© Tarım Pusulası 2021

Kuru İncirde 78 Bin 200 Ton Rekolte Bekleniyor

18 sezonu EGE BÖLGESİ kuru incir rekolte tahmini İzmir Ticaret Borsası’nda gerçekleştirilen basın toplantısıyla açıklandı.

İzmir Ticaret Borsası koordinatörlüğünde Ege İhracatçı Birlikleri ve Aydın Ticaret Borsası ortaklığında, İzmir ve Aydın Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlükleri, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü ve Aydın Ziraat Odalarının katkılarıyla tamamlanan çalışma sonucunda yeni sezonda 78 bin 200 ton rekolte tahmin edildi.

Toplantıda konuşan İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Özhan Şen, şunları söyledi:

“Bu yılki rekolte çalışmaları heyetimizin özverili çalışmasıyla 14-23 ağustos 2017 tarihleri arasında tamamlanmış, rekolte çalışmasının sonuç raporu, heyet tarafından mutabakat toplantısında sunulmuştur. Sonuçları açıklamadan önce sektörle ilgili bazı açıklamalarda bulunmak istiyorum. Bildiğiniz üzere küresel ısınma, tarım sektörünün belki de en büyük sorunlarından bir tanesi. Küresel ısınmayla birlikte artan iklim değişikliklerinin tarımsal üretim üzerine etkileri, dünyanın baş etmesi gereken ciddi bir sorun. İklim değişikliği etkileri sonucunda tarımsal üretim tehlike altında. Bu gelişmeler tüm tarımsal ürünleri olduğu gibi inciri de etkilemekte.   Verim ve kalite ekolojik faktörlere bağlı olduğu için üretimde dalgalanmalar, ürün kalitesinde değişiklikler oluşmakta. Bu nedenle önümüzdeki yıllarda iklim koşullarında yaşanabilecek değişimlerin incir üretimine ve sektörü etkileri çok iyi takip edilerek, buna uygun aksiyonların alınması gerektiğini düşünüyorum.

İncir üretimini etkileyen bir diğer sorun ise, özellikle incir üretim bölgelerinde sayıları hızla artan jeotermal santrallerin çalışmalarıdır. Rekolte çalışmaları sırasında, arkadaşlarımız tarafından jeotermal enerji üretimine yönelik kuyu açma ve üretim tesisiyle bağlantı borularının, yaygınlaşmaya ve kırtaban alanlar ağırlıklı olmak üzere dağlık alanlara doğru yayılmaya başladığı tespit edildi. Bu konuda yasanın belirlediği şartların dışında faaliyet göstererek, insan ve doğal çevreye zarar verilmemesi gereklidir. Başta insan sağlığı olmak üzere incir dahil tarımsal üretime olumsuz etkileyecek uygulamalara engel olunmalı, gerektiğinde ağır cezalar ile caydırıcı olunmalıdır. Kuru incir üretimine baktığımızda; dünyada gerek miktar, gerekse kalite bakımından önemli sayılabilecek incir üreticisi ülkeler az sayıdadır. Türkiye, dünyanın en büyük ve en kaliteli incir üreticisi olup, dünya kuru incir üretiminin %58’ini gerçekleştirmektedir. 2016/2017 sezonunda 19 ağustos tarihi itibariyle ülkemizden ihraç edilen toplam kuru incir miktarı 223 milyon dolar karşılığında 60 bin tona ulaşmıştır. Bu ihracatın yarısı Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştirilmiş durumda. Politik alanda AB ile yaşanan sorunların önümüzdeki günlerde ihracatımıza yansımamasını umut ediyorum. Aksi takdirde en önemli pazarımızda yaşanacak sorunlar sektörün olumsuz etkilenmesine neden olacaktır.

14-23 ağustos 2017 tarihleri arasında yapılan 2017/2018 sezonu ege bölgesi kuru incir rekoltesi arazi çalışmaları sonucuna göre, hava şartlarının normal seyri halinde yeni sezonda 78 bin 200 ton rekolte tahmin edilmiştir. Buna göre yeni sezon rekoltesinin geçen yıl yapmış olduğumuz tahmine göre yüzde 8.6 daha yüksek olmasını bekliyoruz. Arazi çalışmalarını gerçekleştiren arkadaşlarımızın bazı tespitlerini sizlerle paylaşmak istiyorum.  Bu yıl ürün gelişiminin bölgelere göre değişmekle birlikte geçen yıla göre yaklaşık 7-10 gün arasında geç olduğu, Genel olarak ovalarda yağmur alan üretim alanlarında meyvelerde çatlamanın ve üreticiler arasında “akma” olarak adlandırılan iç çürüklüğünün yüksek olduğu, yağmur almayan bölgelerde ve yüksek alanlarda hastalığın son yıllara kıyasla daha az olduğu tespit edildi. Ancak, meyve tutumunun geçen yıllara nazaran biraz fazla olmasından dolayı meyve iriliğinin de bölgelere göre değişmekle birlikte kısmen daha küçük olmasını bekliyoruz. Ayrıca, özellikle bu yıl yaş incir tüketiminde ve son yıllarda dondurulmuş incir tüketimi ihracatında artış olduğunu gözlemliyoruz. Bu tespitler ışığında, ürün gelişiminin gecikmesi ve son dönemde üretim bölgelerinde yaşanan yağışlar nedeniyle ürün kalitesinin olumsuz etkilenebileceğini düşünüyorum. Bu nedenle ihracatçılarımızın beklentileri oranında kaliteli incir tedarikinde sorun yaşanabileceği için ihracat satışlarında da dikkatli olunması ve piyasaya ürün gelişinin iyi takip edilmesi gerektiğini belirtmek istiyorum. Bu yıl ki rekolte çalışmalarımız borsamız koordinatörlüğünde, Ege İhracatçı Birlikleri ve aydın ticaret borsası ortaklığında, İzmir ve Aydın Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlükleri, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü ve Aydın Ziraat Odalarının katkılarıyla gerçekleştirilmiştir. Rekolte tahmin çalışmasına katılan tüm kurumlarımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz. Ayrıca, zorlu arazi koşullarında ve yüksek sıcaklıkların yaşandığı bu haftalarda özverili ve yoğun tempoda arazi çalışmalarını tamamlayan değerli rekolte heyeti üyelerine, konuya büyük önem vererek ilgi gösteren borsamız üyelerine ve üretici ile aramızda bilgi köprüsü kuran siz değerli basın mensuplarına İzmir Ticaret Borsası adına tekrar teşekkür ediyorum. Yeni sezonunun sektörümüzün tüm paydaşlarına hayırlı olmasını diler, bol kazançlı bir sezon temenni ederim.”

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER