Leader Programı Ankara’da Başlıyor
DesteklemelerAB ülkelerinde uygulanan ve ülkemizde aralarında Ankara'nın da bulunduğu on ilde uygulanmaya başlanacak olan "LEADER Tedbiri Farkındalık Yaratma ve Yerel Halkı Harekete Geçirme Teknik Destek Projesi" kapsamında Ankara'da yapılacak çalışmalarla ilgili toplantı düzenlendi. Bir otelde düzenlenen toplantıya Ankara Vali Yardımcısı Fatih Ahmet Kurt, Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Resul Durmaz ve İl Müdürü Bülent Korkmaz'ın yanı sıra Ayaş, Çamlıdere, Haymana, Kalecik, Kızılcahamam ve Nallıhan ilçe kaymakamları, Bala ve Kızılcahamam Belediye Başkanları, bazı ilçelerin belediye başkan yardımcıları, ziraat odası başkanları, TKDK Ankara İl Koordinatörü Burçak Yüksel, ilçe müdürleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Ankara Vali Yardımcısı Fatih Ahmet kurt, AB ve Türkiye tarafından finanse edilen IPARD Programı kapsamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülmeye başlanan LEADER Programının Ankara'da da uygulanacağını hatırlatarak, ilçe kaymakamları, belediye başkanları başta olmak üzere bütün kurum ve kuruluşlardan projeye destek vermelerini istedi. LEADER yaklaşımının, yerelde yaşayan aktörlerin kalkınma sürecine dahil edildiği, yerel kalkınma stratejilerinin hazırlanmasında ve uygulanmasında aktif rol aldıkları bir uygulama olduğunu kaydeden Vali Yardımcısı Kurt, uygulamanın kırsal alanın sorunlarının çözümüne katkı sağlayacağını söyledi.
İl Müdürü Bülent Korkmaz da yaptığı konuşmada kırsal kalkınma sürecinin son 15 yılda önemli bir ivme kazandığını ve kırsala yönelik yatırımlar ve projeler uygulandığını vurguladı. Ankara'nın tarımsal potansiyeline değinen İl Müdürü Korkmaz, 12.3 milyon dekar tarım alanıyla Konya ve Şanlıurfa illeriyle birlikte ilk üç il arasında yer alan Ankara'da yaklaşık 100 bin ailenin geçimini tarım ve hayvancılık sektöründen sağladığını belirtti.
Bakanlık tarafından verilen tarımsal desteklemeler hakkında da bilgiler veren İl Müdürü Korkmaz, Ankara'daki çiftçilere, İl Müdürlüğü kanalıyla yıllık ortalama 176 milyon TL karşılıksız nakdi destek verildiğini, bunun yanı sıra 2006 yılında uygulanmaya başlanan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamanda da yaklaşık 34 milyon TL kaynak kullanıldığını, kırsalda yaşayıp köyde üretim yapmak isteyen genç çiftçilere de 30 bin TL hibe desteği verildiğini ifade ederek, "Bu desteklemelerin sonucunda Ankara çiftçisi, tarım ve hayvancılık sektörünü birlikte değerlendirdiğimizde ülke ekonomisine 5,6 milyar TL katma değer sağlamaktadır" dedi.
AB ülkelerinde uzun yıllardır uygulanan LEADER programının, kırsalda yaşayan yerel eylem gruplarının bir araya gelerek bir birlik oluşturmalarını ve kalkınma sürecine dahil olmasını sağlayarak, oluşturulan yerel kalkınma stratejilerinin desteklemesi ile kırsal alanın sorunlarının çözümüne katkıda bulunacağına işaret eden İl Müdürü Korkmaz, yapılacak değerlendirmeler sonucunda uygun görülen ilçelerde programın uygulamaya konulacağını söyledi. Yerel otoritelerin programa katkısının büyük önem taşıdığını vurgulayan İl Müdürü Korkmaz, şunları söyledi: "Yerelde bu projenin sahiplenilmesi son derece önemlidir. Kaymakamlarımızın, ilçe belediye başkanlarımızın, ziraat odası başkanlarımızın bu programı sahiplenmesi son derece önemlidir. Bu yeni programın hem Ankara'mıza, hem ülkemize, hem de tarım sektörüne hayırlara vesile olmasını diliyorum."
Açılış konuşmalarının ardından söz alan uzmanlar LEADER programı hakkında katılımcılara ayrıntılı bilgiler verdi ve katılımcılar tarafından yöneltilen soruları cevaplandırdı.
İlginizi Çekebilir