© Tarım Pusulası 2021

Küresel Tohum Bankası Suriye'ye tohumlarını geri verecek

İskandinavya'da nükleer patlama gibi küresel bir felaket durumunda dünyadaki biyolojik çeşitliliğin devamını sağlamak üzere 2008 yılında kurulan Küresel Tohum Bankası, Suriye'deki savaşın biyolojik hayatta yol açtığı tahribat nedeniyle ilk defa depolanan tohumların bir bölümünü geri verecek.

Suriye'de bulunan Uluslararası Kurak Bölgelerde Tarım Araştırmaları Merkezi (ICARDA), yaklaşık beş yıldır süren savaşın bölgedeki biyolojik çeşitliliğe verdiği zararı azaltmak amacıyla Svalbard'daki Küresel Tohum Bankası'na verdiği tohumların bir bölümünü geri istedi.

Suriye'de 2011 yılında savaşın patlak vermesinin ardından, ICARDA genel merkezini Halep'ten Lübnan'ın başkenti Beyrut'a taşımıştı. Ancak taşınma işleminin zorlu koşullarda gerçekleşmesi nedeniyle birçok tohum Halep'te kalmış, savaş koşullarında tesisteki bilimsel çalışmalar durma noktasına gelmişti.

Afganistan, Pakistan ve Yemen gibi çatışma bölgelerinde tohum bankaları bulunan ICARDA, bölgede savaş nedeniyle tohum kaynaklarının büyük zarar gördüğünü belirterek, bilimsel araştırmaları sürdürmek amacıyla İskandinavya'daki tohum bankasına verdiği 325 tohum çeşidinden 130'unu geri istedi.

Uzmanlar, dünyada 1700'den fazla gen bankası bulunduğunu, ancak birçoğunun savaşlar ve kötü yönetim nedeniyle tehlike altında olduğunu belirtiyor. Dünyanın en büyük gen bankası olan, Kuzey Kutup bölgesindeki Svalbard Tohum Bankası'nda tüm dünyadan yaklaşık 864 bin tohum örneği depolanmış durumda. Birçok ülke farklı tohum çeşitlerini bu merkeze bağışlıyor ve verdikleri tohumları geri isteme hakkına sahip.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER