Mera Islah Çalışmaları Devam Ediyor
Tarım0
Tekirdağ İlinde 4342 Sayılı Mera Kanunu kapsamında bulunan ve bulundukları mahallelerde ikamet eden çiftçi ailelerinin mera olarak kullanılmak şartıyla ilçe belediye başkanlıklarına tahsisi yapılan meralardan daha fazla verim alabilmek amacıyla mera ıslahı ve işletimi çalışmalarına Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce devam edilmektedir. Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriya SARIKOCA, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü, Muratlı İlçe Müdürü ve konu uzmanları ile birlikte Muratlı ilçesi Aşağısevindikli Mahallesinde bulunan ve mera ıslahı işletimi projesi uygulanan meralarda yapılan çalışmaları yerinde inceledi.
Meraların önemi ve yapılan ıslah çalışmaları hakkında bilgi veren Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü "Meralar hayvancılığımızın gelişimi için çok önemli taşınmaz varlıklarımızdır. Bunları korumak, geliştirmek, bozulan meraları onarmak özellikle küçükbaş hayvancılığın gelişimi için kritik öneme sahiptir. Meralarımızda yanlış otlatma rejimi, ortak mülkiyetten gelen sorunlar, plansız ve düzensiz kullanımı gibi nedenlerle zaman içerisinde bozulmalar olmaktadır. Bu nedenle mera ıslah projeleri yapılmaktadır. Bu projeler Bakanlığımız, Ziraat Fakültesi ve İl Müdürlüğümüz tarafından ortak hazırlanmaktadır. İl Müdürlüğümüz projenin uygulayıcısı olarak görev almakta ve öncelikli olarak bozulan meralarımızda otlatma düzeni kurulmaktadır. Sonrasında merada yapılan teknik araştırmalar ile ihtiyaca göre mevcut yem bitkilerin ıslahı, yabancı ve istilacı otlarla mücadele, gübreleme ve gerekli altyapı tesisleri müdürlüğümüzce yapılmaktadır." Dedi.
Meraların mevcut durumunu anlatan Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü konuşmasını şu sözlerle sürdürdü. "İlimizin mera alanı toplam 325.782 dekardır. İlimizin tamamında tespit, tahdit ve aplikasyon çalışmaları tamamlanmıştır. 203 mahallede 304.654 dekar alanın tahsisi tamamlanmıştır. 6 ilçede 13 mahallede 30.540 dekar alanda mera ıslah çalışmaları tamamlanmıştır. 4 mahallede 9.365 dekar alanda ıslah çalışmaları devam etmektedir. Bugün incelemelerde bulunduğumuz Aşağısevindikli Mahallesine Tahsisli olan Meraların 2133 dekarlık kısmında uygulanan Mera Islahı ve İşletimi Projesi 2013 yılında hazırlanarak aynı yıl Bakanlığımızca onaylanarak uygulanmaya başlanmıştır. Projenin maliyetinin % 75'i bakanlığımızca finanse edilmekte olup, çiftçilerimizin katkısı % 25'tir. Meraların yerinde incelenmesi sonucunda meranın ot veriminde ve ot kalitesinde önemli artış olduğu gözlemlenmiştir. Üreticilermiz ile birlikte yaptığımız toplantılarda, yapılan çalışmalardan çok memnun olduklarını beyan ettiler." dedi ve çalışmaların yeni projelerle devam edeceğini söyledi.
İlginizi Çekebilir