Marmarabirlik ayakta kalırsa üretici kazanır
TarımBugüne kadar 42 bin ton rekolte beyanı alındığını bildiren Asa, yüksek fiyat beklentisinin uzun vadede üreticiye zarar vereceğini söyledi. Bir önceki yıl fiyatlarının üzerinde, en az enflasyon oranında artış yapılacağını açıklayan Asa, "Hedefimiz üreticiyi mağdur etmeden Marmarabirlik'i korumaktır. Marmarabirlik ayakta kalırsa üretici kazanır" dedi.
Marmarabirlik Yönetim Kurulu Başkanı Hidamet Asa, 20 Eylül'de başlayan rekolte beyan alımları kapsamında bugüne kadar 42 bin ton beyan alındığını söyledi. Beyan döneminin 20 Ekim'de sona ereceğini belirten Asa, 2017-2018 ürün alım kampanyası kapsamında 50 bin ton ürün almayı hedeflediklerini kaydetti.
Ürün alım fiyatlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Asa, "Kampanya döneminde bir önceki yıl fiyatlarının üzerinde, en az enflasyon oranında artış yapılacaktır. Fiyatlar, Yönetim Kurulu ve Marmarabirlik birim müdürlerinden oluşan komisyonca piyasa koşulları göz önüne alınarak belirlenecektir. Öncelikli hedefimiz, üreticiyi mağdur etmeden Marmarabirlik'i korumaktır. Marmarabirlik ayakta kalırsa üretici her zaman kazanır" diye konuştu.
Asa, üreticilerin afetlerden doğan tarımsal girdi maliyetleri nedeniyle sektörde zor yıllar geçirdiğine işaret ederek, "Günümüzde üreticinin tek bir tarım ürününden hayatını idame ettirmesi, yıl boyunca bütün tarım ürünlerinin tamamına yapmış olduğu masrafları zeytinden karşılaması mümkün değildir. Dolayısıyla tek bir üründen hayatını idame ettirecek fiyat beklentisinin oluşmaması gerekir" dedi.
ZEYTİN ÜRETİCİSİ AYRICALIKLIDIR
Zeytin üreticisinin her zaman ayrıcalıklı olduğunu dile getiren Asa, "Hangi tarım ürünün alım satımında bir önceki yılın fiyat garantisi var? Tarımsal üretimde yaşanan sıkıntılara rağmen zeytin üreticisi fiyatlar konusunda her zaman ayrıcalıklıdır. Marmarabirlik üreticilerimizin sigortasıdır. Üreticinin Marmarabirlik'e sahip çıkması, sadece bugünü değil yarını da düşünmesi gerekir" şeklinde konuştu.
MARMARABİRLİK'İ BİRLİKTE KORUYALIM
Marmarabirlik'in bugün itibariyle ayaklarının üzerinde durduğunu ifade eden Asa, "Bugün 50 bin ton zeytini neredeyse peşin alacak duruma gelinmiş olup, 2010 yılından bu yana kampanya dönemlerinde hiçbir şekilde kredi kullanmıyoruz. Geçmişte Marmarabirlik'in öz kaynaklarının kredi faizlerine gittiğini, halen 2007 yılında çekilen 60 milyon TL kredinin taksitlerini ödediğimizi unutmayalım. Bugün ilk kez kendi öz kaynaklarımızla kar payı dağıttık, Entegre Tesislere ve kooperatiflerimize yaklaşık 65 milyon TL'lik yatırım yaptık. Ürün alım fiyatlarımızı açıklarken, bütün bu dengeleri gözetmek zorundayız. Bunların hepsi ortaklarımızın gelecek garantisidir. Aksi taktirde kar payı dağıtamayız, yatırım yapamayız. Bütün bunları düşünmeden fiyat açıklamak, kar payı alan üreticiye yapılacak en büyük kötülük olacaktır. Marmarabirlik'i zarara uğratacak, bizi eski yıllara döndürecektir. Dolayısıyla ortaklarımızda Marmarabirlik'in geleceğini riske atacak fiyat beklentisinin oluşmaması gerekir. Hiç kimse piyasa koşullarının üzerinde yüksek fiyat beklemesin. Aynı zamanda piyasa koşullarının altında da fiyat açıklanmayacaktır. Üreticimiz bugüne kadar olduğu gibi bu yıl da mağdur edilmeyecektir. Ortaklarımız bize güvensin. Marmarabirlik'i hep birlikte koruyalım" değerlendirmesinde bulundu.
İlginizi Çekebilir