'Lisanslı depoculuk uygun kredi imkanları sağladı’
TarımLisanslı depoları en çok tarım birliklerinin kullandığına dikkat çeken Ege Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk AŞ (ELİDAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Barış Kocagöz, bu sistemin finansman sıkıntısını aşmada birliklere nefes aldırdığını ifade etti
Lisanslı depoları en çok tarım birliklerinin kullandığına dikkat çeken Ege Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk AŞ (ELİDAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Barış Kocagöz, bu sistemin finansman sıkıntısını aşmada birliklere nefes aldırdığını ifade etti. Kocagöz, şunları söyledi: “Birliklerde büyük bir tıkanıklık vardı. Yeni dönemde kredi bacakları kesildi birliklerin. Bu sistem onlara ciddi bir nefes olduğu için lisanslı depoculuğu en çok birlikler kullandı. Özel çırçırlar önce ilgi gösterdi, sonra TARİŞ, Çukobirlik ve diğer tarım kooperatifleri mallarını burada teminat olarak gösterip bankalardan kredi kullanarak üretici ortaklarına paralarını ödediler. Birlikler sistemin burada çok faydasını gördüler. Çünkü mal karşılığı kredi aldıkları için mevcut kredi şartlarından daha cazip imkanlarda kredi kullanabildi birlikler.”
Pamuğun kilosu sezon içinde 3.2 TL idi şimdi 4.5 TL
Barış Kocagöz, lisanslı depoculuk sisteminin, ürünün bol olduğu zamanda düşük fiyattan gitmemesi için uygun piyasa koşullarına kadar bekleme olanağı sağladığını, bu şekilde ürünü daha uygun fiyatta piyasada değerlendirme imkanı da sunduğunu belirterek, şu örneği verdi: “Sezon içinde pamuğun kilogramı 3.2 TL’den satılırken, İzmir’de ELİDAŞ’a mal koyan bir birlik geçtiğimiz hafta ürününü 4.5 TL’den sattı. Tarımsal ürünler hasat zamanı aynı anda piyasaya çıktığı için arz fazlasından kaynaklı suni dalgalanmalar olabiliyor. ELİDAŞ’ta ürün o suni dalgalanmadan korunmuş oluyor ve fiyat anlamında kriz haftalarını atlatıp daha iyi fiyatla ürünü satma imkanı sağlıyor. Bunun yanında bu sistem herkese pamuğa yatırım yapma imkanı getiriyor.”
ELİDAŞ’ta 30 milyon TL’lik pamuk stoğu oluştu
ELİDAŞ’ta pamuk işlem hacmi 7 bin 500 tona ulaştı. Kuruluş işletmeye başladığı 2013 yılında bu miktar 2 bin tondu. Böyle giderse önümüzdeki sezon pamukla 14 bin 500 ton olan toplam kapasitesini dolduracak olan ELİDAŞ, iki ürünü daha sisteme dahil etmek istiyor.
Kocagöz, ilk kez İzmir’de uygulamaya başladıkları elektronik sistemin Türkiye’deki diğer lisanslı depoculuk şirketlerine model olarak gösterildiğini vurguladı. ELİDAŞ’ta, şu anda işlem hacminin 7 bin 500 ton ile kısa sürede yüzde 60 kapasiteye ulaştığını aktaran Kocagöz, bunun 30 milyon TL’lik parasal değeri ifade ettiğini, önümüzdeki sezon 14 bin 500 ton olan toplam kapasiteyi doldurarak 60 milyon TL’lik bir stok oluşacağını aktardı. Kocagöz, 3-4 yıl gibi bir sürede ise 1 milyar TL’ye giden bir işlem hacminin söz konusu olacağını vurguladı.
“Kuru üzüm, zeytinyağı ve hububatta mevzuat hazır”
“Bu tarım platformuna pamuktan sonra diğer ürünleri de koyabilirsek, Türkiye’nin tarım platformu olarak ciddi anlamda ivme kazandırabiliriz” diyen Kocagöz, ELİDAŞ olarak pamuk dışında iki yeni ürünü daha sisteme dahil etmek istediklerini belirterek, “Kuru üzüm, zeytinyağı ve hububatta mevzuat hazır. Bu sezon yetiştirmek mümkün değil ama çalışmaları başladı. Bu ürünler lisanslı depoculuğa uygun” şeklinde konuştu.
Türkiye'de örnek teşkil etti
Pamukta uyguladıkları sistemle sağlanan başarının Türkiye’ye model olduğuna dikkat çeken Barış Kocagöz, “Türkiye’de diğer bölgelerde fındık ve bazı hububat ürünlerinde lisanslı depoculuk yapılıyor. Ancak elektronik sistem ilk kez İzmir’de uygulandı. Bakanlık ELİDAŞ’taki uygulamanın en uygun sistemi içerdiğini belirterek, diğer tüm lisanslı depoculuk şirketlerine bunu model olarak önerdi ve hepsi buna geçiş yaptı. Bu kuruluşlar senetleri Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) saklamıyordu şimdi hepsi MKK’da saklamaya başladı. Alışverişte Takas Bank yoktu onu kullanmaya başladı” diye konuştu.
İlginizi Çekebilir