Merakla Başlayan Solucan Gübresi Üretimi Tüm Trakya'ya Yayıldı
TarımTekirdağ’da genç girişimci tarafından merak sonucu başlayan solucan gübresi üretimi tüm Trakya’da popüler olmaya başladı.
Tekirdağ Süleymanpaşa Altınova Mahallesinde yaşayan Mert Baş (21) isimli genç, bir televizyon programında görerek başladığı kırmızı solucan gübresi üretimini kurduğu küçük tesisinde yaygınlaştırdı.
Solucan gübresini kullanarak olumlu sonuçlar almaya başlanmasıyla bu işi farklı boyutlara taşıdığını belirten Mert Baş, "Bu işe 18 yaşında başladım. Solucan gübresini ilk Avrupa’da bir kanalda gördüm. Sonra evimde vernikompost yapabileceğimi düşünerek solucan aldım. Vernikompostu yapmaya başladığımda çıkan gübrenin sebzelerimde yararlı olduğunu gördüğümde ve solucanların da hızla ürettiğini görünce bu işi bu boyutlara taşıtım. Bu işe 5 bin tane solucanla başladım. Birkaç ay sonrada bulunduğu kap doldu. O gübreyi aldıktan sonra baktım ki hayvanların sayısı çok arttı. Solucanları farklı yaşam alanlarına taşıdım. Diğer kaplar da doldu. Daha sonra çok büyük kasalarda bu işi yaptırmaya devam ettim. Solucan gübresini önce komşularıma tanıttım onlar da denedi sonra bir zincir olarak yayılmaya başladı. Daha sonra civardaki seracılar duydu, onlara da gübre verdik onlar da çok olumlu sonuçlar aldı’’ dedi.
"TÜM TÜRKİYE’DE ORGANİK GÜBRE ORGANİK TARIM YAPILSIN"
Solucan gübresinin organik olduğunu ve toprağa da, sebzelere çok faydası olduğunu ifade eden Baş, "Ülke genelinden de görenler merak edip gübre istiyor. Biz de gönderiyoruz gübreyi kullananlar memnun. Trakya’da solucan gübresi popüler hale geldi. Diğer bölgelerimizde de artmaya başladı. Tüm Türkiye de organik gübre organik tarım yapılsın. Kimyasallar toprağa atılıp insanlar zehirlenmesin. Bu işi yaygınlaştırmak için yapıyorum. Ticari boyutlara taşımak da isterim. İleride bu işten para kazanıp meslek haline getirmeyi istiyorum. Solucan gübresi tüm sebze ve meyvelerde kullanılır. Biz kullanımını sonucunu bu sera da gördük. Farkını yaşadık. Mahsuller 15 gün erken oldu. Solucan gübresinin içinde toprak antibiyotik enzimler, solom sıvıları vardır, canlı mikroorganizmaları vardır. Sebze ve meyve ile birlikte toprağında verimini artırır" dedi.
Genç girişimci Mert Baş ile birlikte bu işi yapan Metin Esen, saf organik ürün istiyorsak bunu solucan gübresi kullanarak yapılabilineceğini söyleyerek, "Solucan gübresi tamamen sebzelerde, meyvelerde istediğimiz her yerde kullanıyoruz. Saf organik ürün istiyorsak solucan gübresi kullanmamız şarttır. Zirai ilaç hiçbir şekilde kullanılmıyor. Sebzelerde ve bitkilerde sadece solucan gübresi kullanabiliriz. Solucan gübresini kullandıktan sonra organik saf ürün alabiliyoruz. Biz gübreyi normal hayvan gübresi olarak alıyoruz. Burada fermente ediyoruz. Daha sonra gübreyi mama haline getiriyoruz. Mama haline geldikten sonra yataklara boşaltıp solucanlarımıza veriyoruz. Solucan bunu yedikçe saf solucan gübresi haline geliyor" dedi.
10 yıldır seracılık yapan Vedat Özer, ilk defa solucan gübresini kullandığını ve kısa zamanda erken mahsul aldıklarını belirterek, "10 yıldan beri seracılıkla uğraşıyorum. Bu yıl ilk defa solucan gübresi denemeye karar verdim. Solucan gübresi aldık ve kullandık. Fark belli zaten verimi arttırdı. Kısa zamanda erken mahsul aldık. Diğer gübrelerden farkı daha hızlı geliştirdi. Toprağı düzenledi. Verim daha fazla" diye konuştu.
İlginizi Çekebilir