Lavanta Turizmi
TarımIsparta’nın Kuyucak köyü artık ‘Lavanta Kokulu Köy’ olarak anılıyor. ‘Gelecek Turizmde’ programıyla desteklenen köye bu yaz 15 bin ziyaretçi lavanta tarlalarını görmek için geldi. Köylünün elinde tonlarca lavanta ise alıcı bekliyor.
GÜLLERİYLE ünlü Isparta artık lavantalarıyla da ünlü. Isparta’nın Kuyucak Köyü’ndeki lavanta tarlalarının büyüklüğü 3 bin 500 dekarı buldu. Keçiborlu İlçesi’ne bağlı 251 nüfuslu Kuyucak Türkiye’nin lavanta ihtiyacının yüzde 93’ünü karşılar duruma geldi. Keçiborlu Kaymakamlığı, Keçiborlu Yardım ve Dayanışma Derneği, Kuyucak Muhtarlığı ve Kuyucak Köyü kadınlarının bir araya gelerek oluşturduğu projeye, Anadolu Efes, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı UNDP de destek verdi. ‘Gelecek Turizmde’ programından da destek alan proje sayesinde artık Kuyucak Köyü Lavanta Kokulu Köy olarak anılıyor.
15 BİN KİŞİ GELDİ
Kuyucak’ta ayrıca Lavanta Kokulu Köy Kadın Girişimciler Kooperatifi de kurulurken, bir ayda 15 bine yakın ziyaretçi lavanta tarlalarını görmeye geldi. Fotoğrafçılar bölgeye yoğun ilgi göstermeye başladı. Bir Rus yönetmen de film çekti. Lavantalar aslında bölge için çok yeni değil. 1970’li yıllarda lavanta çelikleri Ispartaya’ya gelmiş, ilk denemeler yapılmış. Ancak bu yıllara kadar lavanta işi ticari bir iş haline gelememiş. Şimdi şimdi yerli ve yabancı şirketlerin ilgisini çekmeye başladı Isparta Kuyucak. Yıllardır yapılan lavanta yetiştiriciliğinin desteklenmesi, lavanta tarlalarını kat kat büyümesini sağlamış. Köylüler ayrıca tarım, girişimcilik, pansiyonculuk, turizm işletmeciliği gibi konularda da eğitim almış. Kooperatif üyesi kadınlar kahvaltı ve yemek verdikleri, küçük bir lavanta satış mağazası kurdukları yerde yaşıyor artık.Sabah kahvaltısı, lavantalı kurabiyeler, kekler, lavanta dondurması, yöre yemeklerinin lezzetlerinin sunulduğu merkezlerinde, lavanta balı, lavanta keseleri, lavanta bebekleri de satılıyor. Gelecek Turizmde projesi kapsamında çok daha farklı ürünlerin geliştirilmesi için de çalışılıyor. Kuyucak Köyü’nde nüfus yıllardır artmıyor, okul yok. Köyün geçim kaynağının lavanta olması ve bölgenin kalkınması için desteklenen bu proje ise ümit veriyor.
ELİNDE 5 TON LAVANTA VAR
Kurulan Kadın Girişimciliği Kooperatifi’nin 17 üyesi var. Kadınlarla sohbet ediyorum. Hiçbiri Isparta dışına çıkmamış. Hepsinin çocukları var, çoğu okuyor. Kadınlar bu projeden henüz yeni yeni para kazandıklarını anlatıyorlar. Huriye Tezcan ise bu proje kapsamında Fransa’nın lavantaları ile ünlü şehri Provence’ye gitmiş. ‘Çok güzel yerlerdi ama bizim buralarda güzel’ diyor ve elinde 5 ton lavanta olduğunu, satamadığını anlatıyor. Kadınların hepsi Gelecek Turizmde projesinin bir parçası olmaktan çok mutlular, çünkü bahar aylarıyla birlikte hayatlarına müthiş bir renklilik geliyor. Biz sohbet ederken Bursa’dan, Antalya’dan kadınlar, aileler lavanta tarlalarını görmeye, kadınların yaptığı yemekleri yemeğe geliyor.
ARICILIK DA YAPILIYOR
KUYUCAK Köyü Muhtarı Mehmet Aydemir, geçen yıl 120 tonun üzerinde lavanta tohumu elde ettiklerini, tohumun kilosunun ise 15 liradan alıcı bulduğunu söyledi. Ancak bu yıl bu rakamların düştüğünü anlatıyor. Bölgede arıcılık da yapılıyor, lavanta balı üretiliyor. Lavanta balının kilosu 60-70 TL’den satılıyor.
DAHA ÇOK TURİST BEKLİYORUZ
PROJENİN fikir babalarından biri de Kaymakam Osman Dölek. Dölek, “Hepimiz dersimize çalışıyoruz. Hepimiz eğitim aldık. Birlikte Provence’ye de gittik. Kısa sürede binlerce yerli turist ve az sayıda yabancı turist geldi. Biz bölgenin gelişeceğine inanıyoruz” diyor. Keçiborlu Kaymakamlığı Proje Sorumlusu Ali Sağdaş, “Proje kapsamında köyde kıl çadır kurduk, dinlenme alanları oluşturduk. Burada yürüyüşler yapılıyor, bisiklet parkurları ve fotoğraf çekim noktaları oluşturduk” diyor.
İlginizi Çekebilir