Kuşadası’nda süt zirvesi
TarımKuşadası’nda düzenlenecek 3. Ulusal Süt Zirvesi’nde, süt üretiminde yılda 19 milyon ton ile öncü ülkeler arasında yer alan Türkiye’nin, sektörde yeni yol haritası çizecek.
Efes Fuar ve Kongre Merkezi’nde 6 ve 7 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek 3. Ulusal Süt Zirvesi, Türkiye’nin dört bir yanından üreticileri ağırlayacak. Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Aydın İl Müdürlüğü önderliğinde Platform Fuarcılık tarafından düzenlenecek zirvede, süt fazlalığı konusu masaya yatırılacak. Türkiye’nin yılda 19 milyon ton ile üretimdeki başarısına karşın kişi başı 24 litre tüketimle birçok Avrupa Birliği ve Amerika’nın gerisinde kalması da zirvede konuşulacak.
Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Salih Okumuş, zirvenin küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık sektörünün gelişmesi, süt verimliğinin ve kalitesinin artırılarak sürdürülebilir üretimi ile pazarlanmasını sağlamak için büyük önem taşıdığını söyledi. Okumuş, "Zirve, Anadolu EXPO Canlı Süt ve Besi Hayvanları Fuarı ile eş zamanlı düzenlenecek. Bu da sektör temsilcileri açısından oldukça faydalı olacak. Gelecek ile ilgili planlamalarda üreticinin yeniden yapılandırılmasının tartışılacağı süt zirvesinde bir tarafta üretici diğer tarafta ise süt işleyen tesis yetkilileri yer alacak. Tüm sektör ile ilgili yasal alt yapıyı oluşturan kamuda ve bu taraflara yol gösteren ışık tutan üniversiteler ve akademisyenler de katkı koyacak" dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Aydın İl Müdürü Mustafa Bircan da zirvenin, Türkiye’nin tek ihtisas fuarı ile eş zamanlı aynı mekanda düzenlenmesinin sektör için büyük katkı sağlayacağını söyledi. Süt sektörünün pek çok zorluğa rağmen övünülecek bir endüstri olmayı başardığını söyleyen Bircan, "Daha çok öğrenerek üretmemiz ve küreselleşen dünyada yerimizi sağlamlaştırmamız gerekiyor" dedi.
Platform Fuarcılık Genel Müdürü Gül Ceylan ise zirvenin üreticinin en önemli sorunu "pazarlamaya" çözüm önerileri getireceğine dikkat çekti. Sektörün 300 bin kişiyi doğrudan ilgilendirdiğini söyleyen Ceylan, "Süt sektörüne devlet desteğiyle ciddi katkı sağlandı ve üretim arttı. Ancak sektörün bu kadar gelişmiş olmasına karşın maliyet artışı nedeniyle üretici istediği karı elde edemiyor. Bu zirve sütün doğru şekilde pazarlanamamasının nedenleri ortaya koyacak" dedi.
İlginizi Çekebilir