Manisa’da Arı Yetiştiriciliği Kursuna Yoğun İlgi
TarımYUNUSEMRE HALK EĞİTİM MERKEZİ TARAFINDAN DÜZENLENEN ‘ARI YETİŞTİRİCİLİĞİ KURSU’ YOĞUN İLGİ GÖRDÜ.
Yunusemre Halk Eğitim Merkezi tarafından düzenlenen "Arı Yetiştiriciliği" kursu yoğun ilgi gördü. Kurs kapsamında verilen ilk eğitimler sonucunda 25 kursiyer sertifikalarını aldı.
Yunusemre Halk Eğitim Merkezi tarafından kırsal kesimlerde yaşayan vatandaşları arıcılığa teşvik etmek amacıyla "Arı Yetiştiriciliği" kursu düzenlendi. Yunusemre ilçesi Emlak Dere Mahallesi’nde sahada gerçekleştirilen kursa 25 kişi katıldı. 80 saat süren kurs sonunda eğitimlerden başarıyla geçen 25 kursiyere sertifikaları verildi. Yoğun ilginin olduğu kursun devam edeceği belirtildi. Eğitimler hakkında bilgi veren Arı Yetiştiriciliği Uzmanı Mehmet Kaynak, “Arıcılık kursumuzdaki amaç, köylerde yaşayan vatandaşlarımızı arıcılığa teşvik etmek. Özellikle Emlak Dere mahallemiz, Ege bölgesinde arıcılık yapmak için en uygun yer. Kursumuza katılanlara arıcılıkla ilgili her şeyi öğretiyoruz. Arı Yetiştiriciliği Kursu’nu Emlak Dere Mahallesi’nde açmamızın sebebi, köyde bulunan çam ağaçlarında koşnil denilen bir madde bulunuyor. Türkiye arıcılığında çam koşnilinin çok büyük bir önemi var. Sonbahar mevsiminde Manisa’da bulunan tüm arıcılar Emlak Dere Mahallesi’nden çam balı alıyorlar. Manisa’da çam balının an fazla bulunduğu yer Emlak Dere Mahallesi’dir. Fakat o köyün yerlileri bu balı üretmiyor. Bizde o köyde bu kursu vermekle vatandaşların bulundukları yerdeki çam ballarından yararlanmasını amaçladık. Kursumuza ilgi çok fazla. İlk etapta kursumuza 25 kişi katıldı ve sertifikalarını aldılar. Kursumuza devam edeceğiz.” dedi.
“10 BİN’İN ÜZERİNDE VATANDAŞIMIZA EĞİTİM VERDİK”
Yunusemre Halk Eğitim Merkezi Müdürü Aynur Özdemir, çok sayıda alanda açılan yüzlerce kurs olduğunu belirterek, “Şuan itibariyle halkımızın hizmetine sunduğumuz 620 tane kursumuz var. Bu kurslarda da yaklaşık 10 bin’in üzerinde vatandaşımıza eğitim verdik. Ahşap boyamadan tutun hijyen kurslarına kadar birçok kurs açtık. Özellikle insanlar okullarından mezun olduktan sonra ‘Hayat Boyu Öğrenme’ kapsamında açılan kurslarla vatandaşlarımızın hayat boyu öğrenmelerini destekliyoruz. Bu anlamda da yaklaşık olarak 150 personelle canla başla çalışıyoruz. Bu personellerin 25’i kadrolu geri kalanı dışardan istihdam sağladığımız kişilerden oluşuyor. Yani aynı zamanda bir işveren pozisyonundayız. Özellikle kalkınmada Yuntdağı bölgemizi çok önemsiyoruz. Burada onlarca köy var. Araştırmalar sonucunda köylerdeki vatandaşların ihtiyaçlarına göre kurslar açtık. Köylerde yaşayan vatandaşlardan da bize gelen talepler var. Bizde o taleplere göre kurslar açıyoruz.” diye konuştu.
“ARICILIĞI BİLİMSEL TEMELLER ÜZERİNE ÖĞRETİYORUZ”
Ege Bölgesi’nin arıcılık bakımından çok önemli bir bölge olduğunu belirten Aynur Özdemir, "Dünyadaki en kıymetli besinlerden bir tanesi bal. Bu ürün sahteciliği bakımından da çok fazla. En verimli balı en doğal şekilde üretmek için Manisa çok müsait bir yer. Bununla ilgili olarak bizde Arı Yetiştiriciliği kursunu çok önemsiyoruz. Arıcılık konusunda uzman kişi tarafından bu kursu verdiriyoruz. Emlak Dere Mahallemizde verdiğimiz kurs ilk etapta oradaki vatandaşlara yetebilir hale gelecek daha sonra o balı satabilecek hale gelecekler. Daha önceden Emlak dere Mahallesi’ne dışarıdan büyük arıcılar gelip bal yapıyorlarmış ama mahalle halkı bal üretmeyi bilmedikleri için bunu yapamıyorlarmış. Açtığımız kurs sayesinde oradaki vatandaşlar, kendi ballarını kendileri üretir hale geldiler. Arıcılığı yapan muhakkak çok insan var ama biz açtığımız kursla bunu bilimsel temeller üzerinden öğretiyoruz” şeklinde konuştu.
İlginizi Çekebilir