© Tarım Pusulası 2021

KUŞ GRİBİ HASTALIĞINA YÖNELİK EĞİTİM VE TATBİKAT YAPILDI

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünün kuş gribi konusunda uzman personellerince 19-22 Ekim tarihleri arasında Trabzon, Artvin, Rize, Erzurum, Gümüşhane, Bayburt, Giresun, Ordu, Eskişehir İllerinde Bakanlık İl/İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri bünyesinde çalışan 50 (elli) kadar resmi veteriner hekime Kuş gribi hastalığına yönelik "Gerçek Boyutlu Saha Tatbikatı ve Salgın Yönetim Eğitimi" verildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünün kuş gribi konusunda uzman personellerince 19-22 Ekim tarihleri arasında Trabzon, Artvin, Rize, Erzurum, Gümüşhane, Bayburt, Giresun, Ordu, Eskişehir  İllerinde Bakanlık İl/İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri bünyesinde çalışan  50 (elli) kadar  resmi veteriner hekime Kuş gribi hastalığına yönelik "Gerçek Boyutlu Saha Tatbikatı ve Salgın Yönetim Eğitimi" verildi.

Kuş Gribi yayılma hızının yüksek olması nedeni ile Dünya Hayvan Sağlığı Teşkilatı (OIE) ve diğer uluslararası kuruluşların çok önem verdiği sınır tanımayan bir hastalıktır. Son yıllarda artarak devam eden salgınlar dünya coğrafyasında hemen her bölgede görülmüş, yüz milyonlarca kanatlı hayvan telef olmuş ve hatta insan ölümlerine sebebiyet vermiştir.

Türkiye'nin göçmen kuşların önemli göç yolları üzerinde yer alması ve ülkemizde yaklaşık 500 adet sulak alanın bulunması,  bunlardan 150 tanesinin de uluslararası öneme sahip kuş alanları olması dikkate alındığında, ülkemizin tamamına yakın bir kısmının bu hastalık riski altında olduğunu göstermektedir.

Bakanlıkca, AB Teknik Yardım ve Bilgi Değişim Ofisi (TAIEX) ile müştereken 2005 yılı Eylül ayında, Sağlık Bakanlığı yetkililerinin de katılımıyla Balıkesir Manyas'ta geniş çaplı bir tatbikat yapılarak acil eylem planı ve diğer mevzuatın bir salgın esnasında uygulanabilirliği test edilmiştir. Daha sonra ortaya çıkan salgınlarda bu tatbikatta elde edilen deneyimlerin önemli katkıları olmuştur.  Nitekim 2005 ve 2006 yıllarında ülke genelinde açıkta beslenen köy tavuklarında görülen hastalık ticari işletmelere yayılmadan söndürülmüştür. Aynı şekilde 2007 yılında Batman ve Diyarbakır İllerinde 2008 yılında ise Zonguldak, Sakarya, Samsun, Sinop ve Edirne' de açıkta beslenen köy tavuklarında görülen hastalık başka bölgelere yayılmadan kısa sürede tamamen söndürülmüştür. 2008 yılından bu yana kadar ülkemizde görülmeyen hastalık bu yıl Kastamonu, Balıkesir ve Manisa illerinde görülmüş olup, mihraklarda yapılan çalışmalar neticesinde hastalık söndürülmüştür.

Hastalığın ilk görüldüğü günden itibaren tam bir şeffaflık içerisinde hareket eden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, ortaya çıkan tüm vakaları eş zamanlı olarak uluslararası kuruluşlar ile paylaşmıştır. Ülkemizin gösterdiği bu şeffaflık; komşu bazı ülkeler ve Avrupa Birliği ülkeleri için "erken uyarı" olmuş ve bu ülkeler salgın görülmeden önce tedbirlerini almışlardır. Uluslararası platformda Türk Veteriner Servisine saygınlık kazandıran bu tecrübe sayesinde artık ülkemiz; "kuş gribi" ile mücadele konusunda dünyanın en başarılı ülkelerinden birisi haline gelmiştir.

2010 yılında güncellenen acil eylem planı aynı yıl Mayıs ayında Hatay İlinde Kasım ayında ise İzmir İlinde yapılan tatbikat ile test edilmiştir.  Söz konusu acil eylem planına tatbikatlarda edinilen tecrübelerden sonra son hali verilerek yayınlamıştır. Kuş gribi ile mücadelede diğer kamu kurum ve kuruluşlarının desteğinin alınması amacıyla kanatlı hayvanlarda görülen kuş gribi salgını konusunda yapılması gereken hazırlıklar konulu Başbakanlık Genelgesi yayınlanarak tüm kamu kurum ve kuruluşlarına duyurulmuştur. 2011 yılında tatbikat Edirne' de, 2013 yılında tatbikat Ayfonkarahisar' da, 2014 yılında Bolu'da, 2015 yılında İlkbaharda Malatya ve Çorum' da gerçekleştirilmiştir.

Trabzon'da yapılan bu tatbikat ile dört gün boyunca Avrupa Birliği mevzuatı ile uyumlu olan "Tavuk Vebası Hastalığına Karşı Korunma ve Mücadele Yönetmeliği" ile "Acil Eylem Planı" kapsamında çalışmalar yapıldı.

İcra edilen bu tatbikat ile uygulamada görev alan personelin eğitilmesi, erken müdahale düzenlemelerinin denenmesi, yaşanabilecek aksaklıkların ve problemlerin önceden tespit edilmesi ve hastalığın zoonoz bir hastalık olarak dikkate alınmasının sağlanması hedeflenmiştir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER