Mera, Koyun ve Keçi Varlığında Birinci Olan Van Üretimde Aşağı Sıralarda
TarımVan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner Van’ın koyun ve keçi varlığında Türkiye birinciliğinin yanı sıra mera alanlarında da Van’ın Türkiye birincisi olduğunu söyledi.
Van Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner Van’ın koyun ve keçi varlığında Türkiye birinciliğinin yanı sıra mera alanlarında da Van’ın Türkiye birincisi olduğunu söyledi. Altuner, "Sayı olarak birinci sırada olabiliriz ama bu en çok verim alınan il olduğumuz anlamına gelmiyor." dedi.
Van’ın Türkiye’de koyun ve keçi varlığı konusunda birinci sırada yer aldığını dile getiren Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, konuyla alakalı bilgi verdi. Bunun koyunculuk faaliyetinden üretim anlamında da en fazla verimin elde edilen ilin Van olduğu anlamına gelmediğini belirten Altuner, "Bu işi yapanlar çok karlı bir iş yapıyorlar demek için bazı verilerin değerlendirilmesi neticesinde buna ulaşmamız gerekiyor. Diğer illerde yapılan koyunculuk faaliyetinden bir işletme ne kadar kazanıyor? Bunun yanında Van ne kadar kazanıyor? İşte bunun değerlendirmesini yapmak gerekiyor. Bir ilde mevcudun fazla olması verimlilik ve karında fazla olması anlamına gelmiyor. Bunu söylerken de Van’da koyunculuk kazandırmıyor manası çıkarılmasın lütfen. Burada yaptığımız gerçekçi bir değerlendirmedir." diye konuştu.
Koyun ve keçi varlığında Türkiye birinciliğinin yanı sıra mera alanlarında da Van’ın Türkiye birincisi olduğunu dile getiren Altuner, Vanlıların koyunculuğa daha fazla önem vermesi gerektiğini belirtti. Altuner bunun sebeplerini şöyle açıkladı: "Koyunculuk ile ilgi çalışmalar yapıyorsak hem hedef hem de amaç ortaya koyabiliyorsak bunun sebepleri var. Birinci sebebi bizim koyun varlığında Türkiye’nin 1’nci ili olduğumuz gibi mera varlığı konusunda da Türkiye’nin 1’nci iliyiz. 1 milyon 359 bin hektarlık bir çayır mera alanımız var. Koyunculuk nerede yapılıyor? Tabi ki merada yapılıyor. Bizim meralarımız 5 ay boyunca kullanılarak otlatılıyor. İşte toplam 150 güne tekabül ediyor. Meralarda siz hayvancılığın ihtiyacı olan kaba yemi bedavaya elde edebiliyorsunuz. Hayvancılıkta en büyük girdiyi kaba yem oluşturuyor. Siz hayvancılığı meralığa dayalı yaptığınız zaman bunu masrafsız bir şekilde yapıyorsunuz. Bu sizin bu faaliyetten daha fazla kar elde etmenizi sağlıyor. Az önce biz koyundan ne kadar kazanıyoruz dediğimde buydu aslında. Biz kaba yemi meralarımızdan elde etmeye başladığımız, meralığı ön plana çıkardığımız, daha yüksek verim alacak çalışmaları da yürüttüğümüz sürede bunu da koyunculuğun faydasına olacak şekilde kullandığımız sürece biz elbette karlı bir küçükbaş hayvancılık yapacağız."
Tarım ve hayvancılığın Van için önem arz ettiğini ve Vanlıların bu alanda geçimlerini sağladığını dile getiren Altuner, yıllık 2.1 milyar lira dolayında faaliyet gösterildiğini belirtti. Son açıklanan verilere göre Van’daki tarım alanının 3 milyonu aşkın olduğunu aktaran Altuner, bu alanın sadece 320 binin kullanılmasının ise Van’ın neden 17’nci sırada olduğunu gösterdiğini ifade etti.
'TARIM YAPMA MECBURİYETİMİZ VAR'
Tarım yapmak ve il nüfusunun gıda ihtiyacını karşılamak gerektiğini vurgulayan Altuner, "Tarım yapma mecburiyetimiz var. Köylerde tarımsal faaliyet içerisinde olan işletmeler aynı zamanda bir istihdam şeklinde de burada çalışıyorlar. Dolayısıyla bu işsizliğimizin de azalmasına sebep oluyor. Yani istihdam oluşturuyor. İkincisi bizim hayvancılığı sürdürmeye yönelik bir mecburiyetimiz var. Çünkü insanlarımızın beslenmeleri için gıda üretmemiz gerekiyor. Hem bitkisel hem de hayvansal üretiminde nüfusumuzu beslemek ve gıda ihtiyaçlarını karşılamak gibi bir mecburiyetimiz var. Bunu da tarım yaparak karşılayabiliriz. Dolayısıyla tarım yapmak gibi bir mecburiyetimiz var. Eğer ki tarım yapmazsak o zaman nüfusumuzun ihtiyacı olan gıdayı ithal etmek zorunda kalacağız. İthalatçı konuma düşmemek için bunu yapmalıyız. Ki böyle bir şey söz konusu değil biz ihracatçı bir konumdayız. Özellikle de bazı konularda kendi kendimize yetebiliyoruz. Nüfusumuzu ve turistimizi besleyebiliyoruz, bunun yanı sıra bir de ihracat yapıyoruz. Biz bu 3 şeyi de çok iyi bir şekilde yapıyoruz, bu konuda bir sıkıntımız yok. Ama bunu sürdürülebilir yapmamız gerekiyor. Geleneksel kar elde etmek yerine, yeni teknikleri, teknolojileri kullanarak karımızı ve faaliyetlerimizi artırmamız gerekiyor." sözlerine yer verdi.
İlginizi Çekebilir