© Tarım Pusulası 2021

Limon altın çağını yaşıyor

Mersin Turunçgil Üreticileri Birliği (MERTUB) Başkanı Ahmet Dursen Şahin, limonda geçen yıla göre rekoltenin düşük olmasının fiyatları artırdığını belirterek, limonun adeta altın çağını yaşadığını söyledi.

Mersin Turunçgil Üreticileri Birliği (MERTUB) Başkanı Ahmet Dursen Şahin, limonda geçen yıla göre rekoltenin düşük olmasının fiyatları artırdığını belirterek, limonun adeta altın çağını yaşadığını söyledi.

Şahin, limon ağaçlarının çiçek açıp meyveye döndüğü dönemde hava şartlarının istikrarsız gittiğini hatırlatarak, bu dönemdeki olumsuz havanın üretimi etkilediğini ifade etti.

Geçen yıl 1 milyon 100 bin ton civarında olan rekoltenin bu yıl 650-700 bin ton beklendiğini bildiren Şahin, üretimdeki düşüşün fiyatlara yansıdığını kaydetti.

Yıllardır ürettiğinin karşılığını alamamaktan yakınan limon üreticisinin bu yılki fiyatlardan memnun olduğunu aktaran Şahin, şöyle konuştu:

"Rusya'nın uyguladığı ekonomik yaptırımlarda sadece limon etkilenmedi. Krizin yaşandığı günlerde narenciyenin tamamında bir etkilenme yaşandı ancak limon üretimi hem ülkemizde hem de dünyada az olması nedeniyle Rusya limona bir yaptırım uygulamadı. İhracat aynı oranda devam ediyor. Limon fiyatı 1,4 liradan 1,7 liraya kadar çıktı. Limon eskisine bakarak biraz daha revaçta. Alıcılar bahçelerden çıkmıyor."

Şahin, Rusya'nın yaptırım uyguladığı mandalina, portakal ve greyfurtta fiyatların düştüğünü, bu ürünlerde üreticinin mağduriyetinin giderileceğine inandıklarını sözlerine ekledi.

Üretici Hacı Bekir Demiraslan da bu yılki limon fiyatlarından memnuniyet duyduklarını belirterek, talebin de iyi seviyelerde olduğunu kaydetti.

Limon tüketiminin son dönemlerde arttığını anlatan Demiraslan, "Geçmiş yıllara oranla özellikle limon tüketimi arttı. Vatandaşımız limonu sadece yemeklere sıkılan ürün olarak görmekten ziyade, doğal ilaç olarak bakmaya ve buna göre tüketmeye başladı. Bu da tüketime direkt olarak yansıdı" dedi:

LİMON İHRACATI
Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliğinin verilerine göre 2015-2016 sezonu narenciye ihracatının başladığı 20 Eylül'den 30 Kasım'a kadar olan sürede 177 bin 950 ton limon ihraç edildi. Geçen yıl aynı dönemde ise ihracat 130 bin 676 ton olmuştu.

Limon ihracatında bu yıl 2,5 aylık sürede geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 36'lık bir artış yaşanırken, bu artış elde edilen gelire de yansıdı.

Geçen sezonun ilk 2,5 aylık döneminde limon ihracatından 92 milyon 449 bin 532 dolar olarak sağlanan gelir, bu yıl yüzde 31'lik artışla 120 milyon 952 bin 952 dolara yükseldi.

Limonun 2015 ocak ve kasım dönemi ihracatında 104 bin 689 tonla Rusya Federasyonu ilk sırada,78 bin 125 tonla Irak ikinci, 43 bin 60 tonla Suudi Arabistan üçüncü sırada yer aldı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER