© Tarım Pusulası 2021

Kuru Üzüm, İncir ve Kayısıda Aktif Olacağız

Gübretaş tarafından katı, sıvı ve toz gübreler grubunda “Su Gibi” adı altında düzenlenen kampanya kapsamında başarılı olan Ankara Bölge’ye bağlı kooperatiflerin temsilcilerine 334 adet Gübretaş hatıra altını, Genel Müdür Güvendi’nin katıldığı törenle takdim edildi.

Gübretaş tarafından katı, sıvı ve toz gübreler grubunda “Su Gibi” adı altında düzenlenen kampanya kapsamında başarılı olan Ankara Bölge’ye bağlı kooperatiflerin temsilcilerine 334 adet Gübretaş hatıra altını, Genel Müdür Güvendi’nin katıldığı törenle takdim edildi.

Ortak ürünlerinin değerlendirilmesi hususunda etkin bir mekanizma kurmak zorunda olduklarının kaydeden Genel Müdür İrfan Güvendi, “ Çiftçiye girdisini ver, sonra piyasanın insafına terk gibi bir mantaliteye kesinlikle karşıyız. Tarımsal üretimin sürecinin başından sonuna kadar tüm aşamalarda çiftçilerimize destek vereceğiz” dedi.

Ortak ürünlerinin değerlendirilmesinde istedikleri noktada olmadıklarını kaydeden Güvendi, sözlerini şöyle sürdürdü, “Ürün değerlendirilmesi kapsamında incir, kuru üzüm ve kayısıda yeni bir altyapı oluşturarak, deneme ürün alımları gerçekleştirdik. Bu 3 ürüne özel hassasiyet gösteriyoruz ve önümüzdeki sene piyasayı regüle eden bir görev ifa etmek gibi bir hedefimiz var. İncirde sezonu kaçırmamıza rağmen, değerlendirdiğimiz ürünler bazında üreticilerimizden çok olumlu geribildirimler aldık. İlerleyen dönemde bu konuda çok daha aktif olacağız. Ortak ürünlerinin değerlendirilmesi hususunda etkin bir mekanizma kurmak zorundayız. Çiftçiye girdisini ver, sonra piyasanın insafına terk gibi bir mantaliteye kesinlikle karşıyız. Tarımsal üretimin sürecinin başından sonuna kadar tüm aşamalarda çiftçilerimize destek vereceğiz.”

“Biz çiftçinin sesiyiz”

Kurumumuza ve ortaklarımıza menfaat sağlayacak. Onların sesinin kamuoyunda daha güçlü duyurabilecek, etkili kararlar alınmasını oluşturacak bir yapı için çalışıyoruz. Bakanlıktaki bütün toplantılarda sahada çiftçiden ne duyuyorsak, Bunu Bakanlığımıza iletiyoruz. Biz çiftçinin sesiyiz. Onların talepleri dile getirerek çözüm önerileri üstünde çalışıyoruz. Biz bunu her türlü resmi mecrada dile getiriyoruz. Bardağın dolu tarafını değil, boş tarafını görüyoruz. Bu boşluğu birlikte nasıl doldurabiliriz sorusunun cevabını arıyoruz. Bu bağlamda göreve geldiğimizden bu yana kurumun vizyonunu değiştirmek için uğraşıyoruz. Temel misyon olarak belirlediğimiz unsur, ortaklarımızın hayatına dokunan bir Tarım Kredi oluşturmak. Ortaklarımız nezdinde Tarım Kredi’nin varlığını hissettirmek için olağan gücümüzle çalışıyoruz.  Ülke ekonomisinde etkin bir Tarım Kredi oluşturacağız. Fakat bunu yapabilmek için de uygun insan kaynağı, teknoloji ve sermaye altyapınızın uygun olması gerekiyor. Biz de bu altyapı sistemini kurmak için çalışıyoruz.” açıklamalarında bulundu.  

İnsan kaynakları boyutunda ciddi değişiklikler yaptıklarını kaydeden Genel Müdür Güvendi, “ İnsan kaynağı bizim temel unsurumuz. Kurumlar yüksek rekabet, hızlı uyum, yüksek standartlarda ürün ve hizmet üretimi, yenilik ve değişiklik konularında üstün performans göstermek zorundadırlar. Bu performansın üst seviyede olması da elindeki insan kaynakları portföyünün kalitesinden geçmektedir. Bizde bu doğrultuda İnsan kaynaklarında bazı değişiklikler yaptık. Merkezden toplu alım yerine, bölgesel istihdam dediğimiz, o bölgenin kültürünü, bitki örtüsünü ve insan dokusunu bilen, analiz yapabilen uygun insanları istihdam etmeye özen gösteriyoruz.  Kurumumuzun eğitim ihtiyacını analiz edip yol haritası oluşturduk ve buna bağlı olarak eğitim kooperatifleri belirledik. Bölge birliklerimizde eğitimcilerin eğitimi adı altında programlar gerçekleştirerek, ufku ve vizyonu geniş kalifiye personel yetiştirmeye çalışıyoruz.  Bunlar yeni istihdam edilen personelin uzun vadede başarısı için büyük önem arz ediyor. Bu yeni sistem ile 6 aylık bir sürede yeni istihdam edilen bir personel hem 2 tane kooperatif görmüş oluyor, hem de öğrendiklerini farklı sahalarda uygulama imkanı yakalıyor. Eğitim konusundaki çalışmalarımız vizyonumuz doğrultusunda devam edecek” ifadelerini kullandı.

 “E-Ticaret konusunu önemsiyoruz”

E-ticaret konusunda da çalışmalar yaptıklarının altını çizen Genel Müdür Güvendi”  Tarım Kredi ve ortaklarının ürünlerinin internet üzerinden değerlendirilmesi için bir elektronik portal olan çiftçi sepeti web sitesi üzerinde çalışıyoruz.  Buna ek olarak Tarım Kredi’ye ait ürünlerin tüketiciye sunulacağı tarım kredi pazarı web sitesi üstünde de çalışmalarımız devam ediyor.  Ocak ayından sonra, Tarım Kredi’de elektronik ticaret dönemi açılacak. Buna ek olarak elektronik belge yönetim sisteminin tamamlanması ile de evrak işini minimize edeceğiz. Bu sistem ile işlemlerin yüzde 90’ı elektronik ortamda yapılan ve arşivlenen hale gelecek. Böylece personelimizin iş yükünü azaltacağız.” diyerek sözlerini tamamladı.

“TARCELL ile işlemler elektronik ortamda yapılabilecek”

Tarım Kredi’nin yürüttüğü TARCELL projesi hakkında da bilgiler veren Güvendi, “TARCELL projesi ile kendimize ait bir telefon hattımız olacak. Ortaklarımızın tamamına akıllı telefonlar temin edeceğiz. Çiftçilerimiz işlemlerini elektronik ortamda yapabilecek. Cep telefonu operatörü ile beraber bu alanı daha aktif kullanacağız. Bunu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Tarımsal İzleme ve Bilgi Sistemi (TARBİL) ile entegre ederek; çiftçi kayıt bilgilerini yenilemek, hayvan sayısını güncelleme, izleme ve raporlama  gibi Bakanlıkla yapılabilecek işlemlerinin de takibini sağlayacak bir altyapı oluşturmak diğer bir hedefimiz.” ifadelerini kullandı.

“Bal sektöründe belirleyici olacağız”

Bal konusunda ciddi bir çalışma yaptıklarını kaydeden Güvendi, “Bal konusunda çok güçlü bir firmayla işbirliği yapıyoruz. Orta vadede bal sektöründe belirleyici kurum olacağız. Bal dendiği zaman Tarım Kredi’nin aklı geldiği bir yapı oluşturmak için çalışıyoruz. Bugün Türkiye’nin bal üretimi 100 bin ton civarında, kişi başı yıllık tüketim miktarı ise 600 gram.  Bu miktar Amerika’da ise 6 kg. Sahtesi bol, manipülasyona açık bir ürün olduğu için ülkemiz de bala karşı bir güvensizlik var. Bu olumsuz algıyı yıkacak bir çalışma yürütüyoruz.” dedi

Bölge Birliği olarak öncelikli hedeflerinin toprağın korunması olduğunu kaydeden Ankara Bölge Müdürü Veli Altunkaş ise, “Toprak tahlillerinin yaptırılarak bilinçli gübreleme ile ortaklarımızın birim alandan elde edecekleri verimi arttırmak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz.  Bu amaca uygun olarak Gübretaş ile birlikte gerek çiftçi ortaklarımıza ve personelimize gerekse de Tarım İl Müdürlükleri personeline yönelik eğitimlere hız verdik ve bölge birliğimize bağlı tüm illerde toplantılar gerçekleştirdik. Çalışmalarımıza ara vermeden devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER