© Tarım Pusulası 2021

Kütahya’da Yıllık Bal Üretimi 228 Ton

KÜTAHYA'DA, GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI, ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ VE KÜTAHYA ARI YETİŞTİRİCİLERİ BİRLİĞİ TARAFINDAN 'BAL ORMANLARI VE ARICILIĞIN GELİŞTİRİLMESİ' KONULU KONFERANS DÜZENLENDİ

Kütahya’da, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü ve Kütahya Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından ’Bal Ormanları ve Arıcılığın Geliştirilmesi’ konulu konferans düzenlendi.
Kütahya Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Konferans Salonu’ndaki etkinliğin açılış konuşmasını Vali Şerif Yılmaz yaptı.
Yılmaz, "Kütahya’da 516 bal üreticimiz var. 112 bin 478 adet kovanımızda yaklaşık 228 ton yıllık üretimimiz mevcuttur. Bu bana göre çok düşük bir rakamdır. Özellikle rakım yüksekliği ve flora zenginliği açısından ender İllerden bir tanesiyiz. Ama biz bu zenginlikleri Ülke olarak kullanamıyoruz. Genellikle Karadeniz İllerimiz de profesyonel arıcılık yapma imkanları var ama çalıştığım diğer illerle de mukayese ettiğimde pek fazla üretim göremiyorum. Ama bunun işletme düzeyi ile ilgili sıkıntı olduğunu düşünüyorum. Çünkü üretecek olduğumuz kovan miktarı ve arı miktarı için sizin bütün mesleğinizi ve işinizi ona hasretmeniz gerekiyor. Yoksa burada başka bir iş yapayım, Marmaris’te çama arı götüreyim derseniz o iş zaten olmaz. Bırakıp geldiğiniz zaman arı orada kendi işini yapar. Artık eski dönemlerdeki gibi pazara gidipte bal satma dönemimiz geçti. Onun içinde marka üretmemiz gerekiyor. Güvenle ilgili, sağlıkla ilgili gıda tüzüğüne uygun bir şekilde bizim ürünlerimizi piyasaya sürmemiz gerekiyor. Bunu sadece İlimiz için değil, Ülke için de söylüyorum, ihracatımızı artırmak içinde markalaşmaya ihtiyacımız var. Dünya ölçeğinde 500 milyon TL ihracat hedefimiz varsa, 2023 hedefimiz varsa bunu gerçekleştirmek için de herkesin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerekiyor. O nedenle bizim üretim yapıp bunu Dünya ya satmamız gerekiyor. Satılması için de kaliteli olması gerekiyor, kaliteli olması için de bu tür çalışmaların kurum farkı gözetilmeksizin hem orman, hem tarım teşkilatı olarak hem de arıcılar birliği olarak tüm taraflarla bunun içinde bulunmamız katkı vermemiz gerekiyor ki bir yerlere gelelim" diye konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Orman Bölge Müdürlüğü, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu ( TKDK ) İl Koordinatörlüğünün sunumları gerçekleştirildi.
Daha sonra Türkiye Arıcılar Birlik Başkanı Bahri Yılmaz ve 19 Mayıs Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof.Dr.Ahmet Güler konuşma yaptılar.
Etkinliğe Orman Bölge Müdürü İbrahim Ergüven, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ender Muhammed Gümüş, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu ( TKDK ) İl Koordinatörü İhsan Kaymak ve vatandaşlar katıldı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER