biri olan Polatlı ilçesi Sarıoba Mahallesi'nde 900 da alanda yürütülen çalışmalar çiftçilerin yüzünü güldürürken, proje için 94.000 TL para harcandı. 2013 yılında başlayan çalışmalarda mera alanının tespitinin yapılmasının ardından ön bitki olarak arpa ekilişi yapılırken 2016 yılında da kompoze gübre ile mera bitkisi ekimi gerçekleştirilerek yaklaşık 1000 ton verim elde edildi.

Projenin yürütüldüğü Sarıoba Mahallesi'ne gelerek incelemelerde bulunan ve Mera Yönetim Birliği üyeleri ile görüşen Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bülent Korkmaz, "Bu tür alanların varlığı bizim için çok büyük bir zenginlik. Bu doğal kaynaklar tarım ve hayvancılık için son derece önemli. Ülkemiz hayvancılığının gelişmesi için bu alanları değerlendirmeliyiz" dedi.

Hayvancılık için en önemli maliyetin yemden kaynaklandığının altını çizen İl Müdürü Korkmaz şunları söyledi; "Meralarımızı ıslah ettiğimiz zaman ot sıkıntısını önemli oranda azaltmış olacağız. Bu açıdan meraların ıslahını önemsiyoruz. Bu kaynaklar olduktan sonra, buralarda bu bitkileri yetiştirdikten sonra hem hayvancılığımızı geliştirebilir, hem ülkemizin et ihtiyacını karşılayabilir, hem de köydeki vatandaşlarımızın yerinde daha fazla para kazanmasını sağlayarak köyden kente göçü de engelleyebiliriz."

Mera birliği üyeleriyle de sohbet eden İl Müdürü Korkmaz, üyelerden gelen sulama projesi isteği karşısında, destek sözü vererek, bölgenin Sakarya nehri kenarında olması dolayısıyla sulama imkanı bulunduğunu, bu gerçekleştirildiği takdirde ot veriminin çok daha fazla olacağını sözlerine ekledi.

İl Müdürü Bülent Korkmaz'a incelemeler sırasında Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ömer Arslan, Polatlı İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Burhanettin Sütçü ve teknik personel de eşlik etti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER