Manisa kuşkonmazdan vazgeçti
TarımGen merkezi Manisa olan ve detoks, kanser gibi birçok mucizevi etkisi olan kuşkonmaz üretiminden vazgeçildi.
Gen merkezi Türkiye olan mucizevi bitki kuşkonmaz, ana vatanı olan Manisa’da da üretilmeyecek. Halen sadece tek tohumu 4-10 lira, kilosu ise 25-30 liradan satılan kuşkonmaz yerine Manisalı üretici pamuk ekmeyi planlıyor.
Kuşkonmazın ana vatanı Manisa olurken, halen dünyanın en büyük üreticisi Çin, en büyük tüketicisi ise ABD. Bununla birlikte Avrupa’da yaygın olarak üretilip tüketilen kuşkonmaz, dünyada yıllık 1 milyon ton dış ticarete konu oluyor.
Manisa’da 650 dönüm alanda yetiştirilmeye başlanan kuşkonmaz, iç tüketimin az olması ihracatta organik talebi üzerine üreticisinin yüzünü güldürmedi. Kuşkonmazdan uzaklaşan çiftçi ürünü 4 yıldan bu yana yetiştirmezken; devlet desteği verilirse pamuk ekmeyi planlıyor.
Detoks, yaşlanma karşıtı etkisi ve kanser önleyici özelliğiyle bilinen, Ege Bölgesi’nde sıkça yetişen kuşkonmaz, Manisalı bir üretici tarafından 6 yıl önce 650 dönüm araziye ekildi. Alternatif ürün kuşkonmazı Avrupa’ya ihraç etmek isteyen üretici, organik talebi üzerine umduğunu bulamadı. İç piyasada da ürüne rağbet olmayınca kuşkonmaz yüzü yere düşürdü. Manisa Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire, kuşkonmazın anavatanının Manisa olduğunu belirterek, şöyle dedi:
“Kuşkonmaz Manisa’da denenmiştir. 650 dönüm alana kuşkonmaz ekilmişti. 522 bin euro da yurtdışından destek almıştı. Ancak üretici zarar etti. İşçiliği de zor bir ürün. Maliyetleri kurtarmadı. Makineyle değil tamamen elle yapılmalı. Masrafı çok yüksek. Kilosu 25-30 liradan satılıyor. Bir dönümden eğer çok güzel bakılırsa 300 kiloya kadar verim alınabiliyor. Genelde 150 kilo civarında bir verim alındı. İç tüketim de çok az. Avrupalı ise organik kuşkonmaz istiyor ama Manisa’nın toprak yapısı buna elverişli değil. Bu kadar verimli topraklarımıza kuşkonmaz ekip dönümden 200-300 kilo verim almak çok da akılcı değil.”
DESTEK VERİLİRSE PAMUĞA DÖNÜLECEK
Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire, Manisa çiftçisinin pamuğa dönmek istediğini belirterek, devletin pamuk üretiminin önünü açmasını ve çiftçiye destek sağlamasını istedi. Kaçire, şöyle devam etti:
“Mısır artık topraklarımızı çoraklaştırdı. Verim de düşmeye başladı. Devlette yıllardır 40 kuruş prim verdi. Bunun için alternatif ürün aramak zorunda kalıyoruz. Mısırdan vazgeçmemiz lazım. Üzümden vazgeçemiyoruz, yer gök bağ oldu. Kalıntı sorunu da başladı. Yavaş yavaş tehlike canları çalıyor. Üzüm yerine de alternatif ürün bulmamız gerekiyor. Tütüne de kota koyuldu, sözleşmeli ekim yapılıyor. Bizim pamuğu geri getirmemiz gerekiyor. Devlet prim verecek, teşvik edecek. Alternatif ürün arayışı içindeyiz. Burada üretilen pamuk en kaliteli ürünler arasında yer alıyor. Devlet desteklese biz pamuğa dönmek istiyoruz.”
İlginizi Çekebilir