Kuş Gribi Salgınına Karşı Hazırlık Yapıldı
HayvancılıkErzurum'da 10 Bölge ilinin katılımı ile olası kuş gribi salgınına karşı "Kuş Gribi Gerçek Boyutlu Saha Tatbikatı ve Salgın Yönetim Eğitimi" yapıldı.
316 milyon kanatlı hayvan varlığı ile Türkiye, dünyada sektör içerisinde önemli bir konumdadır. Doğu Anadolu'da bulunan 2 milyon 800 bin kanatlı hayvan, Türkiye kanatlı hayvan varlığının %1'ini oluşturmaktadır. Sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda her geçen gün daha duyarlı olan tüketicilerin kırmızı ete alternatif olarak kullandığı kanatlı etinin arzının sürekliliği, kalitesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı güvencesindedir.
Bilindiği üzere insan beslenmesinde, istihdam ve ülke ekonomisinde bu derece önemli olan kanatlı sektöründe, kuş gribi salgını büyük bir tehdit unsurudur. Kuş gribi, yayılma hızının yüksek olması nedeni ile Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı (OIE) ve diğer uluslararası kuruluşların çok önem verdiği sınır tanımayan bir hastalıktır. Son yıllarda artarak devam eden salgınlar, dünya coğrafyasında hemen her bölgede görülmüş, yüz milyonlarca kanatlı hayvan telef olmuş ve hatta insan ölümlerine neden olmuştur.
Bu nedenle, hem insan sağlığı açısından hem de kanatlı hayvan sektöründe ürün sağlığı ve üretimde sürekliliğinin sağlanması için hastalıkla yapılan mücadele, büyük önem arz etmektedir.
Ülkemiz, Asya ve Afrika kıtaları arasında göç eden kuşlara ait göç rotalarını, üzerinde barındırmaktadır. Göç için gelen ve yerleşik yaşayan yaklaşık 475 kuş türünün ülkemizde hareket halinde olması, beraberinde taşıdıkları hastalıkları da nakletmelerine vesile olmaktadırlar. Özellikle Trans Kafkas göç rotasını kullanarak Türkiye sınırları içerisine giren ve hareket halindeki yaklaşık 330 kuş türünün, beslenmek ve üremek maksadıyla Erzurum Ovası, Muş Ovası, Ardahan Ovası-Çıldır Gölü, Kars Kuyucuk Gölü, Erzincan Ekşisu Sazlıkları, Iğdır Tuzluca Rezervi, Van Gölü Çevresi gibi sulak alanları tercih etmesi, bölgenin kuş gribiyle yapılacak mücadeledeki önemini artırmaktadır.
Bu nedenle 08-12 Ağustos tarihleri arasında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğünce, Erzurum'da, bölgede olası kuş gribi vakası ile mücadele edebilmek için "Gerçek Boyutlu Saha Tatbikatı Salgın Yönetimi Eğitimi" düzenlenmiştir.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvan Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Dr. Özhan TÜRKYILMAZ, Erzurum Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürü Dr. Biray OKUMUŞ, Genel Müdürlükten ve Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsü'nden uzmanların katıldığı eğitim programının açılış konuşmasını Erzurum Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman AKAR yaptı. Uygulamalı eğitime Erzurum İl ve İlçe Müdürlüklerinden Veteriner Hekimler, Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Erzincan, Erzurum, Iğdır, Kars, Muş, Van illerinden Şube Müdürü ve Veteriner Hekimler katıldı.
Eğitim kapsamında Palandöken İlçesi Tepeköy mahallesinde yapılan demonstrasyon çalışması ile etkeni yok edici ve bulaşmayı engelleyici önlemlere ilişkin tatbikat gerçekleştirildi. Tatbikata Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Cengiz CEYLAN ve Palandöken İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Metin YİĞİT ve Veteriner Hekimler katıldı.
Eğitim sonunda başarılı veteriner hekimlere sertifikaları dağıtıldı. Bu süreçle birlikte, bölgede olası bir kuş gribi vakasında akredite bir ekip oluşturuldu.
İlginizi Çekebilir